EDU.REGINAMARIA.RO

Oare ce mai e prin frigider?

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Oare ce mai e prin frigider?

Daca aveti obiceiul sa deschideti frecvent usa frigiderului intrebandu-va "ce sa mai mananc?", "ce mai e bun pe aici?", "ce pofta am?", va dau o veste proasta: aveti o problema de oralitate! Nu foamea va indeamna la mancare, ci efectul de calmare pe care il au toate activitatile facute cu gura: vorbit, mestecat, rontait, fumat, baut, supt etc.

Avem nevoie de calmare

Calmarea o cauta si bebelusul care sta cu suzeta in gura, si dependentul de tigara, si stresatul care rontaie covrigei sau biscuiti, si agitatul care isi mai face inca si inca o cafea. Chiar si atunci cand bem apa ca sa uitam de foame (nu ca ar functiona!), tot calmare vrem. Guma de mestecat folosita excesiv nu mai are legatura cu protectia anticarii, tot de oralitate e vorba. De cand ne naștem și cunoastem confortul de la sanul mamei, invatam sa asociem suptul/mancatul cu starea de bine. Nu va invinovatiti pentru asta, e normal. Incercati insa sa alegeti raul cel mai putin rau: mancarea ingrașa, fumatul imbolnavește, suzeta e ridicola dupa o anumita varsta, deci nu mai ramane decat apa. Si vorbitul!

Vorbitul slabeste

Poate ca mancam prea mult pentru ca tacem prea mult, tinem in noi lucruri, nu suntem autentici, nu spunem ce simtim. Decat sa mancam, mai bine am vorbi, am comunica, am impartași. Izolarea, insingurarea predispun la mancat. Nu frigiderul trebuie sa ne fie partener, nu in frigider sunt solutiile/ raspunsurile. Acolo o sa gasiti ce-ati cumparat, nu exista surprize. E doar o comoditate paguboasa pentru silueta si sanatate. Mai degraba v-as invita sa separati aceste doua activitati activitati ce satisfac oralitatea si sa puneti accentul pe vorbit, mai ales ca atunci cand vorbiti nu puteti manca. Deci, vorbiti si veti slabi!

Articol preluat de pe pagina de socializare a psihonutritionistului Mihaela Bilic, a carei experienta in alimentatia sanatoasa a copilului, femeii insarcinate, adultului sanatos si activ si a pacientilor supraponderali si obezi depaseste 15 ani.