Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Gripa: 5 mituri despre vaccinul gripal

Gripa: 5 mituri despre vaccinul gripal

Exista multe idei preconcepute despre vaccin, despre eficacitatea, siguranta si beneficiile sale. Expertii de la Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC - Centre for Disease Prevention and Control) explica si demonteaza pe cele mai frecvente dintre acestea.

Mit 1: Vaccinul gripal provoaca gripa

Vaccinul gripal nu provoaca gripa. Vaccinurile gripale care sunt administrate printr-o injectie sunt facute in doua moduri: 
•    Cu tulpini gripale inactivate, deci nu sunt infectioase 
•    Fara niciun virus gripal, cum este cazul vaccinului antigripal recombinant

Cele mai frecvente efecte secundare dupa vaccinare sunt: durere, roseata, sensibilitate sau umflaturi in zona in care a fost adminstrat vaccinul, febra, dureri de cap si dureri musculare.

Studiile randomizate, oarbe, au evidentiat ca singurele diferente intre efectele adverse identificate la persoanelor imunizate cu vaccin creat cu tulpini gripale inactivate si cele la persoanele imunizate cu placebo (apa sarata) sunt durerea, roseata, sensibilitatea sau umflarea zonei in care a fost adminstrat vaccinul. Nu au existat diferente in ceea ce priveste  durerile difuze musculare, febra, tusea, nasul infundat sau durerea in gat.

Mit 2: Mai bine fac gripa decat sa ma vaccinez impotriva gripei

Gripa este o boala serioasa, in special in randul copiilor mici, varstnicilor si persoanele cu boli cronice, cum ar fi astm, boli de inima sau diabet zaharat. Orice infectie cu virus gripal poate conduce la complicatii grave, spitalizare sau deces in randul persoanelor vulnerabile, nevaccinate. Prin urmare, este mult mai sigur sa te vaccinezi decat sa risti sa faci o forma severa de gripa.

Mit 3: Nu trebuie sa ma vaccinez in fiecare an

Vaccinul gripal este recomandat anual, chiar si atunci cand virusurile circulante sunt cele din timpul sezonului de gripa din anul anterior. Protectia oferita de vaccin scade in timp, astfel incat, pentru o cat mai buna protectie impotriva gripei, se impune vaccinarea in fiecare an.

Mit 4: Daca ma vaccinez de doua ori beneficiez de protectie dubla

La adulti, studiile nu au demonstrat niciun beneficiu suplimentar din administrarea unei a doua doze de vaccin antigripal in timpul aceluiasi sezon de gripa, inclsuiv in randul varstnicilor cu un sistem imunitar slabit. Cu exceptia unei categorii de copii, se recomanda administrarea unei singure doze de vaccin gripal in fiecare sezon de gripa.

Anumiti copii cu varste cuprinse intre 6 luni si 8 ani pot avea nevoie de 2 doze de vaccin antigripal. Prima doza trebuie adminstrata la inceputul campaniei nationale de vaccinare, iar a doua – la o distanta de 28 de zile dupa prima doza. Discuta cu medicul pediatru despre importanta vaccinarii impotriva gripei si intreaba-l daca micutul tau are nevoie de 2 doze de vaccin antigripal.

Mit 5: Daca nu m-am vaccinat pana la sfarsitul lunii noiembrie, nu mai are rost sa ma mai vaccinez

Vaccinarea este benefica pe toata perioada sezonului de gripa. CDC recomanda distribuirea vaccinului impotriva gripei incepand cu luna octombrie, insa vaccinul poate fi administrat in continuare, inclusiv in luna ianuarie. Gripa este imprevizibila si sezoanele de gripa pot varia de la un an la altul. De obicei, varful sezonului de gripa are loc in perioada decembrie - martie, insa boala poate sa apara inclusiv in luna mai.

Surse:
www.cdc.gov

Afla tot ce trebuie sa stii despre gripa – simptome, tratament, masuri de preventie, categoriile de persoane vulnerabile, cum se raspandeste gripa, eficienta si siguranta vaccinului - din sectiunea Totul despre gripa!

 

 

Grija pentru ceilalti incepe cu tine! Vaccineaza-te la timp!

Inscrie-te acum pe site si te sunam noi pentru a stabili data si ora consultului si a administrarii vaccinului gripal.