Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Arsura retrosternala (pirozis) vs. infarct de miocard

Arsura retrosternala (pirozis) vs. infarct de miocard

Simptomele acestor doua probleme de sanatate pot sa se suprapuna – si, uneori, se intampla si in cazul tratamentelor.

Se intampla ca, dupa masa de seara, sa resimti o senzatie dureroasa in capul pieptului. Ar putea fi arsura retrosternala de natura digestiva sau poate fi ceva mai serios?

Arsura retrosternala este un simptom frecvent in boala de reflux gastroesofagian (BRGE), denumita si reflux acid. Aceasta apare cand acidul din stomac urca catre esofag, provocand o senzatie de arsura dureroasa chiar in spatele osului pieptului (stern). Deloc surprinzator, acesta este deseori confundat cu durerea datorita unui infarct acut de miocard. In SUA, in fiecare an, dintre cele peste opt milioane de vizite la camera de garda pentru durere in piept, excluzand situatiile in care durerea e data de o problema cardiaca, in peste jumatate dintre cazuri este de fapt vorba de arsura gastrica.

Durerea in piept determinata de fluxul sanguin insuficient catre inima (angina) sau un infarct de miocard este deseori descrisa ca o senzatie de stransoare, constrictie sau presiune, si mai putin ca o senzatie de arsura. Insa, nu este intotdeauna usor de facut diferenta. “Disconfortul in piept determinat de exercitiul fizic este mai degraba o problema legata de inima,” afirma dr. Michelle O'Donoghue, specialist in boli cardiovasculare la Harvard-affiliated Brigham and Women's Hospital. Poti, de asemenea, sa ai angina care nu este asociata cu activitatea fizica, mai spune medicul. Daca ai simptome despre care nu esti sigur, mergi la medic. Si apeleaza 112 daca simti presiune in piept, ai dificultati in respiratie, transpiri, devii palid sau te simti foarte slabit.

BRGE si boala de inima sunt ambele frecvente si multe persoane iau medicamente pentru a preveni sau a trata ambele afectiuni.

 

Arsura retrosternala (epigastrica) sau infarct de miocard?

Simptomele bolii de reflux gastroesofagian pot mima angina sau infarctul de miocard (sau invers). Daca nu esti sigur, mergi la camera de garda cat mai repede posibil pentru o evaluare.

 

Simptome frecvente

  • Angina sau infarct de miocard:
  • Stransoare, presiune sau durere surda, de cele mai multe ori in capul pieptului
  • Durere care radiaza catre umeri, gat sau brate
  • Puls rapid sau neregulat
  • Transpiratie rece sau piele lipicioasa
  • Vertij, slabiciune sau ameteala
  • Dificultati in respiratie
  • Greata, indigestie si uneori varsaturi
  • Epuizare fizica sau stres extrem

 

Arsura retrosternala (BRGE):

  • Senzatie de arsura in piept care debuteaza in osul pieptului
  • Durere care merge in susul si in josul gatului, insa de obicei nu radiaza catre umeri, gat sau brate
  • Senzatie ca mancarea se intoarce inapoi in gura
  • Gust amar sau acid
  • Durere care se agraveaza cand te intinzi sau te apleci
  • Simptomele apar dupa mese bogate sau picante

Evitarea trombilor (cheaguri de sange)

Multe persoane iau zilnic aspirina in cantitati mici pentru a preveni infarctul de miocard, reducand astfel riscul de formare a cheagurilor de sange. Medicii pot prescrie medicamente mai puternice impreuna cu aspirina in cazul persoanelor care au stenturi cardiace. Pot exista insa si efecte adverse. “Aspirina poate creste riscul de hemoragie digestiva si intestinala, atat direct prin iritarea mucoasei stomacului , fie indirect determinind hemoragia zonelor care sunt deja iritate” afirma dr. O'Donoghue.

Prevenirea hemoragiei

Persoanele cu arsursa retrosternala iau adeseori inhibitori ai pompei de proton (IPP), precum omeprazol sau pantoprazol. Aceste medicamente reduc eliberarea acidului de catre mucoasa stomacului. Pe langa faptul ca provoaca arsura retrosternala, acidul stomacal in exces poate provoca de asemenea sangerari (ulcere) ale stomacului; si acestea sunt tratate cu IPP, precum si cu alte medicamente.

Datorita efectelor de protectie asupra stomacului, medicii prescriu uneori IPP si persoanelor care iau medicamente care cresc riscul de hemoragie – chiar daca nu au arsura retrosternala. “Recomand de obicei IPP persoanelor care iau aspirina pe termen lung daca au avut vreodata ulcer hemoragic la stomac sau se afla la risc sa dezvolte aceasta boala,” spune dr. O'Donoghue. Factorii care pot agrava problema sunt infectia cu bacteria Helicobacter pylori si folosirea de rutina a medicamentelor antiiflamatoare nesteroidiene (AINS), cum sunt ibuprofenul sau naproxen sodic.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu