Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

5 semne care iti spun daca copilul tau are intoleranta la lactoza

5 semne care iti spun daca copilul tau are intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza este cea mai intalnita forma de intoleranta alimentara si se traduce prin incapacitatea organismului de a digera zaharul din lapte si din alte produse lactate. Afectiunea este cauzata de o deficienta de lactaza – enzima gasita in mucoasa intestinului subtire, responsabila de metabolizarea lactozei in intestinul subtire. Astfel, copiii care sunt intoleranti la lactoza nu produc suficienta lactaza.

Este usor pentru un parinte sa confunde intoleranta la lactoza cu alergia la lapte deoarece cele doua au simptome similare, insa sunt afectiuni digestive foarte diferite.

Intoleranta la lactoza nu este o boala grava, ci mai degraba deranjanta din cauza simptomelor si disconfortului asociate. Afectiunea nu pune in pericol viata copilului, nu conduce la complicatii pe termen lung, insa impune realizarea unor modificari in stilul de viata si, in special, in alimentatie.

Cum se manifesta intoleranta la lactoza?

Lactoza este un dizaharid, ceea ce inseamna ca este un zahar format din doua molecule de zaharuri simple - glucoza si galactoza. Pentru ca acest zahar sa fie absorbit, el trebuie impartit de lactaza in cele doua componente.

La copiii intolentanti la lactoza, activitatea lactazei este ineficienta, ceea ce inseamna ca nu poate digera si absorbi zaharul din lapte si din produse lactate. Nefiind digerat in mod corespunzator, zaharul este fermentat de flora bacteriana normala in intestinul gros. Acest proces de fermentare duce la simptomele sau semnele intolerantei la lactoza.

Recunoaste semnele intolerantei la lactoza la copil:

  • Scaune moi si emisie de gaze, in special dupa consumul de alimente care contin cantitati mari de lactoza
  • Diaree apoasa cu emisie de gaze
  • Balonare, flatulenta, greata
  • Dureri abdominale generalizate si crampe
  • Eruptii cutanate si raceli frecvente

Simptomele de intoleranta la lactoza se coreleaza cu volumul de lactoza ingerat. Cu cat consuma mai multa lactoza, cu atat copilul va manifesta mai multe simptome.

Simptomele pot incepe sa se manifeste tarziu in timpul copilariei si pot deveni mai evidente la varsta adulta.

Cum se depisteaza intoleranta la lactoza?

Diagnosticul de intoleranta la lactoza poate fi confirmat prin efectuarea unuia dintre cele 3 teste de mai jos:

  • Testul de toleranta la lactoza

I se da copilului sa bea un lichid ce contine o anumita cantitate de lactoza (2g de lactoza/kg corp) si se masoara nivelul glicemiei de trei ori: la 0, 60 si 120 minute dupa ingestia lichidului. Daca glicemia se mentine normala si copilul dezvolta simptomele tipice bolii, se poate deduce ca organismul nu a reusit sa digere lactoza si ca exista asadar intoleranta la lactoza.

  • Testul hidrogenului in aerul expirat

Este un test simplu, neinvaziv, superior testului de toleranta la lactoza din punct de vedere al sensibilitatii si specificitatii. Dupa o perioada de repaus digestiv, copilul bea un lichid ce contine lactoza si se masoara apoi cantitatea de hidrogen din aerul expirat la intervale de 30 minute timp de 3 ore. In mod normal, respiratia contine o cantitate relativ mica de hidrogen. Daca lactoza nu este asimilata, ea fermenteaza la nivelul intestinului si se elimina o cantitate mai mare de hidrogen.

  • Testul genetic

Este o alternativa foarte simpla pentru copil deoarece nu este influentat de momentul recoltarii sau de bolile asociate. In plus, copilul nu trebuie sa consume lactoza.

Testarea pentru stabilirea diagnosticului de intoleranta la lactoza se face simplu, folosind un test respirator care analizeaza nivelul de hidrogen din respiratie, dupa consumarea de produse care contin lactoza. In mod normal, in respiratie exista o cantitate mica de hidrogen, iar nivelurile crescute indica o digestie improprie a lactozei, putand indica intoleranta la lactoza. La copiii mici si cei la care nu se poate efectua testul respirator, exista posibilitatea de a elimina din dieta produsele care contin lactoza timp de 2 - 4 saptamani.

Intoleranta la lactoza nu se poate vindeca, insa modificarile dietetice pot ajuta copilul sa reduca la minimum simptomele neplacute.

“Copilul meu are intoleranta la lactoza. Ce trebuie sa fac?”

Copiii intoleranti la lactoza pot consuma in continuare lactoza, in cantitati mici, fara a se confrunta cu simptome neplacute. Acest lucru este destul de sigur, insa este posibil sa trebuiasca sa testezi care este cantitatea de lactoza potrivita.

  • Pentru copii mici cu intoleranta la lactoza exista formule de lapte praf fara lactoza. Nu uita insa ca formula de soia nu este recomandata copiilor sub sase luni, deoarece contine hormoni care pot interfera cu dezvoltarea fizica si sexuala a copilului.
  • Pentru bebelusii alaptati ai la dispozitie picaturi pe baza de inlocuitori de lactaza, pentru a ajuta organismul sa digere lactoza din laptele matern.
  • Pentru multi copii, intoleranta la lactoza este doar temporara. Este recomandat ca la un interval de cateva saptamani sa reintroduci treptat laptele si produsele lactate in dieta copilului

Tratamentul este diferentiat in functie de severitatea simptomelor digestive. Principiile de baza sunt reprezentate de:

  • Reducerea aportului de lactate
  • Suplimentarea alimentatiei cu alti nutrienti bogati in proteine, calciu si vitamina D
  • Administrarea de suplimente enzimatice

In cazul in care copilul nu tolereaza deloc lactoza, medicul pediatru iti poate recomanda un medic dietetician care te poate ajuta sa-i oferi copilului toti nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta sanatos. Atunci cand vine vorba de modificari in dieta copilului cu intoleranta la lactoza, acestea sunt similare cu cele recomandate adultilor.

Surse de lactoza

Lactoza este un zahar gasit in produsele alimentare pe care copiii le iubesc - lapte si produse lactate, cum ar fi inghetata si branzeturile moi. Lista continua cu produse de patiserie si unele tipuri de paine, bomboane, sosuri pentru salate, unele cereale pentru micul dejun, amestecuri de clatite si multe altele. Lactoza se gaseste si in laptele matern si in formulele de lapte praf.

Mai jos sunt descrise principalele surse de lactoza pe care este posibil sa le reduci sau sa le elimini complet din alimentatia copilului:

Lapte
Este sursa majora de lactoza. In functie de severitatea intolerantei la lactoza, copilul va putea sa consume:

  • Cantitati mici de lapte, dar nu si lapte cu cereale
  • Anumite produse lactate, pe baza de lapte, cum ar fi ciocolata cu lapte, insa in cantitati mici
  • Un pahar cu lapte in timpul mesei, si nu independent, deoarece mancarea imbunatateste modul in care lactoza este absorbita

Produse lactate

  • Untul, inghetata si branza pot contine niveluri ridicate de lactoza si ar putea fi eliminate din dieta copilului
  • Branza tare si iaurtul, care au un continut scazut de lactoza, ar putea fi consumate in continuare de copil

Alte alimente si bauturi care contin lactoza:

  • Sosuri de salata si maioneza
  • Biscuiti
  • Ciocolata
  • Bomboane
  • Prajituri
  • Unele tipuri de paine si alte produse de patiserie
  • Unele cereale pentru micul dejun
  • Aluaturi semipreparate pentru clatite si biscuiti
  • Prafuri pentru piure instant si supa instant
  • Unele tipuri de mezeluri, cum ar fi feliile de sunca

Este important sa verifici etichetele tuturor produselor alimentare intrucat laptele sau lactoza sunt adesea ingrediente ascunse. Este posibil ca lactoza sa nu fie listata independent, deci cauta pe eticheta urmatoarele ingrediente: lapte, zer, unt si produse lactate, cum ar fi: branza, unt si smantana. Urmatoarele ingrediente nu contin lactoza, desi par ca ar contine: acidul lactic, lactat de sodiu si unt de cacao.

Medicamente
Unele medicamente pot contine o cantitate mica de lactoza, deci, inainte de a-i administra copilului un tratament nou, discuta cu medicul sau farmacistul.

Reducerea sau eliminarea din dieta copilului a produselor care contin lactoza poate conduce la un deficit al anumitor vitamine si minerale, crescand riscul de complicatii. Trebuie sa te asiguri ca alimentatia copilului este suficient de diversa, astfel incat acesta sa beneficieze de toti nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta sanatos. Este posibil sa apelezi la alimente care contin inlocuitori de lactoza sau suplimente alimentare. Discuta cu medicul pediatru inainte de a lua decizii drastice privind alimentatia copilului.

Text: Mirabela Viasu, Medical Editor

Surse:
www.health.clevelandclinic.org
www.mayoclinic.org
www.nhs.uk
www.livescience.com