Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fracturile osoase specifice iernii

Fracturile osoase specifice iernii

Iarna este sezonul cu cele mai multe accidentari si cazaturi. Zapada, poleiul si gheata nu inseamna numai distractie si voie buna, ci si un risc mare de fracturi osoase, in special in randul copiilor si persoanelor mai in varsta. 

Sa aluneci pe gheata poate fi o experienta infricosatoare. Gheata este greu de observat atat pe timp de noapte, cat si in timpul zilei. Trebuie sa ai foarte mare grija sa nu pasesti pe borduri sau pe acele portiuni de trotuar care par alunecoase, pentru a evita o luxatie, entorsa, o lovitura la cap si chiar o fractura osoasa, produsa la nivelul mainilor sau picioarelor: incheietura mainii, sold, genunchi, gamba si glezna. 

Fracturile de pumn – cele mai frecvente

Toate fracturile, cat timp sunt inchise, adica osul nu a patruns prin piele catre exterior, au un risc mic de infectii. In schimb, orice fractura deschisa creste riscul de orice tip de complicatie ulterioara. In aceste cazuri exista un protocol terapeutic mai complex: nu se opereaza direct, nu se pune material de osteosinteza, adica placa sau surub, pe aceste fracturi. De obicei, se fixeaza cu ajutorul unui fixator extern pana cand plaga se inchide - poate dura una - doua saptamani, iar abia apoi venim cu indicatia operatorie, care fixeaza in interior osul, fie folosind placa sau tija, fie o brosa, in functie de fiecare caz in parte.

Fracturile nu trebuie subestimate, iar sfatul medicilor ortopezi este ca, in momentul in care faci o fractura, trebuie sa mergi neaparat la medic. 

 

Cu mici exceptii, semnele unei fracturi sunt evidente

Semnele unei fracturi sunt: durere si tumefactie locala si impotenta functionala (pacientul nu mai poate sa miste membrul respectiv).
Lucrurile sunt ceva mai complicate in cazul fracturilor inchise, mai ales in cazul copiilor, care au o toleranta foarte mare la durere. Astfel, parintii trebuie sa acorde si mai mare atentie in cazul copiilor. La copii, indiferent de varsta, niciodata nu trebuie sa minimalizam niciun semn, deoarece fiind in timpul procesului de crestere, fracturile nu se manifesta atat de zgomotos. Din acest motiv, parintii ajung la medic cu fracturi complicate, cu o intarziere de doua-trei zile. Copiii pot resimti o jena la nivelul pumnului sau in alta zona in care s-a produs fractura. Este usor de sesizat numai daca vorbim de o fractura cu deplasare mare.

In cazul adultilor, trebuie acordata mare atentie primului gest facut dupa cadere sau alunecare: daca poti calca in picior, cat de mare este discomfortul. 

Daca nu exista o fractura, ci o intindere de ligamente, trebuie sa stii ca aceasta se manifesta zgomotos, cu durere, se umfla glezna pana se face butuc. Este foarte important sa nu masezi zona respectiva, sa nu faci frectie, ci sa aplici o compresa rece, dar nu direct pe piele si sa tii piciorul ridicat. Daca a doua zi discomfortul este la fel de mare, este bine sa te prezenti la medicul ortoped, pentru ca entorsa netratata corespunzator poate lasa o serie de sechele neplacute, mai ales la persoanele active.

Traumatologia membrelor trebuie realizata foarte rapid

Traumatologia functionala consta in viteza de reactie a medicului ortoped si a echipei medicale, pentru ca pacientul sa beneficieze cat mai repede de cel mai bun tratament. Practic, pacientul vine la spital cu mana rupta si cu dureri foarte mari si, datorita tehnicilor chirurgicale performante disponibile la ora actuala, poate pleca acasa dupa o singura zi de internare.

Aceste tehnici nu sunt numai minim-invazive, ci sunt tehnici care fixeaza foarte bine osul si care ne permit sa dam drumul la miscare mai repede, pana apuca musculatura sau ligamentele sa se contracte, sa se atrofieze. Practic, pacientul vine pe targa si pleaca pe propriile picioare din spital, in doar cateva zile, in functie de fractura si de severitatea ei.

Traumatologia membrelor trebuie realizata foarte rapid. De exemplu, fractura de femur trebuie operata in aceeasi zi in care pacientul ajunge la spital, pentru ca durerile sunt imense. Dupa ce a ajuns la spital, pacientului i se pune o atela provizorie, i se fac analizele necesare si este dus in sala de operatie. Este nevoie de o intreaga echipa in spate care sa pregateasca aceasta operatie complexa, deoarece femurul este un os mare, postoperator exista risc de tromboembolism, intervine contractura musculara, iar durerile sunt foarte mari.

Majoritatea interventiilor sunt minim-invazive si cu placi blocate. De exemplu, in cazul fracturii de femur, se realizeaza o incizie mica, de 2 cm. Cu cat tai mai putin musculatura, cu atat recuperarea este foarte rapida. Iar diferenta intre operatiile clasice, deschise si cele minim-invazive este fantastica. Practic, inainte, cand se opera deschis meniscul, pacientul se recupera dupa o perioada de 6 luni de zile. Acum, daca se intervine artroscopic, in trei saptamani pacientul poate sa-si reia activitatile obisnuite.

Exista si o serie de fractruri mai greu de tratat prin tehnici minim-invazive, cum sunt cele de tibie sau de femur, bifocale, adica osul este rupt in doua locuri, la o distanta mica. Totul tine foarte mult de experienta chirurgului.

Bineinteles, exista si cazuri in care pacientul nu poate fi operat minim-invaziv. Este vorba despre o serie de fracturi cominutive care necesita o interventie deschisa.

Comunicarea cu pacientul, la fel de importanta ca interventia rapida

Pacientul care sufera una sau mai multe fracturi poate suferi si o cadere psihica, deoarece dintr-o persoana activa, cu libertate de miscare, devine brusc o persoana imobilizata la pat. Are nevoie de sprijin, intelegere si incurajari, dar cel mai important are nevoie de explicatii clare privind starea lui din partea personalului medical. Iar un bun medic ortoped stie cat de importanta este comunicarea cu pacientul in procesul de tratament si recuperare.

De asemenea, dupa realizarea interventiei chirurgicale, medicul ii explica amanuntit pacientului ultima etapa terapeutica, inainte sa fie externat – ce il asteapta pe termen scurt, mediu si lung. De exemplu, ca firele se scot la 14 zile, ca urmeaza sa inceapa sedintele de kinetoterapie, cand trebuie sa vina la control, ca va putea incepe sa calce daca radiografia este buna, etc. 

Fracturile pot fi prevenite!

Chiar daca iarna riscul de cazaturi si fracturi osoase este mai mare, poti reduce numarul accidentarilor daca acorzi mai mare atentie activitatilor obisnuite. Educa-ti familia despre potentialele incidente si accidente care pot aparea in timpul iernii si veti fi mult mai pregatiti pentru a le preveni.

Sfaturi pentru a evita cazaturile pe gheata:
•    Poarta cizme cu talpi aderente, cum sunt cele realizate din cauciuc si neopren. Incaltamintea cu talpi din plastic sau din piele, netede, creste riscul de cadere
•    Atunci cand cobori dintr-un vehicul, analizeaza cu atentie suprafata si paseste cu grija daca pe jos este gheata
•    Nu sari din vehicule sau alte echipamente in aer liber, este recomandat sa pasesti atent, pentru a nu aluneca
•    Nu este recomandat sa mergi cu mainile indesate in buzunare, deoarece reduci capacitatea de a te folosi de brate pentru a-ti mentine echilibrul 
•    Fa pasi mici pe suprafetele alunecoase, acoperite de gheata
•    Nu transporta obiecte grele, precum cutii mari, huse sau posete voluminoase care te impiedica sa iti menti echilibrul atunci cand mergi pe o suprafata alunecoasa
•    Cand mergi pe jos, curbeaza-ti degetele de la picioare si mergi cat mai incet posibil
•    Evita sa pasesti pe borduri sau alte suprafete inegale, care au gheata pe ele
•    Fii foarte atent unde pasesti si evita sa tastezi sau sa cauti in rucsac in timp de mergi pe o suprafata alunecoasa
•    Verifica daca suprafetele sunt alunecoase, atingandu-le usor cu piciorul 
•    Acopera suprafetele alunecoase de langa casa, din fata usilor sau a portilor cu sare grunjoasa sau nisip

Nu uita atunci cand aluneci sau cazi:
•    Nu minimaliza traumatismul 
•    Nu masa zona sub nicio forma, pentru ca astfel edemul si durerea se accentueaza
•    Pune comprese reci, dar nu direct pe piele
•    Tine piciorul ridicat la 30 de grade, deasupra nivelului inimii

Daca a doua zi observi ca durerea este la fel de mare si ca nu poti sa pasesti, trebuie sa mergi la medicul ortoped. 

Echipa medicala Ortopedie si Traumatologie sportiva PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL:

Surse:
www.oip.com
www.unitypoint.org
www.orthopedicspecialistsofseattle.com