Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Ce este ecografia cu substanta de contrast intravezical?


Dr. Adrian Nicolescu, Medic Specialist Medicina Interna cu Competenta in Ecografie Generala explica ce este ecografia cu substanta de contrast intravezical.

Este un tip special de ecografie prin intermediul careia se depisteaza refluxul vezico-ureteral si se efectueaza in special la copiii care fac infectii urinare repetate. A fost dezvoltata ca o alternativa la ureterocistografia clasica si fata de aceasta are avantajul de a fi lipsita de nocivitate asupra copilului, deoarece nu iradiaza si substanta ecografica de contrast nu este toxica si nu determina reactii alergice.

Se efectueaza in cabinetul de ecografie si consta in montarea unei sonde urinare adaptate varstei copilului, prin care se introduce substanta de contrast, formata din mici bule de gaz. Aceasta substanta este evidentiata prin intermediul unui soft special al ecografului. Daca exista reflux vezico-ureteral, substanta de contrast se va vizualiza de la nivelul ureterelor pana la nivelul rinichiului, in functie de gradul refluxului. Dupa confirmarea refluxului, aceasta ecografie este utila si in monitorizarea ulterioara, putand fi efectuata ori de cate ori este nevoie, fiind lipsita de toxicitate sau de efecte adverse asupra copilului.

Cu cat refluxul este depistat mai repede, cu atat rinichiul este afectat mai putin si deci prognosticul este mai bun. Aceasta ecografie este bine tolerata de catre pacienti, este lipsita de reactii adverse si foarte sensibila in confirmarea sau infirmarea refluxului vezico-ureteral, precum si in urmarirea ulterioara a pacientului.

Dr. Adrian Nicolescu, Medic Specialist Medicina Interna, Competenta in Ecografie Generala, Centrul de Ecografie Policlinica Floreasca. Arii de interes medical: patologia tumorala si inflamatorie a tubului digestiv, hepatita cronica si ciroza, ecografia cu substata de contrast.