Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Bogdan Serban - Ce sunt herniile abdominale?

Articol de Dr. Bogdan Serban Medic specialist Chirurgie generala

Bine v-am regasit! Sunt Monica Radulescu. Suntem din nou live la Wikimedica, un concept Regina Maria Reteaua Privata de Sanatate, iar astazi vorbim despre herniile abdominale. Alaturi de mine este domnul doctor Bogdan Serban, medic specialist chirurgie generala. Buna ziua!


Buna ziua si bine v-am gasit!


Vorbim, asadar, despre herniile abdominale. Haideti sa imi spuneti, va rog, pentru inceput, ce inseamna, ca sa intelegem mai bine.


Ar trebui sa explicam cumva conceptul de hernie abdominala in termeni foarte simpli. De fapt si de drept, aceasta hernie este o ruptura a peretelui abdominal, o ruptura care apare, de cele mai multe ori, in punctele de slaba rezistenta, de minima rezistenta ale lui si se datoreaza slabirii peretelui abdominal. Cam asta e ideea: o ruptura prin care organele din interiorul abdomenului ies catre exterior din cauza presiunii pozitive de acolo.


Sunt mai multe tipuri de hernii?


Sigur ca sunt mai multe tipuri de hernii. Ele pot fi impartite pe de o parte in functie de localizare, in functie de zona anatomica unde pot sa apara, cele mai frecvente fiind herniile inghinale, in special la barbati, herniile ombilicale, urmand apoi celelalte hernii: hernii de linie alba, hernii de muschi s.a.m.d. Pot fi impartite si in doua categorii distincte in functie de modul de aparitie: hernii primare si hernii incizionale, numite si eventratii – acele hernii care apar dupa interventii chirurgicale, de cele mai multe ori, dar pot sa apara dupa orice agresiune a peretelui abdominal. Discutam aici de accidente rutiere, traume prin impuscare, prin injunghiere s.a.m.d, deci acelea se numesc hernii incizionale sau eventratii, asa cum mai sunt cunoscute.


Spuneati ca cele mai frecvente sunt herniile inghinale.


In mare parte, da. Sunt cele mai des intalnite. Practic, este poate cea mai des intalnita patologie in serviciile de chirurgie generala.


Din ce motive apar? Inainte sa raspundeti la aceasta intrebare, as vrea sa le spunem celor care ne urmaresc ca ne pot trimite intrebarile lor si dv. le veti raspunde in timpul acestui live. Asadar, care sunt cauzele? De ce apar aceste hernii inghinale?


Atunci cand discutam de cauze, trebuie sa intelegem ca herniile primare mai pot fi impartite in doua categorii: hernii cu care ne nastem, numite si hernii congenitale si hernii dobandite. Atunci cand discutam de hernii congenitale, este vorba de un orificiu natural al organismului, care nu s-a inchis asa cum ar fi trebuit sa faca la nastere. Cele mai frecvente sunt herniile ombilicale care sunt, ma rog, destul de simple ca evolutie, nu necesita interventie chirurgicala, dar si de herniile inghinale congenitale care, de cele mai multe ori, necesita o interventie chirurgicala in prima parte a vietii bebelusului. Atunci cand discutam de hernii dobandite, fie ca sunt hernii primare sau sunt eventratii, atunci discutam despre o slabire a peretelui abdominal. Acesta este factorul cel mai important. Pur si simplu, proasta calitate a peretelui abdominal, care, la un moment dat, cedeaza.
Spuneati ca aceste hernii inghinale apar la barbati.


Mai frecvent. Pot sa apara si la femei, dar apar mai frecvent la barbati.


In cazul femeilor vorbim de herniile hiatale? Sau acestea apar si la femei, si la barbati?


Nu. Hernia hiatala este o entitate total diferita de ceea ce am discutat pana la acest moment. Este o hernie, intr-adevar, tot in peretele abdomenului, dar este o hernie care se produce intre cavitatea abdominala si cavitatea toracica printr-un hiatus preexistent, prin hiatusul esofagian – esofagul traverseaza din cavitatea toracica catre cea abdominala. Este alt tip de hernie. La femei, intalnim des hernii ombilicale, hernii de linie alba, hernii gastrice, diastaze de drepti abdominali si apar cel mai des dupa sarcina. Intalnim si hernii inghinale, intalnim mai degraba hernii femurale la femei si mai frecvente pe partea dreapta decat pe partea stanga datorita conformatiei anatomice a bazinului. In principal, herniile inghinale pure sunt mai frecvente la barbati.


Care sunt semnele care ar trebui sa ingrijoreze si sa trimita pacientul mai departe catre medic?


In general, primele semne ale unei hernii sunt durerea si aparitia unei umflaturi. Asa o percepe pacientul.


In zona abdominala.


Da. Sub piele, in zona unde avem aceasta hernie. Deci durerea si umflatura sunt primele doua semne care ar trebui sa ne impacienteze si sa ne duca la doctor. Uneori, durerea poate fi total atipica. Poate iradia in functie de locul unde se afla hernia.


Adica pot fi simptomele confundate cu ale altei boli?


Desigur. De asta trebuie un consult de medic specialist de chirurgie generala atunci cand apare orice durere la nivel abdominal.


Deci trebuie mers la inceput la medicul de familie care sa trimita pacientul mai departe catre medicul specialist.


Sigur ca intr-un sistem medical perfect lucrurile asa ar trebui sa stea. Pacientul ar trebui sa ajunga la medicul de familie uneori fara sa il doara ceva. Pur si simplu sa fie consultat de medicul de familie in cadrul evaluarii periodice a acestuia si apoi, de acolo, sa ajunga la medicul specialist.  In realitate, lucrurile nu se intampla chiar asa. Pacientii din ziua de astazi sunt destul de bine informati, inteleg ce se intampla cu ei si, de cele mai multe ori, ajung direct la noi, la medicul specialist, fara sa mai treaca prin filtrul unui medic generalist sau unui medic de familie.


Diagnosticul cum se pune?


In cazul herniilor, cand discutam de hernii inghinale, hernii ombilicale, hernii de linie alba, hernii incizionale, diagnosticul este clinic. Rareori avem nevoie de investigatii suplimentare sa confirmam acest diagnostic.


Ce inseamna diagnostic clinic?


Adica examenul clinic pe care il facem noi pacientului, examinarea clinica a pacientului in cabinetul de chirurgie.


Deci prima consultatie care i se face pacientului atunci cand ajunge la medicul specialist.


Exista si hernii rare, hernia Spiegel, de exemplu, care este o hernie intramusculara, care se poate diagnostica de cele mai multe ori doar imagistic, folosind computer tomograf, dar aceste hernii sunt foarte rare. Cand discutam de hernie hiatala, este un subiect care ar trebui discutat mult mai pe larg. Ar trebui sa avem o sedinta intreaga sa discutam despre boala pentru ca este cu totul o alta boala cu alte implicatii, alte terapii s.a.m.d.  Lucrurile trebuie un pic separate. Intr-adevar, este o hernie abdominala, dar trebuie separate herniile de perete anterior abdominal de herniile hiatale, care sunt cu totul si cu totul altceva.


Cand apar acestea – herniile hiatale? In ce conditii?


Herniile hiatale pot fi din nastere – congenitale sau pot fi dobandite: efort de tuse, pacienti obezi, boli cardiovasculare s.a.m.d. este un subiect. Putem discuta si aici.


Spuneati mai devreme: se pune diagnosticul. Din momentul in care s-a pus diagnosticul, care sunt pasii urmatori?


Pacientul trebuie sa inteleaga ca un diagnostic pozitiv de hernie, indiferent unde se afla aceasta, impune rezolvarea chirurgicala a acesteia. De-a lungul anilor, s-au imaginat tot felul de tehnici, unele chirurgicale, altele mai putin invazive de a repara herniile. In realitate, s-a ajuns la concluzia ca doar interventia chirurgicala este cea care poate corecta o hernie. Atunci, in momentul in care pacientul are un diagnostic pozitiv, clinic, pus de un medic specialist de hernie, este clar ca aceasta trebuie operata. Momentul poate diferi foarte mult de la pacient la pacient, de la tip de hernie la tip de hernie si toate lucrurile acestea se cuantifica luand in considerare riscul potential in viitor. De fapt, despre asta e vorba, dar e clar ca trebuie operate.


Vorbim de o operatie clasica sau laparoscopica? Cum se alege metoda potrivita de interventie?


In prezent, exista ghiduri in marea majoritate a acestor patologii. De exemplu, in hernia inghinala, inca de acum zece ani s-a incercat emiterea unor ghiduri de practica. Societatea europeana de Herniologie a emis aceste ghiduri. Sigur ca de la an la an aceste ghiduri au fost imbunatatite, lucrurile s-au discutat. Au existat congrese internationale si la ora actuala pentru patologia aceasta, pentru hernia inghinala, care nu cuprinde doar regiunea inghinala pura. In engleza se numeste groin hernia si se refera la hernii inghinale, patru tipuri de hernii inghinale: oblica externa, directa, oblica interna, dar si femurala, pentru ca hernia femurala este inclusa in acest moment in categoria herniilor inghinale. Deci, pentru aceste patologii, este un ghid de practica si in acest ghid se stipuleaza foarte clar ca prima intentie este laparoscopia. Numai atunci cand nu avem la indemana aceasta tehnica sau avem orice contraindicatie a laparoscopiei generale, vom recurge la metode de chirurgie clasica. Tot asa s-au discutat foarte clar si ce operatii se fac in aceasta situatie. Deci, pentru hernia laparoscopica inghinala cele doua interventii sunt tehnicile T.A.P. si T.E.P., consacrate deja, fara sa existe diferenta statistica ca si indicatie, iar pentru interventiile clasice, operatia Liechtenstein este singura acceptata la momentul acesta. Toate cele trei interventii presupun montarea unei plase de poliropilena in regiunea aceasta, desigur, in alt strat al peretelui abdominal, dar toate presupun utilizarea unei plase.


Dati-mi, va rog, mai multe detalii. Se insereaza o plasa in interiorul abdomenului?


Nu este chiar asa de simplu. Trebuie sa ne imaginam peretele abdominal ca un sandwich de fapt si de drept, mai multe straturi suprapuse unele peste altele, da? In functie de tipul de interventie chirurgicala, proteza este plasata in alt spatiu. In hernia inghinala, pentru tehnicile laparoscopice, indiferent care este calea de abord,  fie ca este o cale prin cavitatea peritoneala sau este o cale prin teaca muschiului drept abdominal, adica undeva in acest sandwich se creeaza un spatiu de lucru, proteza, plasa se plaseaza intotdeauna intre peritoneu si muschi, undeva in spatele muschiului, dar oarecum la distanta de continutul visceral, la distanta de intestine. In tehnica deschisa Liechtenstein,  e o tehnica care a fost consacrata inca in anii 1980 si de atunci a ramas standard in boala aceasta, proteza se pune in canalul inghinal, deci se patrunde chirurgical pana in canalul inghinal si se diseca elementele si se reduce hernia, iar proteza se pune pe peretele posterior al canalului inghinal, undeva tot in aecst sandwich la distanta de intestine.
Cum functioneaza aceste plase? Ar trebui inlocuite la un moment dat?


Principiul de functionare al acestor plase a fost emis inca din anii ’50-’60. Abia prin anii ’80 ele au fost consacrate odata ce a aparut operatia Liechtenstein si ele au devenit consacrate si in alte tipuri de interventii. Orice hernie care devine mediana presupune montarea unei plase inca de atunci. Principiul de functionare este ca aceasta plasa care arata exact ca o plasa de tantari actioneaza ca un corp strain. Organismul o ataca, o inglobeaza si, in momentul acesta, acea plasa de fibrina care se formeaza in jurul plasei este elementul care, practice, rigidizeaza si solidifica peretele abdominal.


Dar poate sa o respinga organismal sau sunt mai rare cazurile acestea?


Aici discutia e destul de ampla pentru ca, vedeti dv., tot asa, de-a lungul anilor, s-au inventat tot felul de materiale pentru aceste plase. In ultimii ani, materialul cel mai des utilizat a ramas polipropilena, unul dintre primele inventate. Acesta a ramas pentru ca este inert. Insa, trebuie sa intelegem ca reactia inflamatorie si reactia de corp strain asupra acestei proteze nu se opreste niciodata, adica este un corp strain, iar organismal il recunoaste ca pe un corp strain si o ataca constant. De aceea, si proteza se micsoreaza in dimensiuni. Undeva la zece ani, scade la aproape jumatate din suprafata pentru ca este constant atacata de catre organism.


Atunci ce ar trebui sa faca pacientul?


Absolut nimic.  Este un proces asumat. Face parte din tratamentul acestei boli. Nu trebuie facut absolut nimic.


Spuneati de chirurgia clasica vs chirurgia laparoscopica. Care ar fi avantajele celei din urma daca o alege pacientul si de ce sa o aleaga?


Nu cred ca la momentul acesta cand discutam despre hernie inghinala, de exemplu, pentru ca in alte tipuri de hernii lucrurile sunt usor mai nuantate si o sa discutam imediat, dar, in hernia inghinala nu cred ca mai avem de ce sa discutam care sunt avantajele chirurgiei laparoscopice versus chirurgie clasica. Medicina moderna se bazeaza pe date statistice si, la momentul acesta, este cunoscut faptul ca acest tip de chirurgie este cea mai buna optiune pentru pacientul cu hernie inghinala. Avantajele chirurgiei laparoscopice sunt evidente si nu se refera doar la tratamentul herniilor. Orice interventie chirurgicala intra-abdominala ce poate beneficia de chirurgia laparoscopica trebuie facuta laparoscopic. Asta este clar. Beneficiile sunt clare: nu exista taieturi, nu exista agresiuni ale peretelui abdominal. Complicatiile post-operatorice ce tin de incizia abdomenului sunt net inferioare. Recuperarea este foarte, foarte buna si, dincolo de orice, discutam si de reintegrare sociala, reintegrare socio-economica: dupa cat timp pacientul se poate duce la serviciu? Dupa cat timp poate produce bani? Toate aceste aspecte trebuie gandite.  Calitatea vietii pacientului, la ora aceasta, este mult mai importanta decat orice altceva. Ne este foarte clar ca nu mai suntem in momentul in care ne intrebam daca putem sau nu sa reparam o hernie. Trebuie sa ne intrebam care este calitatea vietii pacientului dupa ce noi reparam aceasta hernie, ce se intampla peste un an, peste cinci ani, peste zece ani, s.a.m.d. Este clar ca aceasta abordare laparoscopica este net superioara chirurgiei clasice din punct de vedere al recuperarii, din punct de vedere al acestui efort al pacientului de a trece prin aceasta trauma, dar sunt si exceptii si acestea au intrat in discutie recent. Nu sunt foarte vechi. De exemplu, in herniile de linie alba, acolo unde chirurgia laparoscopica presupunea montarea unei proteze in abdomen, cand intri in contact cu intestinele, sigur ca aceste proteze sunt niste proteze special concepute pentru acest spatiu, special concepute sa nu se lipeasca de intestine, in ultimii ani, majoritatea chirurgilor specializati in astfel de interventii chirurgicale, incep sa renunte usor-usor la terapia laparoscopica in favoarea altor interventii chirugicale, care plaseaza aceasta proteza la distanta de intestine, da? Aici exista tehnici minim-invazive, proteze auto-expandabile, tehnici laparo-endoscopice care folosesc aceleasi instrumente ca in laparoscopie, dar pun proteza la distanta de intestine. Sunt anumite clinici din vestul Europei care au revenit chiar la clasica operatie de reparatie a herniilor de linie mediana, care sunt o operatie deschisa, doar pentru a pune la distanta proteza de intestine. Aici, lucrurile sunt usor nuantate. Indicatia de laparoscopie a ramas inca valabila, dar usor nuantata. Nu mai este asa ferma cum este la hernia inghinala.


Dar ce se intampla in cazul in care pacientul amana operatia? Stim ca se tem oamenii de interventie chirurgicala.


In realitate, aici trebuie sa discutam de riscuri: ce riscuri sunt atunci cand avem o hernie. Problema majora este ca la acest moment nu avem nimic ce ne poate cuantifica momentul in care se va intampla ceva, adica stim foarte clar ca exista un risc, stim foarte clar ca organele care ies din abdomen spre exterior herniaza sub piele pot sa revina in abdomen la un moment dat, pot sa devina strangulate acolo  in acest spatiu cu toate complicatiile posibile legate de aceasta migrare si strangulare, dar nu putem sti exact cand se va intampla lucrul acesta astfel incat eu, personal, sfatuiesc toti pacientii sa se opereze atunci cand nu ii supara. Desigur, atunci cand avem de-a face cu situatii de urgenta, interventia chirurgicala devine deja regula fara sa mai avem aceasta discutie daca asteptam sau nu asteptam.


As vrea sa vorbim si despre hernia hiatala pentru ca au venit cateva intrebari pe pagina de facebook. Doamna Alexandrina Murariu ne intreaba: pentru hernia hiatala ce trebuie facut?


In primul rand, trebuie o evaluare corecta gastroenterologica. Problema majora cu hernia hiatala, dincolo de boala de reflux pe care aceasta o da, este legata de impactul acestei mase herniate in torace. Exista niste criterii de operabilitate care, dincolo de confortul pacientului si de nevoia acestuia de a-si rezolva problema, include gravitatea bolii de reflux, care este evaluata de catre un medic gastroenterolog  prin endoscopie digestiva superioara, cat si impactul asupra sistemului cardiac, cardiovascular si respirator, situatii care sunt evaluate de catre medicul specialist de cardiologie si de pneumologie. Numai dupa ce avem aceasta evaluare completa a situatiei putem pune o indicatie ferma de chirurgie, de interventie chirurgicala. Marea majoritate a herniilor hiatale sunt de mici dimensiuni, fara impact cardio-vascular sau respirator si cu minim impact asupra bolii de reflux, astfel incat medicamentele moderne pot rezolva aceasta problema fara a fi nevoie de o interventie chirurgicala. Dar atunci cand este nevoie, sigur, interventia este una pe cale laparoscopica si presupune repozitionarea stomacului sau a oricarui alt organ din abdomen care a herniat acolo, de cele mai multe ori gasim marele epiploon sau colon pe langa stomac alunecat in sacul de hernie, repozitionarea lor in cavitatea peritoneala, inchiderea bresei si, de asemenea, obligatoriu, realizarea unui mecanism anti-reflux. Operatia consacrata aici Floppy Nissen se numeste, o fundoplicatura la 180 de grade laparoscopica.


Cred ca i-ati raspuns si doamnei Mariana Denia, care intreaba ce solutii moderne exista pentru hernia hiatala?


Chirurgia laparoscopica este standard la momentul acesta pentru boala aceasta. S-au inventat tot felul de alte procedee minim-invazive pe cale endoscopica. Sunt practicate cu succes de catre colegii gastroenterologi in cazul herniilor hiatale mici. In cazul herniilor hiatale de mari dimensiuni cu impact cardio-respirator si impact digestiv, e clar ca ramanem la interventia Floppy Nissen.


Doamna Ioana Paula Baranescu ne intreaba: pentru hernia epigastrica ce ar trebui facut?


Hernia epigastrica reprezinta o ruptura a liniei albe. Ar trebui sa definim un pic ce inseamna linia alba. Linia alba este o banda conjunctiva ce leaga muschii drepti abdominali. Muschii acestia sa ni-i imaginam ca pe niste coloane care coboara de la ebordul costal catre pube si sunt legati de o banda de fibrina destul de dura intre ei. Este unirea tecii anterioare cu teaca posterioara a muschiului drept abdominal. Sunt situatii si, in general, acestea sunt date de colagen deficitar al pacientului. Sunt mai frecvente la femei, intr-adevar, in care aceasta linie alba se slabeste, se subtiaza foarte mult. In acest moment, pot aparea hernii epigastrice, care pot varia in dimensiuni, de la sub un centimetru orificiu pana la doi, trei, patru centimetri. In general, in spatiul acesta, poate hernia in marea majoritate a cazurilor, ligamentul rotund, adica o grasime din interiorul abdomenului. Rareori se intampla sa migreze acolo in intestin. Nu se intampla frecvent lucrul acesta si atunci riscurile nu sunt foarte mari, dar factorul clinic este destul de important.

Simptomatologia e destul de zgmotoasa: pacientii au dureri, au disconfort si evident ca trebuie operati pentru a rezolva problema aceasta.


Si acelasi lucru se intampla si in cazul diastazei. Spuneati de subtierea acestei linii.


Diastazis drepti abdominali reprezinta migrarea laterala a acestor coloane musculare. Apare foarte frecvent dupa o sarcina, da, la femei, atat prin mecanismul fizic de intindere a peretelui drept abdominal, cat si prin colagenul deficitar, dar pot sa apara si la barbatii obezi. Aici, lucrurile sunt iar nuantate, in sensul in care, de cele mai multe ori, se asociaza si cu hernie ombilicala.


Da. Ma scuzati, chiar intreaba cineva daca, netratata, diastaza abdominala poate duce la hernie ombilicala?


Nu exista o corelare directa intre una si alta. In general, diastazisul de drepti abdominali, necomplicat cu o hernie, nu impune neaparat o interventie chirurgicala, in sensul ca discutam aici de un defect foarte larg, cu riscuri, pe termen lung si scurt, foarte mici. Nu are ce sa se intample. Orice ar intra in acest defect, o sa iasa la fel de usor in afara. De fapt si de drept, diastazisul de drepti abdominali este mai mult o problema de chirurgie estetica decat una functionala, una care poate aduce niste riscuri majore. Sigur ca atunci cand se asociaza si cu hernii ombilicale sau chiar cu rupturi definitive ale liniei albe cu hernii epigastrice, atunci tratamentul trebuie sa fie unul chirurgical.
Pana sa se ajunga la interventia chirurgicala, cum se poate rezolva aceasta problema? Sportul ajuta?


Definitiv nu se poate rezolva in niciun fel. Sigur ca tonifierea muschilor drepti abdominali si, in general,tonifierea musculaturii abdominale va atrage dupa sine repozitionarea, cel putin partiala, a dreptilor abdominali, dar nu inseamna ca se va rezolva definitiv problema. O chestiune estetica tot va ramane, dar sigur ca sportul ajuta foarte, foarte mult si eu incurajez sportul chiar si la pacientii operati de hernie. Dupa ce se vindeca din interventia chiurgicala de hernie, eu le recomand sa faca sport, sa intareasca musculatura abdominala, sa duca o viata cat mai sanatoasa, cat mai lipsita de probleme din punct de vedere medical.


Pentru femeile insarcinate este o problema des intalnita si este un sfat important.


Sa faca inot, abdomene, sala, alergat, orice considera dumnealor. Nu au nicio contraindicatie din punctul acesta de vedere.


O sa va citesc urmatoarea intrebare. Doamna Elisabeta Tapoc: sunt operata de eventratie abdominala si nu ma simt bine deloc. Cred ca nu mi-a reusit. Am dureri ingrozitoare si nu stiu ce sa mai fac. Am fost internata dupa operatie si mi s-a spus ca nu se vede plasa, ca nu o am. Dati-mi, va rog, un raspuns: incotro sa merg?


Aici e foarte mult de discutat. Cazul dumneaei este un caz nu rar. As putea spune ca destul de des intalnit si aici putem discuta de ceea ce inseamna o recidiva herniala, adica a doua sau a treia oara cand peretele se rupe, desi el a fost reparat. Lucrurile sunt extrem de dificil de discutat in doua-trei minutele. Pacienta are nevoie de o evaluare completa a peretelui abdominal si aici discutam de un tomograf abdominal care sa stabileasca daca exista sau nu recidiva locala, daca exista o alta ruptura, sa stabileasca ce tip de interventie chirurgicala s-a facut inainte si daca e nevoie sa facem ceva in plus si, nu in ultimul rand, sa stabileasca daca eventratia in sine este problema sau exista alte cauze ce dau durere, ce dau disconfort si aceasta este doar o coincidenta, deci primul lucru care ar trebui facut este un tomograf abdominal si un consult la medicul specialist de chirurgie generala.


Doamna Felicia Badea intreaba daca hernia poate recidiva si urmatoarea intrebare este ce ar trebui facut ca sa nu se intample acest lucru?


Recidiva herniei este un subiect pe larg dezbatut in lumea medicala. Inca de cand au inceput sa se publice materiale despre repararea unei hernii inghinale, tot in acelasi timp au inceput sa se publice si materiale despre aparitia unei recidive. Studiile recente arata ca, indiferent cum tratam aceasta boala, tot avem o recidiva undeva pe la 6-7%, da? Nu e mai putin adevarat ca aceleasi studii arata ca acest procent de recidiva variaza foarte mult in functie de locul unde s-a facut interventia chirurgicala in sensul in care intr-o clinica in care aceasta interventie este o rutina, adica se face zi de zi aceasta operatie, evident ca riscul de recidiva este mai mic. In clinicile unde nu este o experienta foarte mare, riscul  poate sa creasca si pana la 20-30%. Mai mult decat atat, atunci cand discutam de recidiva, trebuie sa discutam de factorii ce tin de pacient, de bolile asociate pacientului, de factorii de mediu nocivi, externi, pe care pacientul ii adauga si trebuie sa discutam si despre tehnici chirurgicale. La momentul acesta, ca sa incepem cu tehnicile chirurgicale, este clar cunoscut ca orice hernie abdominala trebuie sa beneficieze de o proteza, de o plasa.


Acea plasa de care vorbeam mai devreme.


Da. Tehnicile aloplastice, tehnicile tisulare nu mai sunt acceptate in ziua de astazi ca fiind eficiente. Deci este foarte clar ca trebuie sa folosim o plasa. Atunci cand nu folosim o plasa, riscul de recidiva este foarte, foarte mare. Atunci cand folosim o plasa trebuie sa discutam ce tehnici chirurgicale se folosesc. Atata timp cat urmarim ghiduri, cat urmarim standard actuale, riscurile scad foarte mult. Cand discutam de pacient, sunt cateva situatii medicale ce pot duce la aparitia unei recidive. Obezitatea este una dintre ele. Bolile cardiovasculare si respiratorii – pacientii care sunt tusitori sunt predispusi sa faca recidive, dar, mai important decat orice si aceasta este o chestiune la care tin foarte mult si sfatuiesc toti pacientii mei este fumatul. Fumatul este un risc major pentru aparitia unei recidive herniale. Studiile arata ca dubleaza riscul de recidiva. Sunt state in vestul Europei care nu opereaza pacienti fumatori decat daca acestia sunt o urgenta. Daca nu, sunt indrumati sa opreasca fumatul si reevaluati dupa oprirea fumatului si ii opereaza atunci pentru a scadea cat de mult riscul de aparitie a unei recidive.


Pana la urma un stil de viata echilibrat.


Exact.


Acest stil de viata echilibrat poate sa previna hernia abdominala? Putem preveni boala sau nu?


Nu putem in mod direct preveni o hernie abdominala. Putem insa reduce pe cat posibil factorii de risc: fumatul este pe primul loc, obezitatea, bolile cardio-respiratorii trebuie tinute sub control si un stil de viata cat mai sanatos este indicat pentru a scadea cat de mult riscul aparitiei, dar sa prevenim nu avem cum sa prevenim.


Ca varsta?


Ca varsta, asa cum spuneam, variaza de la nou-nascut pana la adult si varstnic. Nu exista.


Deci nu apare doar la o anumita categorie de varsta.


Sunt foarte multe mesaje de apreciere la adresa dv.si sunt foarte multi oameni care intreaba unde va gasesc.


Eu activez la spitalul Euroclinic Regina Maria de doi ani incoace. Recomand cu caldura sa veniti sa ne vizitati.


Doamna Jeni Daniela Iancu: hernia ombilicala se opereaza laparoscopic? Doamna este din Constanta, se pare.


Hernia ombilicala poate avea indicatie de interventie laparoscopica, in sensul ca este o interventie chirurgicala facila, la indemana, usoara pentru dumneaei ca si recuperare, insa, in ultima perioada nu a ramas un standard in sensul ca se incearca plasarea protezei undeva la distanta de intestine, avand in vedere posibilele riscuri de aderenta cu intestinele si atunci eu, personal, as recomanda o tehnica minim invaziva printr-un abord anterior cu o minima incizie si o proteza autoexpandabila, care este la distanta de intestine, este o singura incizie, o singura cicatrice de foarte mici dimensiuni, undeva langa ombilic. Rezultatele sunt exact aceleasi cu mult mai putine riscuri pe termen lung.
Stiu ca am vorbit si la inceput despre asta,dar as vrea sa mai mentionam inca o data care sunt semnele care ar trebui sa trimita pacientul cat mai repede la medic?
Durerea este primul semn si, in orice patologie abdominala, durerea trebuie sa ridice un semn de intrebare si sa ne duca spre un medic specialist sau medic de familie.
Da. Pentru ca nu stim de la inceput despre ce este vorba.


Doi – aparitia unei umflaturi sub piele, o umflatura dureroasa. Mai sunt si alte semne si simptome care pot indica o hernie indiferent unde este ea, dar sunt semne specifice complicatiilor bolii herniale: semne de ocluzie intestinala, greata, varsaturi, oprirea tranzitului intestinal, semne de ischemie, de lipsa de sange ale unor organe care au herniat acolo si atunci durerile sunt violente, cu manifestari destul de ample, sistemice, dar acestea sunt chestiuni care tin mai mult de medic, mai putin de pacient. Pacientul, atunci cand are o durere de burta, trebuie sa se prezinte cat mai repede la doctor, da?


Multumim tare mult pentru toate aceste informatii! Le multumim si celor care ne-au urmarit. O zi frumoasa in continuare. La revedere!