Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Imunitatea – raspunsuri la cele mai frecvente intrebari

Articol de Dr. Adina Magdalena Neagu Medic primar Alergologie si imunologie
Imunitatea – raspunsuri la cele mai frecvente intrebari

Dr. Adina Neagu, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica, raspunde la cele mai frecvente intrebari despre imunitate: Cum functioneaza sistemul imunitar? Exista aumite analize care ne arata starea imunitatii noastre? Cand se formeaza sistemul imunitar la copii? De ce scade imunitatea? Este bine sa luam suplimente alimentare pentru cresterea imunitatii?

Care este rolul sistemului imunitar?

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se apara de agentii patogeni - virusuri, bacterii, paraziti si toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule si molecule (anticorpi) al carui rol este sa asigure protectia impotriva agresorilor. Sistemul imun detecteaza agentii patogeni, ii distruge si, foarte important, memoreaza antigenul pentru a putea reactiona prompt si data viitoare cand il va intalni.

Imunitatea poate fi innascuta sau naturala – este imunitatea cu care ne nastem si care nu se modifica in cursul vietii sau poate fi dobandita, cand se instaleaza in urma contactului cu diferite microorganisme sau postvaccinare.

Exista o legatura intre sistemul imunitar si cel limfatic?

Sistemul limfatic este o componenta importanta a sistemului imun si reprezinta sistemul organismului de aparare si de purificare. Sistemul limfatic este format din  limfa, din vase limfatice - care asigura transportul limfei - si din structuri si organe care contin tesut limfatic, cum sunt timusul, ganglionii limfatici, splina si amigdalele:

  • Timusul este o glanda de mici dimensiuni, situata in spatele sternului si deasupra traheei al carui rol este productia de limfocite T responsabile de imunitatea celulara. Timusul este mai activ in perioada adolescentei si isi pierde din proprietati pe masura ce inaintam in varsta.
  • Amigdalele fac parte din prima linie de protectie a sistemului digestiv si a aparatului respirator, distrugand bacteriile si virusurile de la acest nivel; extirparea acestora face ca agentii agresori din mediu sa patrunda cu usurinta in organism.
  • Rolul splinei este de a sintetiza anticorpii, de a distruge si de a elimina bacteriile anihilate de anticorpi, precum si  celulele sanguine moarte.
  • Ganglionii limfatici  sunt localizati de-a lungul intregului corp si contin celule B care secreta anticorpi, celule T si celule macrofage

Cum se testeaza imunitatea?

Testele pentru imunitate sunt hemoleucograma si imunograma. Acestea sunt doua analize de sange care evalueaza componentele sistemului imun. Hemoleucograma permite identificarea numarului si procentului celulelor – leucocite, macrofage si fagocite. Imunograma evalueaza anticorpii pe care aceste celule le produc – imunoglobulinele (Ig).

Exista 4 clase de imunoglobuline:

  • Ig A - constituie cel mai important element de aparare impotriva bacteriilor si virusurilor
  • Ig E - responsabila pentru alergii
  • Ig M - prima imunoglobulina secretata atunci cand organismul este amenintat de un antigen
  • Ig G se secreta dupa Ig M si are functia de a neutraliza toxinele bacteriene; este singura care traverseaza bariera placentara, protejand nou-nascutul in primele luni de viata.

Cand se formeaza imunitatea la copii?

Sistem imunitar al copiiilor este imatur si continua sa se dezvolte pana in jurul varstei de 11-12 ani:

  • Nou-nascutii sunt protejati de anticorpii maternali, care le confera o imunitate pasiva temporara in primele luni de viata
  • Intre 3 si 6 luni exista o perioada critica a sugarului cand nivelurile totale de anticorpi sunt cele mai scazute deoarece scad anticorpii maternali, iar productia proprie de anticorpi este inca redusa
  • Anticorpii maternali de tip IgG dispar in primele 6-8 luni, iar productia proprie de anticorpi de tip IgG creste atingand valorile adultului in jurul varstei de 7-8 ani
  • Nou-nascutii incep sa sintetizeze anticorpi de tip IgM imediat dupa nastere si ating nivelurile adultului in jurul varstei de 4-5 ani
  • In schimb, nivelurile de IgA cresc lent, atingand valorile adultului in adolescenta.

Expunerea la infectiile comune are un rol important in formarea unui sistem imun puternic. Copiii incep sa raceasca dupa varsta de 6 luni, iar un numar de 7-8 episoade de raceala pe an sunt considerate normale pentru sugari si prescolari. Media scade la 5-6 episoade de raceala pe an la varsta scolara, iar adolescentii, ca si adultii, au in jur de 4 episoade de raceala pe an.

Cauza principala a racelilor frecvente ale copiilor se datoreaza expunerii la noi si noi virusuri; exista cel putin 200 de astfel de virusuri, de aceea nu numai ca racelile NU pot fi prevenite, insa ele intaresc sistemul imun al copilului

Ce inseamna o imunitate puternica?

Un organism sanatos inseamna un sistem imun puternic. Ca urmare, alegerea unui stil de viata sanatos iti asigura o imunitate puternica:

  • Mananca o dieta echilibrata, bogata in legume, fructe, cereale integrale
  • Fa o activitate fizica regulat, 150 minute/saptamana
  • Renunta la fumat
  • Consuma alcool I cantitate moderata
  • Dormi 7-8 ore/noapte
  • Controleaza-ti tensiunea arteriala
  • Spala-te pe maini frecvent si gateste adecvat alimentele

In ce situatii scade imunitatea?

Cele mai cunoscute situatii de scadere reala a imunitatii sunt in cazul unor boli cum ar fi SIDA, cancerul, diabetul zaharat, in cazul anumitor tratamente medicale (cu citostatice sau cortizonice) si chirurgicale (splenectomie). O diminuare a imunitatii o intalnim la varstele extreme (copii si varstnici), la alcoolici, fumatori, obezi, in cazul stresului emotional si fizic, tulburarilor de somn, alimentatiei de proasta calitate si expunerii la un mediu toxic.

Care sunt complicatiile scaderii imunitatii?

Imunitatea scazuta se maifesta prin vulnerabilitate in fata infectiilor, deteriorarea celulelor, inflamatii, dezvoltarea tumorilor si alte probleme grave de sanatate.

Exista situatii in care imunitatea este crescuta?

Alergiile si al bolile autoimmune sunt exemple de imunitate exagerata. In cazul alergiilor, sistemul imun reactioneaza exagerat prin productia de anticorpi de tip IgE impotriva unor substante considerate inofensive si pe care organismul ar trebui sa le tolereze, iar in cazul bolilor autoimune, sistemul imun ataca si distruge structurile proprii organismului.

Este nevoie sa luam suplimente pentru cresterea imunitatii?

Oamenii sunt atrasi de reclamele despre diferite preparate care promit cresterea imunitatii.

Este important sa retii ca adoptarea unui stil de viata sanatos inseamna o imunitate eficienta. In cazul deprimarii sistemului imun, pot fi utile anumite suplimente alimentare  - acizi grasi esentiali din seminte de in, canepa, peste, nuci, vitamine - A, B2, B6, C, D, E,  antioxidanti, preparate din plante sau probiotice. Fii atent sa nu faci excese – de ex. dozele mari de vitamina B6 (>100 mg/zi) pot determina dezvoltarea unor tumori, iar excesul de zinc (>150 mg/zi) poate inhiba sistemul imunitar.