Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ajuta-ti copilul sa inceapa anul scolar cu dreptul!

Ajuta-ti copilul sa inceapa anul scolar cu dreptul!

Copiii isi fac mereu griji cu privire la inceperea scolii pentru prima data, trecerea intr-o noua clasa sau inscrierea la o noua scoala. Au nevoie de timp pentru a face fata fiecarei situatii noi, pentru a se adapta schimbarii. 

Ca parinte trebuie sa ii reamintesti ca toata lumea se emotioneaza cand vine vorba de prima zi de scoala si ca, treptat, scoala va redeveni o placere, asa cum a fost inainte de vacanta de vara. Toti copiii iubesc vacanta si cu atat mai mult activitatile de vara. Pune accentul pe lucrurile pozitive legate de intoarcerea la scoala, cum ar fi reintalnirea cu prietenii, intalnirea cu viitorii colegii de clasa, cumpararea de noi rechizite, reluarea orelor distractive de sport si altor activitati interesante.

De asemenea, este important sa intrebi copilul de ce este ingrijorat, de ce anume ii e frica sau de ce nu vrea sa se intoarca la scoala. Nu ar fi rau sa iei in considerare si posibilitatea de a-ti ajusta propriul program, astfel incat sa faci tranzitia mai lina. In masura in care este posibil, ajuta ca cel putin in prima saptamana parintiii sa fie acasa la finalul programului de scoala. Daca te numeri printre parintii care nu au un program de lucru flexibil, incearca sa ajungi acasa cat mai devreme posibil pentru a petrece cat mai mult timp cu cel mic.

In cazul in care copilul incepe cursurile la o noua scoala, este recomandat sa vizitezi scoala inainte de inceperea anului scolar.

Adu-ti contributia la tranzitia catre intoarcerea la scoala:

  • Somnul odihnitor si suficient - stabileste o ora de culcare rezonabila, astfel incat copilul sa se odihneasca si sa fie in forma dimineata, pregatit pentru cursuri
  • Micul dejun sanatos – copilul este mai vioi si obtine rezultate mai bune la scoala daca incepe ziua cu un mic dejun hranitor
  • Calendarul de perete cu sarcinile zilnice – invata copilul sa-si verifice programul, pentru a nu uita datele testelor si examenelor sau zilele in care sunt programate activitatile extracurriculare; ajuta-l sa nu uite cand si cat dureaza pauza de pranz, cum ajunge la scoala etc.
  • Ghiozdanul – copilul trebuie sa invete sa-si pregateasca ghiozdanul cu tot ce are nevoie in fiecare seara, fara sa fie insa excesiv de greu
  • Uniforma sau hainele de scoala – in cazul in care nu trebuie sa poarte o uniforma la scoala, obisnuieste-l sa-si aleaga de seara hainele cu care vrea sa se imbrace a doua zi la scoala

Cei mai multi copiii sunt agitati si chiar nelinistiti cand vine vorba de intoarcerea la scoala, iar acest lucru este absolut normal. Foarte putini copii dezvolta simptome fizice reale, asociate cu intoarcerea la scoala, cum ar fi dureri de cap sau de stomac. Daca esti ingrijorat si observi ca cel mic este mult prea agitat, este recomandat sa vorbesti cu un medic, profesor sau consilier scolar pentru a depista sursa acestei nelinisti crescute.

“Copilul meu nu vrea sa se intoarca la scoala. Ce ma fac?”

Copiii au multe motive pentru care nu doresc sa mearga la scoala. Printre cele mai comune se numara faptul ca nu vor sa se desparta de parinti, sunt victimele colegilor batausi, primesc mai multe sarcini, teme, trebuie sa invete pentru a lua note mari sau se tem de un profesor anume. 

Trebuie sa afli exact motivul pentru care nu vrea sa mearga la scoala. Discuta cu el, dar si cu dirigintele lui pentru a afla mai multe despre ceea ce cauzeaza anxietatea si despre comportamentul lui la scoala. De asemenea, un consilier scolar sau un psiholog ar putea fi de mare ajutor.

Reobisnuieste copilul cu programul de scoala!

1. Modifica rutina de somn
Copiii si adolescentii trebuie sa doarma suficient pentru a fi odihniti a doua zi la scoala. Daca vor adormi tarziu, asa cum o faceau in timpul verii, nu vor avea energia necesara pentru a-si da toata silinta la scoala si nu se vor putea concentra atat de bine la ore.

"Parintii subestimeaza adesea efectul pe care somnul il are asupra copiilor atunci cand incepe noul an scolar", spune dr. Jyoti Krishna, expert in tulburarile de somn la copil la Cleveland Clinic.

Un somn odihnitor la copil consta in:

  • 10-11 ore, la copiii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani
  • 9 ore, la copiii intre 12 si 18 ani

2. Ofera-i o alimentatie echilibrata

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si nu trebuie sa lipseasca. Poti alege alimente sanatoase care se prepara rapid, cum ar fi: vafe din cereale integrale, cereale cu lapte, omleta sau iaurt in care adaugi fructe si nuci.

"Desi poate fi o adevarata provocare sa-ti convingi copilul sau adolescentul sa manance in fiecare dimineata, merita tot efortul. Cercetarile arata ca un mic dejun sanatos, compus din cereale integrale si lapte cu un continut scazut de grasime imbunatateste performanta scolara si ajuta la mentinerea unei greutati normale", explica Tara Harwood, dietetician pediatric la Cleveland Clinic.

Nu uita ca pranzul este, de asemenea, important, avand in vedere ca o treime din caloriile zilnice de care copilul are nevoie sunt consumate la aceasta masa. Prin urmare, asigura-te ca acesta contine toti nutrientii necesari unei dezvoltari sanatoase si armonioase. Citeste aici mai multe despre alimentatia copiilor scolari.

3. Stabileste un program clar pentru teme

Scolarii si adolescentii au nevoie de o camera bine luminata, linistita si placuta in care sa-si faca temele. Camera trebuie sa aiba un birou sau o masa unde sa-si poata face temele si nu ar trebui sa fie in apropierea unui televizor. Copiii mai mici trebuie sa stea intr-un loc la vedere, pentru a-i putea supraveghea cu usurinta.

Legat de ora potrivita pentru a-si face temele, este recomandat s-o stabiliti impreuna, in functie de cum se simte el. Nu are importanta ca este imediat dupa terminarea orelor de curs, inainte sau dupa cina, deoarece ora o poti schimba ulterior, daca se dovedeste ca nu se poate concentra.

4. Planifica bine activitatile sportive

Copilul trebuie sa fie activ. Miscarea ii da energie, il ajuta sa se concentreze mai bine si sa fie in forma. Exista mai multe optiuni pentru a te asigura ca face suficienta miscare, cum ar fi inscrierea intr-un club sportiv, la cursuri de dans, arte martiale sau alpinism, dar si la cursuri de muzica. De asemenea, petrece timp cu copilul tau si alege activitatea cea mai potrivita pentru el, de preferat dupa activitatile scolare. Asigura-te, insa, ca ii ramane suficient timp pentru teme si somn. Nu este recomandat sa aiba un program foarte incarcat, zi de zi, cu fel de fel de activati sportive dupa scoala. Copilul are nevoie si de timp sa se relaxeze, sa se joace cu alti copii in parc sau in spatele blocului.

Citeste si despre legatura dintre alimentatie si performantele scolare!

 

Text: Mirabela Viasu, Medical Editor

Surse:
www.kidshealth.org
www.health.clevelandclinic.org
www.health.harvard.edu