Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Gripa: selectia virusurilor pentru producerea vaccinului gripal

Gripa: selectia virusurilor pentru producerea vaccinului gripal

Vaccinul gripal sezonier este conceput pentru a proteja impotriva a trei sau patru virusuri gripale, identificate ca avand cele mai mari sanse sa se raspandeasca rapid si sa provoace imbolnaviri in timpul viitorului sezon de gripa. 

Virusurile gripale sunt intr-o continua schimbare, astfel incat compozitia vaccinului este revizuita in fiecare an si actualizata in functie de necesitati pe baza unor informatii, cum ar fi:
•    Virusurile gripale care provoaca numeroase imbolnaviri
•    Viteza cu care aceste virusuri se raspandesc
•    Eficienta vaccinului din sezonul trecut.

Mai mult de 100 de centre nationale de gripa din peste 100 de tari monitorizeaza cazurile de gripa inregistrate pe tot parcursul anului. Acest lucru implica primirea si testarea a mii de probe de sange prelevate de la pacienti. Laboratoarele trimit virusurile reprezentative la cinci centre de referinta si cercetare privind gripa ale Organizatiei Mondiala a Sanatatii (OMS), aflate in:
•    Atlanta, Georgia, Statele Unite ale Americii (Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor - CDC);
•    Londra, Regatul Unit al Marii Britanii (Institutul Francis Crick);
•    Melbourne, Australia (Laboratorul de Referinta in Boli Infectioase Victoria);
•    Tokyo, Japonia (Institutul National de Boli Infectioase); 
•    Beijing, China (Institutul National pentru Controlul si Prevenirea Bolilor Infectioase).

De doua ori pe an, OMS organizeaza o consultare cu directorii centrelor de cercetare, reprezentanti cheie ai laboratoarelor de referinta si lideri de opinie din mediul academic. Cu totii analizeaza rezultatele monitorizarii cazurilor de gripa, ale probelor de laborator si studiilor clinice, precum si disponibilitatea virusurilor pentru producerea vaccinului, pentru a face recomandari cu privire la compozitia vaccinului gripal. Aceste intalniri au loc in luna februarie pentru realizarea vaccinului din emisfera nordica si in luna septembrie pentru realizarea vaccinului din emisfera sudica. OMS recomanda includerea in vaccin a anumitor virusuri specifice, iar apoi fiecare tara decide pe care dintre acestea le include in vaccinurile antigripale licentiate in tara lor.

Factori care influenteaza selectia virusurilor folosite in producerea vaccinului gripal

Virusurile gripale din vaccin antigripal sunt selectate in fiecare an, pe baza datelor de supraveghere care indica virusurile care circula si pe baza previziunilor cu privire la virusurile cele mai susceptibile sa circule in timpul urmatorului sezon de gripa. 

Un alt factor important este gradul de asemanare intre virusurile din vaccinurile disponibile si virusurile care circula in sezonul de gripa. Pentru o protectie cat mai mare, virusurile din compozitia vaccinului trebuie sa fie similare cu virusurile gripale care circula in timpul sezonului de gripa. 

Recomandarea cu privire la includerea anumitor virusuri intr-un vaccin depinde si de disponibilitatea unui bun virus gripal, adica un virus care sa poata fi folosit in productia de vaccinuri si care sa ofere protectie impotriva virusurilor care pot circula anul urmator. 

Virusurile folosite in realizarea vaccinului trebuie sa fie izolate si crescute in culturi de oua de gaina. De asemenea, ele trebuie sa fie testate si disponibile in timp util pentru a permite producerea unei cantitati mari, necesare pentru realizarea vaccinului antigripal. Ocazional, se poate intampla ca un virus adecvat pentru vaccin sa nu poata fi identificat sau dezvoltat in timp util pentru a fi inclus in vaccinul antigripal din urmatorul sezon de gripa.

Procesul de fabricare a vaccinului gripal dureaza minimum 6 luni

Odata emisa o recomandare cu privire virusurile care trebuie sa fie incluse in vaccinul gripal, producatorii incep procesul de fabricare. De fapt, unii producatori pot incepe sa creasca unul sau mai multe virusuri pentru vaccin, chiar inainte ca OMS sa ia o decizie referitoare la virusurile recomandate. Astfel, producatorii au mai mult timp la dispozitie sa fabrice vaccinul gripal.

In general, este nevoie de cel putin sase luni pentru producerea unei cantitati mari de vaccin antigripal. Pentru a se asigura ca vaccinul gripal este disponibil in toamna, producatorii pot incepe sa cultive virusurile pentru vaccin in luna ianuarie, bazandu-se pe previziunile lor privind selectia virusurilor care urmeaza sa fie recomandate de OMS.

Surse:
www.cdc.gov

Afla tot ce trebuie sa stii despre gripa – simptome, tratament, masuri de preventie, categoriile de persoane vulnerabile, cum se raspandeste gripa, eficienta si siguranta vaccinului - din sectiunea Totul despre gripa!

 

 

Grija pentru ceilalti incepe cu tine! Vaccineaza-te la timp!

Inscrie-te acum pe site si te sunam noi pentru a stabili data si ora consultului si a administrarii vaccinului gripal.