Sa intelegem ce este electroencefalografia

Articol de Dr. (tugui) Alina Popescu Medic specialist Neurologie
Electroencefalografia (EEG) este investigatia electrofiziologica prin care este inregistrata si analizata activitatea electrica a creierului generata de neuronii corticali. Este o investigatie foarte importanta in diagnosticul si monitorizarea pacientilor cu epilepsie dar si in diagnosticul altor afectiuni neurologice de tipul encefalopatiilor, encefalitelor, tulburarilor de somn, monitorizarea gradelor de profunzime a comelor si stabilirea diagnosticului de moarte cerebrala.

Un aspect important de mentionat este faptul ca inregistrarea EEG nu poate masura gradul de inteligenta si nici diagnostica afectiunile psihiatrice.

Electroencefalografia este o investigatie non invaziva, fara contraindicatii absolute, orice pacient putand practic efectua aceasta analiza neurofiziologica cu limitari pentru procedurile de stimulare ale activitatii neuronale prin hiperventilatie la pacientii cu afectiuni respiratorii sau cardiovasculare severe, sindroame de hipertensiune intracraniana si siclemie  iar pentru stimularea luminosa intermitenta la pacientii cu dezlipire de retina, chirugie oculara recenta, keratite si dilatatie pupilara.

Electroencefalograma se poate efectua femeilor insarcinate si  purtatorilor de pacemeaker.   

Cum se realizeaza o electroencefalografie?

Investigatia se face prin plasarea nedureroasa a unor electrozi (mici suprafete metalice conectate prin intermediul unui cablu la aparatul de inregistrare) pe suprafata scalpului, pacientul fiind asezat pe un scaun sau pe un pat in pozitie relaxata. In timpul investigatiei sunt monitorizati si alti parametri fiziologici ce pot aduce informatii suplimentare in interpretarea electroencefalogramei si anume: activitatea cardiaca cu ajutorul electrozilor EKG plasati la nivelul pieptului, activitatea musculara cu electrozi EMG  plasati la nivelul membrelor, saturatia in O2 cu ajutorul unui pulsoximetru etc

Inregistrarea activitatii cerebrale are loc "in timp real" adica sunt inregistrate si analizate numai ritmurile cerebrale generate pe perioada examinarii, motiv pentru care, cu cat durata inregistarii este mai lunga cu atat cantitatea de informatie analizata este mai mare si sansele de a surprinde modificari ale ritmurilor cerebrale ce pot sa apara numai tranzitor (cum se intampla in special in cazul epilepsiilor) cresc.

 Activitatea cerebrala poate fi analizata atat in stare de veghe (atunci cand pacientul este treaz) dar si in timpul somnului, creierul fiind activ in ambele stari fiziologice. Multe crize epileptice au o predispozitie pentru o perioada specifica a ciclului somn-veghe iar unele crize se produc exclusiv in timpul somnului, de aceea inregistrarea unei perioade de somn este extrem de utila in surprindere unor anomlii epileptiforme pe EEG.

Sansa de a inregistra somn la un pacient este insa direct proportionala cu durata inregistrarii EEG. Astfel, exista mai multe tipuri de inregistrare EEG in functie de durata examinarii:

  • EEG /video EEG de rutina (durata minima de 20-30 minute)
  • EEG /video EEG de lunga durata (intre 3- 24 ore, fiecare laborator avand stabilite intervale personalizate de inregistrare)
  • Monitorizare video EEG in centre specializate cu inregistrari de minim 24h pana la  7 zile.

Ce aduce in plus video electroencefalograma?

Inregistrarea video simultana poate fi asociata oricarui tip de EEG, indiferent de durata acesteia, aducand informatii importante despre manifestarile motorii mai ample sau chiar subtile ale pacientului pe perioada examinarii si cum acestea se coreleaza sau nu cu activitatea cerebrala. Este cu atat mai utila cu cat durata inregistrarii creste deoarece in timpul unei inregistrari mai lungi pacientul poate desfasura activitati variate (citit, vorbit, mancat etc) momente in care sunt produse numeroase artefacte de miscare, musculare etc ce trebuie diferentiate de ritmuri cerebrale patologice asociate cu crizele epileptice.

Avantajul de a corela semnele obiective inregistrate video cu modificarile EEG din timpul unei crize epileptice duce la  stabilirea corecta a diagnosticului si tipului de epilepsie si implicit la administrarea tratamentului adecvat. Din acest motiv inregistrarea video EEG tinde sa devina o practica de rutina in celele mai multe centre.

Cum te pregatesti pentru o electroencefalograma?

Inainte de realizarea unei electroencefalograme, pacientii sunt  rugati sa urmeze o serie de recomandari pentru optimizarea calitatii inregistrarii. Se recomanda ca in seara dinaintea testarii  sau in ziua examinarii parul sa fie spalat cu sampon obisnuit, fara a se folosi balsam, creme de par, spray-uri sau geluri de styling deoarece produsele pentru par pot ingreuna aderenta electrozilor la scalp. Tratamentul altor afectiuni si in special medicatia antiepileptica nu trebuie intrerupte anterior efectuarii examinarii.

Medicul care recomanda efectuarea unei electroencefalograme trebuie sa trimita informatii clinice/semiologice si paraclinice medicului care interpreteaza investigatia, atat referitor la suspiciunea de diagnostic, cat si despre semiologia evenimentelor pentru a putea corela modificarile electrice cu suspiciunea clinica.

Surse:
American Clinical Neurophysiology Society Guideline 1: Minimum Technical Requirements for Performing Clinical Electroencephalography