Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cura chirurgicală a hemoroizilor cu stapler

Articol de Dr. Cristian Bogdan Barta Medic primar Chirurgie generala
Cura chirurgicală a hemoroizilor cu stapler

Nu trebuie să mai suferi de hemoroizi!
Soluţia noastră:  operaţie minim invazivă pentru tratamentul hemoroizilor interni

Cura chirurgicală a hemoroizilor cu stapler - procedura pentru prolaps şi hemoroizi (PPH - Procedure for Prolapse and Hemorrhoids, procedeu LONGO): durere minimă şi recuperare rapidă

Unul din motivele pentru care pacienţii care suferă de hemoroizi evită operaţia este teama de durere asociată frecvent cu acest tip de intervenţie. Într-adevăr, pacienţii la care s-a practicat o intervenţie chirurgicală clasică pentru hemoroizi, resimt frecvent o durere extrem de mare după operaţie, care necesită tratament antialgic şi au o perioadă lungă, de câteva săptămâni, de vindecare.

Alternativ, intervenţiile minim invazive fac ca durerea postoperatorie să fie neglijabilă, iar vindecarea rapidă, pacientul putând să-şi reia activităţile normale după câteva zile.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt dilatatii varicoase ale plexului venos ano-rectal. Hemoroizii interni evoluează în timp, ajungând să ocupe întreaga circumferinţă a canalului anal.

Aceste dilataţii venoase sunt menţinute în poziţia lor normală, la 3-4 centimetri în interiorul canalului anal, de către o serie de ligamente şi ţesuturi fibroelastice. Pe măsura înaintării în vârstă, începând cu cea de-a treia decadă de viaţă, acest mijloc de susţinere poate degenera, ceea ce va face ca hemoroizii interni să “alunece” şi în final să iasă în afara canalului anal (să prolabeze).  

Acest stadiu se numeşte prolaps hemoroidal şi reprezintă un grad avansat al hemoroizilor interni, care se complică frecvent cu sângerări, dureri şi tromboze.  

PPH - procedura pentru prolaps şi hemoroizi

hemoroizi instrumente operatie

PPH este cea mai bună metodă de tratare a hemoroizilor interni prolabati, în coroană (circumferenţiali). Tehnica a fost descrisă în 1996 de către chirurgul sicilian Dr.  Antoine Longo, şi este în prezent “gold standard” al chirurgiei proctologice în Europa de Vest şi SUA.

Spre deosebire de tehnica clasică de rezecţie hemoroidală unde se fac rezecţii seriate, în procedura PPH se  foloseşte un instrument special, un stapler (capsator) circular cu ajutorul căruia, printr-o singură manevră, excesul de mucoasă “căzută” în afara anusului este tras în interiorul dispozitivului şi excizat. Totodată, restul de ţesut hemoroidal este suturat cap la cap folosindu-se agrafe de titan care se vor elimina spontan pe măsură ce ţesutul se vindecă.

În acelaşi timp, se secţionează şi vasele de sânge care alimentează hemoroizii, ceea ce va face ca porţiunea hemoroidală restantă să se micşoreze în câteva săptămâni şi să revină la dimensiunile normale.  

hemoroizi aspect initialhemoroizi aspect tehnica operatoriehemoroizi aspect final

Aspect iniţial: pierderea mijloacelor de fixare face ca hemoroizii interni să “alunece” (să prolabeze) în afara anusului.
Aspect de tehnică operatorie: medicul chirurg introduce în canalul anal un dispozitiv special care împinge hemoroizii şi ţesutul de susţinere înăuntru. Se îndepărteaza portiunea proximală a hemoroizilor.  
Aspect final: se fixează dilataţiile hemoroidale restante în zona anatomică normală.  Fluxul de sânge către dilataţiile venoase a fost redus, astfel încât hemoroizii încep să se micşoreze.

Durere minimă postoperatorie. Recuperare rapidă.

Particulariatatea tehnicii PPH derivă din lipsa rezectiei hemoroidale şi deci a plăgii operatorii.

Ca urmare, procedura PPH are beneficiile majore:

  • Durere postoperatorie neglijabilă (nu exista plagă operatorie)
  • Vindecare mai rapidă, cu reluarea activităţii normale în câteva zile
  • Perioada de spitalizare redusă, de o zi
  • Fără repercusiuni legate de tranzitul intestinal (continenţă normală a materiilor fecale)

Urmăreşte cum Dl. Dr. Bogdan Barta efectuează procedura PPH la un pacient cu prolaps hemoroidal intern. (video 3’59”, atenţie conţine imagini din timpul intervenţiei chirurgicale)

Vrei sa ştii dacă procedura PPH este indicată în cazul tău? Întreabă specialistul nostru chirurg!

Dr. Bogdan Barta, medic specialist chirurgie generală, Spitalul Euroclinic

Domenii de interes medical: cura chirugicală a hemoroizilor cu stapler, procedeu Longo/PPH, chirurgie laparoscopică apendiculară, biliară, a herniilor şi eventraţiilor prin incizie unică transombilicală, chirurgie laparoscopică colo-rectală

Specializări/cursuri postuniversitare:

  • Chirurgie proctologică, Belgia şi Franţa, 2009/2010
  • Chirurgie laparoscopică apendiculară, biliară, parietală, pol superior gastric, colorectală şi bariatrică, Belgia, Grand Hopital Charleroi, 2009-2010
  • Chirurgie laparoscopică colo-rectală şi Chimioterapie intraperitoneală, Belgia, Hospital Saint Luc, 2011
  • Chirurgie laparoscopică avansată şi minim invazivă, Franţa şi Belgia, 2009-2011

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultant: Dr. Bogdan Barta

Surse de informaţii:

  • Ethicon Endo-Surgery, www.ees.com, site accesat iulie 2012
  • American Society of Colon&Rectal Surgeons, www.fascrs.org, site accesat iulie 2012

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.