Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

ASTM: intelege efectele adverse ale tratamentului

ASTM: intelege efectele adverse ale tratamentului

Foarte multe persoane se concentreaza prea mult asupra efectelor adverse ale tratamentului astmului si uita ca neglijarea tratamentului poate determina efecte adverse. Pe langa riscul (din fericire, scazut) de deces, exista, de asemenea, riscul ca functia respiratorie sa se deterioreze de-a lungul anilor. 

Copiii cu astm tratat necorespunzator nu vor creste adecvat varstei lor, iar femeile insarcinate cu astm necontrolat vor avea un risc mai mare de a face complicatii asociate, cum ar fi sa nasca un copil cu greutate mica sau chiar unul mort.

Iata mai jos 7 intrebari frecvente despre tratamentul si efectele secundare in astm:

Oboseala si uitarea pot fi cauzate de medicamentele impotriva astmului?

Nu. Cu toate acestea, daca nu tii sub control astmul si dormi suficient, este posibil sa te simti obosit si sa ai probleme cu memoria.  

Teofilina poate, de asemenea, afecta somnul si poate duce la oboseala. Discuta cu medicul pneumolog daca observi ca esti mult mai obosit decat de obicei.

Antihistaminicele de generatie veche te pot face sa te simti ametit. Daca folosesti astfel de medicamente pentru rinita alergica sau alte alergii, discuta cu medicul pentru a-ti indica metode alternative de tratament. Daca esti alergic la polen, te poti simti obosit in sezonul polenului.

Corticosteroizii inhalatori pot determina efecte adverse pe terrmen lung?

Asa cum se intampla cu marea majoritate a medicamentelor, corticosteroizii inhalatori pot produce reactii adverse. Cel mai frecvent efect advers este infectia la nivelul gurii cauzata de o ciuperca (candidoza orala). Este usor de tratat si poate fi prevenita daca iti clatesti gura dupa fiecare inhalare sau daca schimbi tehnica inhalatorie. Corticosteroizii inhalatori nu produc infectii fungice (sau alte tipuri) ale plamanilor.

Unele persoane vor constata ca vocea lor a devenit mai aspra dupa folosirea acestor medicamente. Acest lucru trece, de obicei, daca doza de medicament este redusa. Ocazional, pot sa apara si vanatai.

Efectele adverse ale corticosteroizilor inhalatori la nivelul organismului sunt foarte rare, compativ cu riscurile cunoscute ale corticosteroizilor tableta. 

Este bine sa folosesc mereu corticosteroizi inhalatori?

Da, in mod sigur! Aceste medicamente anti-inflamatorii sunt, in prezent, modul cel mai eficient de a trata astmul, deoarece tratateaza inflamatia si nu doar fac sa dispara simptomele. Tratamentul timpuriu cu corticosteroizi inhalatori pare sa previna inrautatirea astmului, reducand numarul atacurilor severe de astm.

Pot deveni dependent de corticosteroizii inhalatori?

NU.

De ce cremele pe baza de corticosteroizi se folosesc doar pentru perioade scurte de timp?

Pielea si vasele de sange de dedesubtul ei sunt foarte sensibile la efectele corticosteroizilor. Daca aplici o crema cu corticosteroid pe piele o perioada mai lunga de timp, aceasta si peretii vaselor de sange devin fragile si pot sa se rupa usor, ducand la aparitia vanatailor. In ceea ce priveste efectul corticosteroizilor inhalatori asupra cailor aeriene, numeroase studii au aratat ca efectele asupra pielii nu se produc si la nivelul cailor aeriene. Asta pentru ca mucoasa cailor aeriene reactioneaza diferit la aceste medicamente, spre deosebire de piele.

Nu-mi amintesc daca am luat sau nu doza de corticosteroid inhalator. Este bine sa risc sa iau o doza dubla?

Nu este niciun risc daca odata iei o doza dubla. Incearca, insa sa nu faci un obicei din asta! Tratamentul trebuie luat conform indicatiilor medicului.

Este adevarat ca tratamentul pe baza de corticosteroizi inhalatori creste riscul de osteoporoza?

Nu exista nicio evidenta ca tratamentul pe baza de corticosteroizii inhalatori administrat in dozele prescrise de medicul pneumolog ar produce osteoporoza. 

Pe de alta parte, este recomandat tuturor pacientilor cu astm si in special femeilor in varsta sa-si ia masurile necesare pentru a preveni instalarea osteoporozei, avand in vedere ca inaintarea in varsta si lipsa activitatii fizice cresc riscul de osteoporoza.

Surse:
www.ginasthma.org