Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Proceduri cosmetice - ramane inactiv

Daca s-ar intoarce astazi Ponce de León sa caute fantana tineretii, ar afla ca secretul pielii tinere sta in lasere puternice, substante de umplere antirid injectabile, precum si alte tehnologii noi, care pot elimina liniile fine, le pot umple pe cele mai profunde, si pot inlatura zonele sau petele inestetic pigmentate. Aceste proceduri ajuta la reintinerirea pielii afectate de timp si expunerea la soare, cu putine efecte secundare si cu o perioada de recuperare mult mai mica decat cea necesara tehnicilor chirurgicale cum ar fi liftingul facial.

Perioada de recuperare – perioada necesara pentru ca pielea sa se vindece si sa revina la culoarea si textura normala -  este unul dintre cei mai importanti factori pentru persoanele interesate de astfel de proceduri cosmetice. Majoritatea oamenilor vor sa se reintoarca la munca si la activitatile sociale cat mai repede posibil, aspect ce a dus la cresterea utilizarii tehnicilor mai putin invazive, care nu ranesc pielea la fel de mult ca peelingurile chimice profunde si dermabraziunea completa cu laser, care predominau pana acum.  Compromisul este ca efectele nu sunt la fel de notabile, si ca acestea au nevoie de multe ori o serie de tratamente si de vizite ulterioare de intretinere. Cu tratamentele laser mai sofisticate din zilele noastre, este acum posibil sa gasiti o cale de mijloc fericita: efecte moderate cu un timp de recuperare minim .

Tehnicile descrise in acest capitol se incadreaza in patru categorii generale:

  • tratamente injectabile care netezesc si umplu ridurile
  • tehnici de dermabraziune, care vizeaza liniile fine, petele de varsta si decolorarea pielii
  • proceduri de intindere sau ridicare a pielii care netezesc si tonifica pielea, mai ales in jurul ochilor, maxilarului  si liniei gatului
  • tratamente pe baza de lumina, care folosesc led-uri sau alte lumini pentru tonificarea pielii.

Aceste tehnici pot fi utilizate individual, dar au inceput sa fie combinate din ce in ce mai mult, sau sa fie folosite alaturi de alte tehnici cosmetice, pentru a trata riduri profunde sau cicatrici pe o parte a fetei, si linii mai fine sau leziuni mai superficiale pe cealalta.

Medicii recomanda de obicei combinarea procedurilor pentru a obtine efectul dorit. De exemplu, pentru o femeie mai in varsta care doreste o intindere a pielii mai pronuntata si care isi permite sa aiba o perioada de recuperare mai mare,  medicul poate recomanda toxina botulinica pentru ridurile de incruntare si ridurile de pe frunte, substantele de umplere pentru falduri nasolabiale, tratamente cu laser Q-switched sau lumina intens pulsata pentru indepartarea pistruilor si dimunuarea rosetei, plus dezabraziune cu laser fractional pentru imbunatatiri generale. 

Care este vârsta potrivită pentru tratamente cosmetice?

Dermatologii sunt întrebți adesea care este vârsta la care o persoană care își dorește tratamente cosmetice poate începe procesul. Nu există reguli stricte, dar anumite proceduri tind să fie folosite mai mult în anumite perioade ale vieții decât altele .

Mulți dermatologi consideră că tratamentele neuromodulatoare , cum ar fi toxina botulinică, ar trebui să fie începute între vârsta de 20 si 30 de ani . Liniile de încruntare și „picioarele ciorii”, care se dezvolta de-a lungul timpului, sunt rezultate ale expresiilor faciale ale dumneavoastră. Prin diminuarea mișcărilor  mușchilor care produc aceste expresii, neuromodulatorii previn formarea acestor linii încă de la început.

Medicii au tendința de a recomanda umpluturile dermatologice ale țesuturilor moi la mijlocul vieții sau mai târziu , pentru a ridica  faldurile pielii și zonele adâncite ale feței  Dar și acestea au un rol în prevenirea deteriorării suplimentare a aspectului cuiva. Studiile arată că preparatele injectabile de umplere stimulează producția de colagen naturală a corpului, și dermatologii spun că, cu cât este folosită o cantitate mai mare de preparat, cu atât repetarea injecțiilor este mai rară (în timp , nemaifiind necesară) .

În ceea ce privește liftingul facial , majoritatea medicilor recomandă o serie de liftinguri faciale mici, subtile, începând cu vârsta de mijloc, decât un lifting major mai târziu în viață .

Într-un mod asemănător, privind tratamentele cu laser  și pe bază de lumină , un studiu a constatat că o serie de trei ședințe de tratamente cu lumină cu bandă largă, a modificat exprimarea genică  a pielii îmbătrânite , făcând-o să se comporte mai mult ca pielea mai tânără. Este logic ca cei cu pielea deschisă la culoare, în special, să înceapă între 30 și 40 de ani , atunci când schimbările pielii devin evidente. 

Probleme cosmetice comune şi tratamentele pentru acestea

În funcţie de problema cosmetică pe care doriţi să o rezolvaţi, există o gamă de opţiuni non-chirurgicale. Va trebui să evaluaţi opţiunile ţinând cont de eficienţa, costurile, timpul de recuperare, gradul de siguranţă şi de alţi factori legaţi de acestea. Pentru a obţine efectele dorite sau pentru a menţine rezultatele pe termen lung, majoritatea acestor proceduri necesită repetarea tratamentelor.
PROBLEMA VARIANTELE DE TRATAMENT EFICACITATE COMENTARII
Întreaga faţă
Pete maro pe faţă şi mâini Creme cu efect de albire Puţin eficiente Ieftine. Sigure. Nu necesită timp de recuperare. Sunt necesare multe aplicări pentru a produce efecte minore.
Creme cu retinoizi Eficienţă moderată Preţ mediu. Vor ameliora dar nu vor elimina complet petele maro. Pot provoca iritarea pielii. Pot fi combinate cu creme cu efect de albire.
Peelingul chimic Eficienţă moderată Costisitor. Perioada de recuperare depinde de puterea soluţiei de peeling.
Dermabraziunea cu laser fracţional non-ablativ Eficientă Costisitoare. Perioadă scurtă de recuperare (umflare, 3-5 zile).
Terapia cu lumină pulsată Foarte eficientă Costisitoare. Perioadă scurtă de recuperare.
Laser Q-switched Foarte eficient Costisitor. Perioadă medie de recuperare (cruste, 7-10 zile).
Pete maro doar pe faţă Dermabraziune cu laser fracţional ablativ Foarte eficient Foarte costisitoare. Mai puţine tratamente. O perioadă mai mare de recuperare (până la o săptămână).
Piele roşie sau vene Laser cu impulsuri de colorat (lumină galbenă) sau neodim cu impulsuri: laser YAG (lumină verde) Foarte efficient Costisitor. Perioadă medie de recuperare; posible vânătăi.
Terapie cu lumină pulsată Foarte eficient Costisitor. Perioadă medie de recuperare.
Linii sau riduri fine Loţiunile care conţin alfa- hidroxi acizi sau beta-hidroxi acizi Puţin eficiente Produse ieftine disponibilie fără prescripţie medicală.
Factori de creştere Eficienţă moderată Costisitori. Perioadă medie de recuperare.
Peelingul chimic Moderat eficient până la eficient Costisitor. Perioada de recuperare depinde de alegerea şi puterea soluţiei de peeling.
Microdermabraziunea Eficienţă moderată Preţ mediu. Perioadă de recuperare scurtă.
Dermabraziune cu laser fracţional non-ablativ Eficientă Costisitoare. Perioadă de recuperare scurtă.
Creme cu retinoizi Foarte eficiente Produsele mai slabe disponibile fără prescripţie medicală. Produsele mai puternice, mai scumpe, disponibile cu prescripţie medicală.
Dermabraziune cu laser fractional ablativ Foarte eficientă Foarte costisitoare. Perioadă medie de recuperare. O perioadă de recuperare mai mare decât la dermabraziunea cu laser fracţional non-ablativ dar necesită mai puţine repetări.
Liniile de pe frunte Injecţii cu toxină botulinică Foarte eficiente Costisitoare. Este nevoie de tratamente repetate. Fără perioadă de recuperare.
Substanţe de umplere injectabile Foarte eficiente Costisitoare. Perioadă de recuperare scurtă; posible vânătăi. Poate fi combinat cu toxina botulinică.
Păr nedorit Electroliza Eficienţă moderată Costisitoare. Elimină atât părul deschis la culoare cât şi părul închis la culoare. Dureroasă. Poate trata doar anumite zone într-o singură şedinţă. Necesită mai multe şedinţe..
Lumina intens pulsată Eficienţă moderată Costisitoare. Elimină doar părul de culoare închisă. Nu se aplică pe piele închisă la culoare sau bronzată. Necesită mai multe şedinţe.
Îndepărtarea cu laser Foarte eficientă Costisitorare. Elimină doar părul de culoare închisă. Dureroasă. Necesită mai multe şedinţe.
În jurul ochilor
Linii din jurul ochilor Dermabraziune cu laser fracţional non-ablativ Eficienţă moderată pentru liniile fine Foarte costisitoare. Rezistă mai mult timp. Perioadă scurtă de recuperare.
Injecţii cu toxină botulinică Foarte eficiente pentru ridurile de expresie Costisitoare.Necesită tratamente repetate. Perioadă scurtă de recuperare.
Ridurile sau pungile de sub ochi Creme şi geluri Eficientă moderată Ieftine până la preţ mediu. Fără perioadă de recuperare.
Tratament cu radiofrecvenţă Eficienţă moderată Costisitoare. Fără perioadă de recuperare.
Dermabraziune cu laser fracţional ablativ Foarte eficientă Foarte costisitoare. O perioadă de recuperare mai mare.
Partea de jos a feţei şi gâtul
Faldurile nasolabiale Substanţe de umplere Foarte eficiente Costisitoare. Pot provoca vânătai. Perioadă de recuperare mică. Risc redus de gâlme. Este posibil să necesite mai multe şedinţe.
Pielea lăsată de pe gât Injectii cu toxina botulinică Eficiente pentru corzile gâtului Costisitoare.
Întinderea pielii prin ultrasunete focalizate Eficienţă moderată Costisitoare. Grad mediu de durere..
Întinderea pielii prin radiofrecvenţă Eficienţă moderată Costisitoare. Nedureroasă. Fără perioadă de recuperare.
Fractional laser resurfacing non-ablativ Foarte eficientă Costisitoare. Perioadă scurtă de recuperare.
Dermabraziune cu laser fracţional ablativ Foarte eficientă Foarte costisitoare. O perioadă de recuperare puţin mai mare, dar necesită mai puţine şedinţe.
Căderea liniei maxilarului Întinderea pielii prin radiofrecvenţă Eficienţă moderată Costisitoare. Nedureroasă. Fără perioadă de recuperare. Rezultatele pot fi subtile.

 

Amintiti-va ca: in timp ce aceste tratamente sunt din ce in ce mai bune  pe zi ce trece, scopul este imbunatatirea, nu perfectiunea - iar pielea continua sa imbatraneasca, indiferent daca o tratati sau nu, asa ca nici o procedura nu va face din nou pielea tanara  pentru totdeauna.