Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Proba celor 100 de zile


Exista o regula in psihologie conform careia orice schimbare serioasa din viata noastra are nevoie de o perioada de 3 luni pentru a se realiza si consolida. Cu alte cuvinte putem sa ne comportam diferit chiar si de maine, problema e ca n-o sa tina daca nu trece proba celor 100 de zile. E greu de schimbat definitiv obiceiuri, ritualuri, comoditati, reflexe. Pentru ca e nevoie de practica, exercitiu, repetitii, perseverenta ca sa deprinzi altele. 

Cand vine vorba de mancare lucrurile se complica, pentru ca relatia pe care o avem cu alimentele e cladita de o viata, ne defineste si ne pune etichete, e un fel de trasatura de caracter: sunt pofticios, sunt lacom, sunt impulsiv, imi plac dulciurile, iubesc painea etc. Sunt afirmatii pe care le facem noi despre noi, identificandu-ne prin prisma mancarii. Ce pierdem din vedere e ca noi evoluam, crestem, ne desavarsim si avem nevoie de o re-evaluare, o reconfirmare a relatiei cu mancarea. Nu mai suntem la fel, dar ne definim din inertie dupa aceleasi sabloane. 

Insa cel mai frumos si mai fascinant lucru apropo de natura umana este ca totul se poate educa, invata, disciplina, organiza. Daca ne dorim. Si daca insistam. Macar 100 zile! 

Invatam sa ne spalam pe dinti, sa ne facem patul pentru culcare sau sa ne incaltam cand iesim pe strada. La fel trebuie sa invatam sa nu mai ciugulim intre mese, sa punem in farfurie portia corecta, sa mancam asezati la masa, sa evaluam mancarea cu simturile.

E ca o re-educare, un pic de practica si intra in reflex! Iar apoi vine eliberarea, pentru ca dupa 3 luni ai sentimentul de mandrie ca ai reusit sa schimbi, sa imbunatatesti, sa controlezi.

Recapatati-va increderea in voi schimband in bine un obicei alimentar. E realizabil. Un pas la fiecare 100 zile e un progres uluitor, pentru ca drumul e cu sens unic, nu merge decat inainte!

Articol preluat de pe pagina de socializare a psihonutritionistului Mihaela Bilic, a carei experienta in alimentatia sanatoasa a copilului, femeii insarcinate, adultului sanatos si activ si a pacientilor supraponderali si obezi depaseste 15 ani.