EDU.REGINAMARIA.RO

La ce sunt bune probioticele?

Articol de Dr. Oana Bucur Medic specialist Medicina interna, Medic specialist Gastroenterologie

Corpul uman contine de zece ori mai multe bacterii decat celule proprii, in total 100 de bilioane, de aceea omul a fost descris ca un metaorganism.

Tractul gastrointestinal gazduieste cel mai complex ecosistem bacterian din corpul uman, popularea bacteriana crescand exponential de la stomac spre colon, unde atinge sute de miliarde sau chiar bilioane de UFC (unitati formatoare de colonii) pe gramul de scaun. Genomul bacterian il depaseste pe cel uman de 100 de ori, oferindu-i gazdei atribute fiziologice pe care aceasta nu le-a dobandit: hidrolizarea zaharurilor complexe (desfacerea in zaharuri simple), cresterea rezistentei mucoasei intestinale la colonizarea cu microorganisme potential patogene (care imbolnavesc), stimularea sintezei si absorbtiei unor substante benefice cum sunt vitaminele K si cele din grupul B, stimularea sistemului imunitar.

Balanta echilibrata a populatiilor microbiene se numeste eubioza, iar dezechilibrul acesteia disbioza.

In uter, fatul este steril. Odata cu nasterea, nou-nascutul este expus florei provenind de la mama sau din mediul inconjurator. Dezvoltarea ulterioara a florei depinde si de alimentatie, aceasta devenind similara celei a adultului la sfarsitul perioadei de alaptare.

In ciuda dezvoltarii antibioticelor, infectiile gastrointestinale si consecintele lor clinice raman o problema majora de sanatate. In plus, cresterea numarului infectiilor cu bacterii patogene rezistente la antibiotice a condus la temerea ca industria farmaceutica nu va mai fi capabila sa creeze noi medicamente eficiente. A renascut interesul pentru ideea administrarii de microorganisme "benefice" in loc de antibiotice in tulburarile gastrointestinale.

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme vii care pot avea un efect benefic pentru sanatate daca sunt administrate in anumite doze, ca urmare a competitiei dintre acestea si microorganismele exogene potential patogene. Primul care a sugerat efectele pozitive ale anumitor bacterii a fost imunologul rus Ilia Mecinicov, care a observat ca speranta de viata la anumite populatii mari consumatoare de lapte fermentat (Bulgaria, Caucaz, Orientul Mijlociu) era mai mare si si-a adaugat in propria dieta lapte acru fermentat cu bacteria pe care a numit-o „bacilul bulgar".

Probioticele au urmatoarele efecte:

  •  cresc rezistenta la infectiile produse de microorganisme patogene
  •  reduc durata sindroamelor diareice
  •  amelioreaza digestia lactozei (in caz de intoleranta)
  •  imbunatatesc absorbtia de vitamine si minerale
  •  regleaza motilitatea intestinala (in caz de constipatie sau colon iritabil)
  •  mentin integritatea mucoasei intestinale
  •  reduc nivelul colesterolemiei
  •  au efect antialergenic
  •  previn aparitia cancerului de colon

Text: Dr. Oana Bucur, Medic Specialist Medicina Interna