Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Extraordinar cum o scenă de spital te pregătește pentru marile scene ale lumii

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Ana are 16 ani si cateva luni, iar cea mai mare pasiune a ei este baletul. Este eleva la un liceu de arta si urma sa ajunga la o scoala de balet din Moscova, daca evenimentele din ultimele luni nu i-ar fi dat planurile peste cap. Ca sa fie in forma si sa se perfectioneze incontinuu face cursuri cu profesori emeriti de balet in Bulgaria, astfel incat talentul nativ sa se dezvolte.

Visul ei: sa danseze ca solista pe marile scene ale lumii.

In prezent nu-i mai sta nimic in cale, dar a avut de depasit un moment extrem de dificil care risca sa o aduca in situatia de a nu mai putea sta pe poante si de a dansa. Rezolvarea complicatiei, care ajunsese sa-i puna probleme si la mers, a venit de la doctorul din echipa Centrului de Excelenta in Ortopedie din Ponderas Academic Hospital, care a reusit doua interventii succesive dificile, de mare finete, salvand-o astfel pe tanara balerina.

„Nimeni dispus sa ma opereze”

„Ma durea din ce in ce mai tare. Nu mai puteam dansa, nu mai puteam sta pe poante, oricat as fi rezistat durerii si indiferent de tratamente. Am fost la medic, am facut investigatii si am aflat ca am cate un os mic in plus la fiecare glezna, in spatele tendonului lui Ahile. Este si nu este o anomalie, pentru ca multi alti oameni au aceste oase, dar pentru ca eu fac balet, pentru ca stau pe poante si gleznele mele sunt foarte solicitate, oasele acesta au produs leziuni la tendoane si de aici durerea, dar si nefericirea mea de a nu mai putea dansa...”, a povestit dintr-o rasuflare Ana.

Parintii au cautat o solutie la aceasta problema ortopedica, dar data fiind pozitia acestor formatiuni osoase „in plus” si a zonei foarte complicate din punct de vedere anatomic, niciunul dintre chirurgii care au consultat-o pe Ana nu a acceptat sa faca interventia, pentru ca riscurile pe care le presupunea erau prea mari, lezarea tendonului lui Ahile fiind cel mai des invocata.

Diagnosticul primit de Ana a fost de Os Trigonum, care nu are o alta rezolvare decat operatia. Interventia chirurgicala pentru extractia acestor structuri osoase fiind singura cale care ii putea permite tinerei sa-si continue cariera.

Ce este Os Trigonum?

Os Trigonum este un mic os suplimentar care se afla in partea din spate a articulatiei gleznei. Nu este considerat o anomalie genetica dat fiind faptul ca este prezent, in medie, la 15% din populatie. Deseori nu produce nicio suferinta, iar prezenta lui nici nu este sesizata. Poate sa aduca, insa, mari prejudicii celor care fac atletism, fotbalistilor si, in mod special balerinelor, dar poate sa fie si cauza comuna a durerii in partea din spate a gleznei.

Os Trigonum se formeaza in timpul cresterii si este rezultatul incapacitatii acestei structuri de a fuziona cu talusul, astfel ca ramane independent in spatele acestuia ca un apendice intre talus si tendonul lui Ahile. Efectele sunt mai pronuntate in cazul in care laba piciorului este intinsa in continuarea gambei, asa cum fac balerinii sau fotbalistii, atunci cand lovesc cu piciorul in minge. Durerea este resimtita in partea din spate a gleznei si se numeste impact posterior al gleznei. Uneori durerea este confundata cu o tendinita ahiliana, alteori acest apendice osos se poate misca sau rupe, ceea ce duce la ciupirea si lovirea posterioara a gleznei, generand durere si dificultati severe la miscarea piciorului.

Radiografia pune in evidenta Os Trigonum in spatele gleznei, iar la examenul RMN poate aparea si o zona de tesut moale inflamata in spatele gleznei.

Tratamentul depinde de gravitatea leziunilor provocate si include medicatie antiinflamatoare, analgezice si kinetoterapie pentru a imbunatati forta, echilibrul si mobilitatea gambelor si picioarelor, fasa protectoare pentru a opri miscarea in flexia plantara completa si masaj.

Indepartarea osului nu este obligatorie pentru functionarea normala a piciorului, insa sunt situatii in care interventia chirurgicala este singura solutie posibila, iar balerinii sunt cei care au indicatie chirurgicala, tratamentele conservatoare nefiind utile pentru acestia. Interventiile chirurgicale sunt, insa, foarte complexe, pentru ca implica partea posterioara a gleznei, zona foarte complexa din punct de vedere anatomic si dificil de abordat minim invaziv. Totodata este important de luat in calcul ca dupa indepartarea Os Trigonum este necesara o perioada de recuperare relativ lunga, care poate sa fie de trei luni sau chiar mai mult, pentru fiecare picior.

O interventie dificila

Ajută-ți angajații sa prevină afecțiuni ce pot deveni costisitoare pentru corp și buzunare! Abonamentul medical include consultații de medicina muncii. „Ana a venit la consult cu mama ei, spunandu-mi ca nu au gasit o solutie care sa-i permita sa danseze mai departe si, mai ales sa stea pe poante. Am aflat ca era foarte talentata si ca baletul era marea ei pasiune, pentru care muncea de la cinci ani. Mai bine de zece ani de munca in spate, trebuia sa aiba o continuare. Am facut investigatiile necesare care au confirmat diagnosticul si am decis sa facem operatia”, explica medicul ortoped care a condus tratamentul chirurgical. 

Ana a fost fericita ca poate scapa de dureri si ca va putea dansa mai departe pe poante. Doctorul i-a explicat ca recuperarea poate fi ceva mai lunga, ca va avea nevoie de kinetoterapie, dar si ca operatiile vor fi realizate la distanta de cateva luni una de alta, pentru a permite vindecarea si a avea un picior valid, pentru sprijin.

„I-am spus ca operatia este dificila, ca interventiile pe partea posterioara a gleznei, prin proceduri laparoscopice sunt rare si complicate si ca va trebui sa aiba rabdare cu perioada de recuperare, dar si ca la final va fi totul bine si va putea dansa pe poante. A fost foarte curajoasa si a inteles ca inainte de a scapa de dureri, va trebui sa treca printr-o perioada mai dificila”, a completat medicul.
Interventiile chirurgicale pe partea posterioara a gleznei sunt printre cele mai dificile, cer foarte multa finete si pricepere din partea medicului chirurg.

„Domnul doctor mi-a spus exact cum stau lucrurile. Si în ce consta operatia, si cum o sa o realizeze, dar si cum va fi dupa. Am decis sa fac operatiile cu anestezie generala. Nu mi-a fost frica, nu am avut emotii. Mama da, dar eu nu. Am avut incredere in domnul doctor. Stiam ca a inteles foarte bine ca de operatia asta depinde cariera mea, dar si ca si-a dat seama cat de tare vreau sa pot merge pe poante mai departe. M-a inteles perfect si am stiut ca o sa ma ajute. Incizia este mica, abia se vede, recuperarea este aproape completa cu al doilea picior, iar primul este foarte bine. Pot sa stau pe poante!”, spune Ana, zambind.

 

caz-balerina2

Operatia a fost realizata minim invaziv. S-au practicat incizii mici de fiecare parte a tendonului lui Ahile si cu instrumente speciale a fost indepartat osul si tesutul moale adiacent acestuia. Pentru a crea spatiul de lucru necesar instrumentelor se injecteaza o solutie salina, in conditiile in care interventia este pe partea posterioara a gleznei, intr-o zona extrem de mica si cu structuri multiple, inclusiv doi nervi foarte importanti. Dupa operatie piciorul este bandajat si sunt recomandate miscari blande pentru a ajuta la recuperare.

„Interventia de impigement posterior Os Trigonum este cu adevarat dificila din punct de vedere tehnic. Rar se practica artroscopia minim invaziva, pe partea posterioara a gleznei. Interventiile pe fata anterioara sunt mai accesibile chirurgului. Am tinut cont de context si de miza acestei interventii, asa ca am ales solutia cea mai dificila, dar si cea care-i oferea revenirea cea mai rapida pe poante, mai ales ca patologia era pe ambele membre si Ana urma sa treaca prin doua astfel de operatii”, a precizat doctorul.

Operatiile au avut loc in septembrie si februarie, iar in prezent Ana se simte foarte bine. Poate urca pe poante, disconfortul si, mai ales durerea au disparut complet si si-a reluat pregatirea, atat la liceu, cat si cea in particular, cu profesori de balet.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.