Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Gripa: eficacitatea vaccinului gripal

Gripa: eficacitatea vaccinului gripal

Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC - Centre for Disease Prevention and Control) efectueaza in fiecare an studii pentru a determina gradul de protectie al vaccinului impotriva gripei. 

Desi eficacitatea vaccinului poate varia, studiile recente arata ca vaccinul reduce riscul de gripa cu aproximativ 50% - 60% in randul populatiei globale in timpul sezoanelor de gripa in care virusurile circulante sunt asemanatoare celor din componenta vaccinului antigripal.  

Beneficiile vaccinarii impotriva gripei

Desi gradul de protectie al vaccinului gripal impotriva gripei variaza, exista numeroase motive pentru a te vaccina impotriva gripei in fiecare an:
•    Te protejeaza impotriva gripei
•    Reduce riscul de spitalizare asociat gripei, inclusiv in randul copiilor si adultilor in varsta; un studiu din 2014 a aratat ca vaccinul antigripal a redus riscul de internari in unitatile de terapie intensiva in randul copiilor cu 74% in timpul sezoanelor de gripa 2010-2012. Un studiu din 2016 a demonstrat ca vaccinul a redus cu 57% numarul spitalizarilor in randul persoanelor peste 50 de ani
•    Previne exacerbarile in randul persoanelor cu afectiuni cronice 
•    Protejeaza femeile gravide in timpul sarcinii si in perioada de lauzie
•    Protejeaza copilul in curs de dezvoltare in timpul sarcinii si timp de mai multe luni dupa nastere
•    Amelioreaza simtomele bolii in randul celor care fac gripa, scurtand perioada de boala
•    Atunci cand tu te vaccinezi, protejezi persoanele din jurul tau, inclusiv pe cele mai vulnerabile, cum ar fi sugarii si copiii mici, persoanele in varsta si persoanele cu boli cronice.

Factori care influenteaza eficienta vaccinului gripal

Eficacitatea vaccinului gripal sau capacitatea vaccinului de a preveni gripa poate varia foarte mult de la un sezon de gripa la altul. De asemenea, depinde si de persoanele care sunt vaccinate.

Exista cel putin 2 factori care joaca un rol important in determinarea gradului de eficacitate al vaccinului: 
•    Caracteristicile persoanei vaccinate, cum ar fi varsta si starea de sanatate
•    Asemanarea dintre virusurile gripale circulante si cele din compozitia vaccinului antigripal 

Pe parcursul anilor in care exista o potrivire buna intre vaccinul gripal si virusurile circulante este posibil sa se identifice beneficii substantiale ale vaccinului in prevenirea gripei. Cu toate acestea, chiar si in acesti ani, beneficiile vaccinarii pot varia in functie de populatia imunizata, caracteristicile persoanelor vaccinate si vaccinul folosit.

In fiecare sezon de gripa, cercetatorii incearca sa determine cat de bine protejeaza vaccinurile gripale, pentru a evalua periodic si pentru a confirma importanta vaccinarii antigripale. Rezultatele unui studiu pot varia in functie de design-ul studiului, rezultatele masurate, populatia studiata si sezonul de gripa in care a fost studiat vaccinul respectiv. Aceste diferente pot face dificila compararea rezultatelor mai multor studii.

Eficacitatea vaccinului gripal variaza de la o persoana la alta

Desi vaccinul gripal este cea mai buna metoda de a preveni gripa, nivelul de protectie oferit poate varia foarte mult in functie de persoana vaccinata. In general, ofera cea mai mare protectie in randul adultilor sanatosi si copiilor mai mari. Raspunsul imun la oamenii in varsta si persoanele cu boli cronice se dezvolta mai greu decat in cazul copiilor si adultilor sanatosi. Cu toate acestea, vaccinul antigripal ofera o oarecare protectie inclusiv in cazul lor. 

Vaccinul gripal la varstnici

Persoanele in varsta cu sisteme imunitare mai slabe au adesea un raspuns imun mai slab dupa administrarea vaccinului antigripal, comparativ cu persoanele mai tinere si mai sanatoase. Asta nu inseamna ca persoanele peste 65 de ani nu ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei in fiecare an. Din contra, exista numeroase argumente care incurajeaza vaccinarea persoanelor in varsta peste 65 ani:
•    Vaccinul ramane cea mai buna metoda de protectie in fata gripei; o oarecare protectie impotriva gripei este mai buna decat niciun fel de protectie
•    Persoanele peste 65 ani sunt expuse unui risc ridicat de complicatii grave asociate gripei
•    Exista sezoane de gripa in care beneficiile vaccinarii in randul varstnicilor sunt semnificative 
•    Vaccinarea reduce numarul spitalizarilor asociate gripei; se stie ca in randul varstnicilor, orice internare poate marca inceputul unui declin semnificativ in starea generala de sanatate si mobilitate
•    Pot face o forma mai usoara de gripa, care dureaza mai putin
•    Vaccinarea este deosebit de importanta in randul persoanelor peste 65 ani deoarece acestea sunt deosebit de vulnerabile la boli grave si chiar deces

Vaccinul gripal la copii

In general, vaccinul gripal functioneaza cel mai bine in randul adultilor sanatosi si copiilor mai mari de 2 ani. Beneficii mai reduse au fost observate insa si la copiii cu varste sub 2 ani.

Surse:
www.cdc.gov

Afla tot ce trebuie sa stii despre gripa – simptome, tratament, masuri de preventie, categoriile de persoane vulnerabile, cum se raspandeste gripa, eficienta si siguranta vaccinului - din sectiunea Totul despre gripa!

 

 

Grija pentru ceilalti incepe cu tine! Vaccineaza-te la timp!

Inscrie-te acum pe site si te sunam noi pentru a stabili data si ora consultului si a administrarii vaccinului gripal.