Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Electroencefalograma (EEG) - ce este si cum se realizeaza

Electroencefalograma este o metoda care investigheaza activitatea electrica a creierului. Pe suprafata capului se monteaza electrozi care culeg activitatea electrica de ansamblu ce se transmite la suprafata creierului, ca rezultat al activitatii electrice a neuronilor.

In ce consta pregatirea pentru electroencefalograma?

Cu o seara inainte de a efectua electroencefalograma, eeste recomandat sa va spalati pe cap deoarece stratul de sebum ce acopera pielea capului poate actiona ca un izolator, afectand preluarea semnalului electric. Din acelasi motiv, e bine sa nu aplicati balsam sau alte tratamente pentru par.

Electroencefalograma este dureroasa?

Investigatia este complet nedureroasa. , Electrozii sau o casca cu electrozi incorporati se aplica pe pielea capului pacientulu . si culeg activitatea electrica a creierului ipe care o o transmit prin fire catre aparat, si nu invers.

Cum decurge o inregistrare EEG de rutina?

Tehnicianul va degresa locurile de pe suprafata capului unde va aplica electrozii. Dupa ce va termina montarea lor, veti sta relaxat. Cu cat sunteti mai incordat, cu atat traseul inregistrat va fi mai mic. Majoritatea inregistrarii se desfasoara cu ochii inchisi, deoarece lumina determina reducerea amplitudinii undelor la majoritatea pacientilor sanatosi. E bine sa nu clipiti si sa nu strangeti din dinti.

Dupa cateva minute vi se va cere sa respirati adanc si ritmic timp de 3 minute, uneori mai mult (hiperventilatie). Modificarile metabolice induse de acest tip de respiratie solicita creierul, putand duce la modificari importante in aspectul inregistrarii EEG (posibil normal anterior). In aceasta etapa e bine sa nu miscati capul si sa nu inghititi. Dupa hiperventilatie, tot cu ochii inchisi, veti respira normal, iar tehnicianul va urmari inregistrarea (uneori modificarile EEG apar tardiv, in aceasta perioada). La sfarsit se aplica stimularea luminoasa intermitenta (SLI) care consta in expunerea la lumina unei lampi cu fecventa variabila. Se recomanda sa nu va feriti de stimulul luminos, strangand ochii.

Miscarile capului, ochilor, inghititul, stransul din dinti sau miscatul firelor se traduc prin perturbari electrice inregistrate grafic pe EEG ca artefacte, care ingreuneaza interpretarea. Din acelasi motiv vi se va cere sa inchideti telefonul mobil inainte de inregistrare.

Cat dureaza inregistrarea electroencefalogramei?

Durata standard este de aproximativ 20 de minute fara montaj, dar variaza in functie de particularitatile fiecarui caz. Vi se poate spune ca trebuie sa repetati o etapa cum ar fi hiperventilatia, sau o parte din fotostimulare pentru anumite frecvente. Cand inregistrarea s-a incheiat, electrozii vor fi inlaturati.

Text: Dr. Arta Todorescu, Medic Specialist Neurologie