Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Consumati cu incredere si din abundenta legumele de orice fel!

Daca rosia e un fruct, atunci si conopida e o floare. Polemica "rosia - fruct sau leguma" a facut sa curga multa cerneala. In final, nici macar nu conteaza, incadrarea intr-o categorie sau alta este doar o chestiune de semantica, rosia ramane tot rosie. 

Fructele si legumele au 2 definitii: una de natura comuna, gastronomica sau culinara si alta stiintifica, botanica. In perceptia generala fructele sunt acele produse vegetale dulci care se mananca la finalul mesei, pe post de desert. Legume sunt denumite restul vegetalelor consumate ca mancare de baza, fie ca salata, fie sub forma de garnitura sau tocanita. Din punct de vedere botanic, lucrurile se complica: fructul este rezultatul dezvoltarii pistilului din floare, in timp ce legumele sunt vlastarii rezultati din incoltirea leguminoaselor (boabe de fasole, mazare, linte, soia, naut). 

O alta impartire intre fructe si legume, ce-i drept, putin cam grosiera, ar putea fi facuta dupa sintagma fructele cresc in pomi fructiferi, iar legumele in gradina. Insa, in acest caz, avem dificultati la incadrarea capsunilor, care nu cresc in copac.

Pentru simplificare s-a ales o solutie de compromis, care amesteca regnurile vegetale si defineste legumele in functie de segmentul plantei din care provin. Astfel avem:

  • Legume-floare: conopida, broccoli, anghinare
  • Legume-frunza: andiva, salata, spanac, telina tije, varza 
  • Legume-fruct: ardei, rosie, castravete, dovlecel, vanata
  • Legume-pastaie: fasole, mazare, linte, naut, soia, bob
  • Legume-bulb/tubercul: cartof, ceapa, usturoi, gulie, praz, sparanghel, ghimbir 
  • Legume-radacina: morcov, ridiche, sfecla, telina, hrean

Indiferent de categoria din care fac parte, legumele trebuie sa existe din abundenta pe mesele si in farfuriile noastre. Consumati cat mai multe legume, pentru ca au numai beneficii. Si da, consider ca ar trebui schimbat dictonul "5 legume si fructe de consumat zilnic" intr-unul care sa promoveze numai legumele. 

In ceea ce priveste definitiile fructelor si legumelor, sunteti liberi sa hotarati singuri daca vreti sa-i spuneti rosiei din salata fruct sau conopidei din mancare floare. Tot ce conteaza este sa aveti mereu in farfurie flori, fructe, frunze, radacini, tuberculi...intr-un cuvant vegetale!

Articol preluat de pe pagina de socializare a psihonutritionistului Mihaela Bilic, a carei experienta in alimentatia sanatoasa a copilului, femeii insarcinate, adultului sanatos si activ si a pacientilor supraponderali si obezi depaseste 15 ani.