Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

5 mai 2015: Astmul - din perspectiva de medic si pacient, Ziua Mondiala a Astmului

Articol de Dr. Claudia Nechifor

De Ziua Mondiala a Astmului care va fi sarbatorita pe 5 Mai, Dr. Claudia Nechifor se alatura specialistilor din intreaga lume pentru a transmite mesajul „Si tu iti poti controla astmul”.

Dr. Nechifor este medic primar Alergologie si Imunologie Clinica si un doctor cu o implicare deosebita, atat in diagnosticul si tratamentul astmului la copii si adulti, cat si in educarea acestora privind boala.

Am certitudinea ca astmul poate fi controlat, cheia controlului fiind informarea, educarea si cooperarea dintre medic si pacient, intr-o echipa, intr-un parteneriat real, zi de zi construit - ne spune Dr. Nechifor.

Am inceput sa-mi indrept privirea de specialist catre Astm - si nu scriu intamplator cu majuscula Astm - in urma cu 20 de ani. Erau anii gloriosi in care abia aparusera spray-urile in astm, dupa ani lungi de dominatie a miofilinului si a cortizonului, pe vena sau pe cale orala. Se anuntau glorioase momente in lupta cu aceasta afectiune, mai putine efecte adverse si un mai bun si mai rapid control al bolii. Si iata-ne, 20 de ani mai tarziu, cu o larga panoplie de medicatii inhalatorii - diverse tipuri de dispozitive, care mai de care mai inovatorii prin substantele folosite sau prin aparatul ca atare - dar cu pacienti la fel de putin controlati terapeutic, spre disperarea pacientilor si dezamagirea lumii medicale.

Astmul poate fi controlat!

Se spune ca Dumnezeu il „fericeste” pe medic cu boala pe care cel mai adesea chiar el o trateaza, tocmai pentru ca el sa-si inteleaga mai bine pacientii. Asa mi s-a intamplat si mie - de 6 luni sunt astmatica, asta dupa o lunga istorie de hiper-reactivitate bronsica pe fondul unei rinosinuzite cronice. Si da, de fel sunt un pacient constiincios, dar tot om sunt!

Am inteles, cu atat mai mult acum, in calitate de pacient, cat de importanta - „super-importanta” -  este educatia pacientului, pentru a-si intelege si controla boala si a nu se lasa el controlat de astm. Este deviza mea cea mai importanta atat in calitate de medic, dar mai ales in calitate de pacient: „CUNOASTE-TI BOALA SI CONTROLEAZ-O! NU TE LASA TU CONTROLAT DE BOALA !” Un pacient informat este un bun partener de drum - si impreuna vom parcurge acest drum de o viata, caci la adult astmul este o boala cronica.

Accepta ca tratamentul dureaza o viata

Poate una dintre ideile cel mai greu de acceptat este aceea ca astmul este o boala cronica: NU se vindeca niciodata si ai nevoie de medicatie atata timp cat este nevoie – adica o viata intreaga! Si cel mai amagitor este atunci cand sub efectul medicatiei de control te simti bine sau chiar foarte bine si poti sa faci orice vrei, inclusiv sport de performanta. Atunci apare tentatia opririi medicatiei, „ca doar ma simt bine, poate s-a inselat medicul si EU m-am vindecat, sunt exceptia de la regula.” Si intrerupi medicatia si da, o vreme te simti bine, ca apoi treptat, treptat, sa revina simptomele .... dezamagirea ta e maxima, poate medicul nu este bun, poate este nevoie de alta medicatie, mai performanta. Am trecut si eu pe acolo pentru o foarte scurta perioada de timp...

Este timpul sa-ti controlezi astmul!

Cred cu tarie ca pacientul trebuie sa primeasca toata atentia si toata informatia pe care noi, medicii, o putem furniza pentru un mai bun control al Astmului. Este o afectiune complexa cu o medicatie complexa! Sunt doua tipuri de medicamente, sub forma variata de prezentare si pacientul trebuie sa stie pe care anume si mai ales, CUM sa le foloseasca corect, pentru o eficienta maximala.

Va invit in calitate de pacienti, sa faceti un parteneriat real si functional cu medicul. Gasiti-va medicul potrivit, instruit si cu care puteti comunica bine si eficient. Sunt de acord ca TIMPUL este cel mai mare dusman al nostru si consultatia este limitata in timp. Dar exista site-uri specializate, exista cursuri, exista materiale medicale adresate pacientilor. Va rog cititi prospectele medicamentelor, mai ales partea in care este descrisa modalitatea de functionare a dispozitivelor inhalatorii si intrebati medicul si farmacistul despre tehnica corecta de inhalare. – a concluzionat Dr. Claudia Nechifor.

„ABC-ul astmului” - curs de educare si informare a copiilor si parintilor

In Policlinica Enescu functioneaza de 8 luni un program dedicat parintilor si copiilor cu astm „ABC-ul astmului”. In cadrul acestui curs, echipa de medici coordonata de Dr. Claudia Nechiforii invata pro bono pe acestia tot ce trebuie sa stie despre astm si despre ce trebuie sa faca pentru ca astmul sa poata fi tinut sub control.

Stim ca diagnosticul de astm, in special la copii, este un moment dificil atat pentru acestia, cat si pentru parintii lor. Apar o multime de intrebari si temeri legate de simptomele acestei boli si modul in care va fi afectata viata de zi cu zi a copilului. Poate sa faca sport? Ce medicamente ar trebui sa ia? Ce se intampla daca are o criza cand nu sunt langa el?

Toate aceste intrebari sunt normale si este important sa afli toate raspunsurile de care ai nevoie. Chiar daca copilul tau are astm acest lucru nu inseamna ca nu poate sa se bucure de o viata normala. Aceasta afectiune poate fi tinuta sub control atata timp cat tu si copilul tau sunteti informati.

 „Am cautat peste tot informatii in care sa am incredere” – ne spune mama Mariei, o fetita in varsta de 6 ani diagnosticata cu astm. „Nu am gasit medicul „potrivit” care sa-mi spuna exact ce trebuie sa fac si mi-a fost rusine s-o intreb pe doamna doctor a fetitei mele, de aceea am intrebat aici”.

Te poti inscrie la cursul ABC-ul astmului completand formularul de aici.