Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Iuliu Cătană - Tuboplastia cu balon a trompei lui Eustachio

Bine v-am regăsit! Sunt Bianca Pădurean și iată că vă invit la o nouă sesiune live a Wikimedica, un concept Regina Maria. Astăzi vorbim despre un tratament inovator pentru problemele de auz care pe scurt se numește BET. Este de fapt o prescurtare din engleză pentru tuboplastia cu balon a trompei lui Eustachio. Răspunde întrebărilor despre acest tratament despre care vorbeam că este inovator, domnul doctor Iuliu Cătană, medic primar ORL la Spitalul Regina Maria din Cluj. Bine ați venit!

Bine v-am găsit, bună ziua!

Înainte de a intra în subiectul intervenției de astăzi vreau să vă reamintesc faptul că puteți adresa întrebări domnului doctor pe pagina de Facebook a Regina Maria pe care ne puteți și vedea în direct. Pe parcurs încercăm să răspundem la toate aceste întrebări. Revenind la dumneavoastră domnule doctor, pentru ce afecțiuni se pretează acest tratament inovator despre care vorbim astăzi? Ce probleme de sănătate poate ameliora?

Da, foarte bună întrebare. Probleme de auz, în principal, care apar atât la copii cât și la adulți. Sunt probleme de auz care sunt localizate, să spunem așa mai pe înțelesul pacienților și telespectatorilor noștri, la nivelul urechii medii, în spatele timpanului și cel mai frecvent termen este otită, otită medie, otita cu lichid care poate apărea atât la copii cât și la adulți. Și care ne pune multe probleme din punct de vedere al auzului după care a complicațiilor. Foarte mulți pacienți prezintă în timp, dacă nu tratează aceste otite, complicații. Și care complicații vor avea nevoie în viitor de operații complexe la ureche și atunci această metodă inovativă, de fapt e o metodă, să zicem mai veche, în Germania unde a fost lansată. Presupune o dilatare a trompei lui Eustachio care ne ajută să evacuăm fiziologic lichidul de la nivelul urechii medii.

Vreau să vă întreb exact cum efectiv, în ce constă această intervenție, ce se întâmplă de fapt în momentul în care faceți o astfel de intervenție?

Intervenția constă în faptul că sub control endoscopic atât copilul cât și adultul, să spunem de la bun început că e o procedură care se efectuează în anestezie generală. Este foarte important.

Este o intervenție complicată?

Nu e complicată, dar e o intervenție cu anestezie generală. Acum o să punctez, o să răspund la întrebarea dumneavoastră după care o să fac comparația cu metoda clasică care se efectuează în prezent. Atunci e o anestezie, nu e o  anestezie complicată, dar e o anestezie generală la care e un confort atât pentru medic cât și pentru pacient. Se efectuează prin nas, endoscopic, deci nu lasă urmări vizibile. Și fiziologic, repet, se intră pe trompa lui Eustachio care se află în spatele nasului, într-o cavitate, într-o cameră cum le spun și eu părinților în cazul copiilor sau adulților. Și de cea din acea încăpere pe trompe se intră cu un balon care are doi centimetri și cu acest balon se dilată porțiunea cartilaginoasă a trompei lui Eustachio. Trompa lui Eustachio are două porțiuni ca să le amintim telespectatorilor. O porțiune cartilaginoasă și o porțiune osoasă. Porțiunea cartilaginoasă fiind dilatată la o anumită presiune va rămâne deschisă și atunci urechea medie, în principal lichidul care se află în urechea medie, va fi evacuat fiziologic. Fac o mică observație și e importantă pentru părinți în principal. Dacă copilul prezintă în acea cavitate vegetația de adenoide gen, cum se cunoaște polipii, toată lumea vorbește de polipi, de fapt am mai spus-o în emisiuni. Polipii nu există, e un termen eronat dar nu intru în detalii, deci dacă are obstrucții copilul, atunci aceste obstrucții vor trebui rezolvate în primul timp. Nu se poate face intervenția deodată cu o procedură de exemplu de adenoidectomie, deci de îndepărtare a vegetațiilor sau de îndepărtare a unor amigdale, a unui proces infecțios sau obstruant. Acest lucru e valabil și în cazul adulților. La adulți poate vorbim de deviație de sept, de polipi sinusali și atunci trebuie rezolvată prima dată calea nazală să fie permeabilă, să putem lucra endoscopic, să putem lucra cu confort și ulterior facem această manoperă care repet, dilată trompa și ne ajută să evacuăm lichidul fiziologic din urechea medie.

Vreau să vă întreb domnule doctor dacă există contraindicații pentru o astfel de intervenție, adică poate absolut oricine să fie supus unei intervenții BET.

Da, sunt contraindicații legate de manoperă pentru că manopera se face în urma unor investigații și în urma unor criterii. Pacienții trebuie să prezinte niște episoade de otită, trebuie să aibă o simptomatologie - ureche înfundată, scădere de auz, poate controalele antecedente în care au mai avut, repet, aceste episoade de otită medie care s-au tratat sau nu cu antibioterapie și în fine, în cele din urmă a fost o recidivă și atunci pacientul are indicație pentru această manoperă, dar există și o evaluare imagistică. Totdeauna pacienții trebuie să facă un computer tomograf, deci un chirurg care face manopera trebuie să recomande această investigație CT ca să observe dacă sunt diferite atrezii sau diferite malformații osoase la nivelul trompei sau diferite, cum le numim, anevrisme, dilatări, lucruri care anatomic nu sunt corecte și care pot să ne producă niște probleme în cazul manoperei.

Practic aceasta face parte din pregătirea operației.

Preoperatorie corect. Da.

Dacă trebuie să mai facă ceva pacientul în afară de analize și investigații CT?

În primul rând pacientul trebuie să efectueze un consult în care se face o nazo-fibroscopie și să poată fi evaluată toată sfera ORL în principal calea nazală și după cum spuneam, cavitatea între calea nazală și cea auditivă, otologică, pentru că acolo poți să ai obstrucții, repet, poți să ai diferite variante anatomice care trebuie rezolvate. De asemenea trebuie făcută o evaluare audiologică în care să vedem, și aici în funcție de vârsta pacientului. La copiii sub 8 ani nu putem face audiometrie, da? Putem face o timpanometrie să vedem presiunea din urechea medie, de asta se ocupă specialistul ORL. Nu are rost să intrăm în detalii că se face o evaluare audiologică, simplu. Acum ca să punctez aici un lucru pe care îl am în memorie și să nu îl scăpăm, și pentru pacienții noștri e important, această manoperă vine să fie o alternativă fiziologică la manopera, să zicem așa, clasică. În care dacă avem lichid după timpan. simplu, îi dăm o gaură facem o perforație, se numește timpanotomie, aspirăm lichidul și punem un tubuleț de drenaj. Eu unul ca și chirurg, nu sunt fan al acestei metode, căci în operațiile pe care le efectuez de atâția ani nu am efectuat această manoperă pentru că mi se pare o chestie ne-fiziologică. Inevitabil faci leziuni asupra timpanului, timpanul respectiv când îi pui tubulețul, până tubul cade va suferi. Poate să cadă tubul și timpanul să nu se închidă și atunci urechea să treacă printr-un proces de infecție, de supurație. Am întâlnit-o atât la copii cât și la adulți și cum le povestesc pacienților e foarte simplu: când mergem acasă intrăm pe holul de la casă nu ne cățărăm pe geam și intrăm în dormitor. E o comparație care e bine să rămână în memorie că lucrurile comparative sunt importante și această metodă BET vine să ajute clar în condiții stricte și de aia foarte importantă e selecția pacienților și criteriile. Pentru că nu e bine nici să facem la orice disfuncție de trompă sau la o simplă otită medie să sărim, dorim BET! Nu. Dar momentul când avem criteriile, când avem investigațiile, cum am spus înainte, și toate pledează pentru o astfel de rezolvare, să știm că există, e o manoperă modernă, în Germania efectuată de cel puțin zece ani. În Bielefeld e o clinică în Germania la care am fost și eu și are rezultate foarte bune sunt cohorte de mii de pacienți și a trebuit totdeauna să ne gândim, să fim informați și poate dacă specialistul ORL omite, să știm noi unde să ne adresăm și, repet, cu cât suntem mai bine informați, părerea mea, cu atât decizia terapeutică va fi mai bună.

Pentru că suntem la Wikimedica și scopul acestor intervenții este fix informarea publicului despre diferite intervenții și despre anumite boli, vreau să vorbim în continuare și despre o altă parte, după intervenție. Cum este recuperarea în urma unei operații de genul acesta? Cât timp durează?

Recuperarea este, zic eu, rapidă. După intervenție pot să fie unii pacienți cu mici sângerări. Dar sunt soluții moderne, ei se trezesc din operație, folosesc un spray nazal și este One day surgery. Seara putem să mergem acasă. Normal că dacă suntem copii și cu această pandemie sau înainte, într-o perioadă virală, trebuie să evităm colectivitatea un cinci zile, pentru că nu e bine să ne expunem să luăm un virus sau o bacterie că atunci ne complicăm lucrurile. Dar este o recuperare rapidă. La fel și la adulți. O recuperare care, cum spuneam, a doua zi suntem acasă, ne uităm la filme și după care mergem la serviciu, lucrăm liniștiți, deci nu stăm cu un alt stres. Foarte important că avem un tub în timpan, că ne intră apa prin tub în cap, în ureche, iarăși nu. A fost făcută fiziologic, pe locul unde Doamne-Doamne ni l-a creat creat și atunci nu avem niciun impediment, pentru că aici fac o paranteză. Sunt foarte mulți cărora, de exemplu, le place să înoate și mă întreabă: "vreau să mă duc la bazin când pot să mă duc?". Puteți merge după cinci zile, liniștit. Nu trebuie să purtați nimic, urechea poate fi liberă și atunci lumea e fericită.

Dar la control postoperator, cam cât de des să vină, cam pare să fie frecvența?

Controlul îl facem în mod normal, cel puțin în cazul meu, două săptămâni, o lună, trei luni, șase luni, în care facem și evaluarea audio-logică importantă, combinată cu cea endoscopică ca să vedem un pic cum este evoluția locală. Există cazuri când se poate să repetăm manopera mai ales dacă acea ureche medie suferă de mulți ani, dacă a suferit și timpanul. Nu se poate totdeauna dintr-o singură dilatare pe trompă, să obții un rezultat maxim. Au fost pacienți la care poate și de maxim două ori, a trebuit să facem intervenția, dar repet trebuie pus în balanță beneficiul versus dezavantaje față de cealaltă tehnică. Avantajele sunt categoric în favoarea BET și atunci pacienții au preferat această variantă.

Pentru că a-ți acoperit deja diferențele dintre această metodă terapeutică modernă față de vechile metode chirurgicale, aș dori să mai punctăm un lucru. Pentru că ați spus că sunt foarte mulți copii la care este nevoie de această intervenție și pentru că ați spus că este nevoie de anestezie generală. Unii părinți se îngrijorează legat de această anestezie generală. Ce le spuneți, ce investigații preoperatorii le recomandați pentru a înlătura orice risc legat de această anestezie?

În primul rând că vorbim de copii trebuie să vorbim la BET de o vârstă. Vârsta la care pot efectua această manoperă la copiii, din experiența mea, este minim 10 ani. Sub această vârstă, la copii da, se fac intervenții în sfera ORL, repet, adenoidectomii, amigdalectomii, care se fac tot în anestezie generală. Dar acum e foarte importantă discuția cu părintele. Dacă copilul are o indicație clară pentru, dau un exemplu, are o alergie la un antibiotic sau la un antiinflamator, atunci da, este evaluat anesteziologic, se fac teste la substanțele anesteziologice și atunci riscul unor complicații în timpul anesteziei sunt mai mici. Acum la fel contează și vârsta, contează și statusul copilului, dacă mai sunt alte afecțiuni. Această evaluare preoperatorie e importantă. Deasemenea părinții trebuie să capete și încrederea în chirurgul care are o experiență cu copiii și mai ales cu astfel de intervenții, că le spun părinților: "Să știți că riscul unei anestezii este ca și cum, în cazul acestor anestezii mă refer, ca și cum am lua un medicament prima dată. Există un efect advers pe care nu poți să îl cunoști. Efectiv să faci o alergie sau există un risc, te dai cu bicicleta cazi în cap deci e un risc". Anestezia normal dacă este efectuată în toate condițiile de siguranță, pregătirea preoperatorie, analizele, evaluarea copilului și atunci anestezistul împreună cu chirurgul cad de comun acord, părerea mea și din experiența mea atât de mediul public și privat este că nu au fost probleme. Și apoi părinții încep să capete încredere și aici repet, toate operațiile moderne și de amigdalectomie și de adenoidectomie se fac în general, în ultimii cel puțin 15 ani. Poate mai sunt cazuri izolate dacă mai fac unii în anestezie locală, n-am făcut, nu știu, n-aș recomanda. Deci vreau ca părinții să capete încredere într-o astfel de anestezie că este o manevră sigură. Se recuperează copiii rapid, nu există riscul de sângerare.

Dureri de cap?

Dureri de cap, acum durerea de cap, anumite efecte post anestezie mai pot să fie fiindcă asta ține și de stofa fiecăruia dintre noi. Ține și de cum e copilul și de cum e el. Sunt mai mulți factori poate și de substanță într-adevăr că fiecare reacționăm diferit, dar din experiența mea, niciodată nu au fost cazuri să zicem complicate, deosebite sau dacă au fost mici complicații toate s-au rezolvat.

Vreau să vă reamintesc faptul că puteți adresa întrebări domnului doctor pe pagina de Facebook Regina Maria. Chiar am primit deja câteva aș dori să vi le adresez cu voia dumneavoastră. Avem o întrebare legată de ce investigații se mai pot face având în vedere că diagnosticul persoanei respective este de hipoacuzie mixtă bilaterală. Deja are acest diagnostic.

Mixtă bilaterală. Înseamnă că dacă e o hipoacuzie mixtă e și o componentă neuro-senzorială din urechea internă. Acolo depinde un pic de vârsta pacientei, de ce fel de patologie are dânsa la sfera otologică pentru că implică atât componenta de transmisie și atunci poate mai trebuie niște investigații mă refer, de exemplu imagistică CT, să vedem cum este urechea medie, ce se poate opera acolo în astfel de hipoacuzie. Hipoacuziile mixte de obicei sunt destul de complicate pentru că, și dau exemplul unei patologii cu otoscleroză, în care poate să fie deja o componentă inițială de transmisie și după care e componenta neurosenzorială și acolo e complicat, mai mult ca sigur posibil să fie protezată urechea sau implantată. Investigații poate să facă doamna, în plus față de o audiogramă, dar principalul contează și un consult otologic, este foarte important, mai ales la un chirurg care operează ureche ca să poată să beneficieze cât mai bine de un management otologic.

Mai avem și o întrebare de la o doamnă care spune că nu aude de la vârsta de 10 ani. Pe partea dreaptă, pe partea stângă poartă o proteză, dar se confruntă cu țiuitul urechii atât de tare încât la un moment dat trebuie să își închidă aparatul.

Iar o situație complicată pentru că urechea cu care nu aude e cofotică, cum se numește, deci este moartă și atunci cealaltă ureche recuperează, face un efort foarte mare, tinitusul însă totdeauna este ca un țipăt al urechii, auzului. Acolo depinde și ce aparat a fost făcut. Unde a fost făcut, cum este calibrat, cum este verificat. Acum e important pentru că există și metodele, dar nu vreau să intru în detalii, nu e scopul emisiunii acum. Deci nu este fezabilă pentru această manoperă. La doamna ar fi indicat tot așa, să beneficieze de un consult otologic chirurgical, să vadă dacă poate beneficia de o metodă mai nouă, implantabilă la nivelul urechii interne.

Să vedem ce întrebări mai avem. Avem întrebări legate de unde pot să vină să se adreseze medicului ORL. Pentru acesta avem mai multe posibilități ori prin Call-center pot să sune la 021.9268 sau direct la divizia de internări-intervenții chirurgicale 0264.998 este vorba de Spitalul Regina Maria din Cluj.

Da, unde eu consult, operez și oricum le explicăm pacienților, așa este felul meu, manopera, atât în cazul copiilor cât și în cazul adulților și atunci vreau ca fiecare pacient să o înțeleagă. E foarte important într-o manoperă să înțelegem ce facem pentru că astfel putem să înțelegem și ce tratament trebuie să urmăm și ce controale sunt de efectuat în viitor.

Mai avem o întrebare tot de la o doamnă care se plânge că i se înfundă urechile foarte des și nu aude nimic și ce ar putea să facă?

În primul rând trebuie să facă un control la un specialist ORL. Pentru că de la o problemă externă, un dop de cerumen până la o problemă internă pe nervul auditiv pot să fie multe. Un control, doamnă, vedeți care e problema locală. Ulterior o audiogramă și bineînțeles împreună cu specialistul ORL să aveți o concluzie dacă necesitați tratament sau dacă necesitați tratament chirurgical. Depinde de situația locală.

Iată că mai avem o întrebare legată de țiuitul din urechi. O altă doamnă spune că aude tot timpul un sunet neplăcut în urechi și de ce? Se întreba de ce se întâmplă acest lucru.

Țiuitul în urechi poate să fie dintr-o o cauză centrală, o cauză care e neuronală. Nu poți să descoperi și cu țiuitul, cu acufena, cum o numesc unii sau tinitusul, mulți se străduiesc să rezolve această problemă dar nu, nu sunt tratamente încă. Din păcate țiuitul e foarte important când vine din partea urechii interne să vedem cu ce simptome. Dacă doamna mai are episoade de vertij, de exemplu, pentru că fac parte dintr-o boală. Și atunci e important când țiuie urechea, cât țiuie? De asemenea în zgomotul în ureche e important să vedem dacă avem zgomot. Și în momentul când vorbim și pe parcursul zilei sau avem un zgomot când dormim sau în liniște că atunci poate să fie efectiv artera carotidă care provoacă niște unde puls și unde de transmisie în urechea medie și alea le percepem și atunci trebuie să facem un eco doppler, să verificăm un pic, iar în funcție de vârsta fiecărui pacient este un protocol de investigații pentru tinitus. Și bineînțeles e foarte important dacă avem tinitus pe o ureche sau avem tinitus în tot capul. În momentul când avem tinitus pe o ureche trebuie să ne adresăm specialistului ORL. Pentru că trebuie efectuată audiogramă, trebuie efectuat posibil RMN cerebral. Sunt și afecțiuni pe nervul acustic. Dacă doamna, în concluzie are acest simptom cel mai important e să se adreseze un specialist ORL și să urmeze toți pașii de investigație.

Avem o întrebare legată de hipoacuzie bilaterală. Ne întreabă dacă trebuie bilet de la medicul de familie pentru un consult la Regina Maria?

Eu la Regina Maria colaborez cu dânșii doar în regim privat. Nu lucrez cu Casa de Asigurări de Sănătate. Există cred că și colegi în policlinici care lucrează, deci doamna ar trebui să sune pe sistemul de recepții, de Call-center, să se intereseze și toată lumea e drăguță și va face posibil să o ajute.

Răspundul este da, poate veni și fără bilet de trimitere.

Da, da.

Sigur că da. Vă mulțumesc foarte frumos domnule doctor. Putem să mai așteptăm puțin să vedem dacă mai vin și alte întrebări legate de ureche, de BET, subiectul zilei de astăzi și anume această intervenție care este mult mai naturală, mai fiziologică decât perforarea timpanului și apoi drenarea lichidului din interior. Până una alta putem să le spunem celor care se uită la noi că vă pot găsi la Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca.

Da.

Domnul doctor Iuliu Cătană medic primar ORL.

Vă mulțumesc!

Și vouă vă mulțumim frumos și vă așteptăm în continuare cu întrebările voastre pe Facebook la care vom răspunde punctual și după încheierea acestui direct vă mulțumim frumos că v-ați uitat la noi!

Mulțumim, la revedere!