ABC-ul astmului - medici implicati in educarea parintilor si copiilor cu astm

Articol de Dr. Claudia Nechifor

Admiratia noastra merge catre medicii care fac mai mult pentru sanatatea pacientilor lor, care se implica nu numai in diagnosticul sau tratamentul afectiunilor, cat mai ales in educarea pacientilor privind boala de care acestia sufera.

ABC-ul astmului - curs de educare si informare a copiilor cu astm si a parintilor acestora

Stim ca diagnosticul de astm, in special la copii, este un moment dificil atat pentru acestia, cat si pentru parintii lor. Apar o multime de intrebari si temeri legate de simptomele acestei boli si modul in care va fi afectata viata de zi cu zi a copilului. Poate sa faca sport? Ce medicamente ar trebui sa ia? Ce se intampla daca are o criza cand nu sunt langa el?

De aceea, in Policlinica Enescu se deruleaza de 8 luni „ABC-ul astmului” – un curs de educare si informare a copiilor si adolescentilor cu astm, precum si a parintilor acestora. In cadrul acestui curs, echipa de medici coordonata de Dr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica, ii invata pro bono pe acestia tot ce trebuie sa stie despre astm si despre ce trebuie sa faca pentru ca astmul sa poata fi tinut sub control.

Am cautat peste tot informatii in care sa am incredere” – ne spune mama Mariei, o fetita in varsta de 6 ani diagnosticata cu astm. „Nu am gasit medicul „potrivit” care sa-mi spuna exact ce trebuie sa fac si mi-a fost rusine s-o intreb pe doamna doctor a fetitei mele, de aceea am intrebat aici”. 

„Recent, si eu am fost diagnosticata cu astm si cu atat mai mult acum, am inteles cat de importanta este educatia pacientului, pentru a-si intelege si controla boala. Este deviza mea esentiala, atat in calitate de medic, dar mai ales in calitate de pacient: „Cunoste-ti boala si controleaz-o! Nu te lasa tu controlat de ea! Cred cu tarie ca pacientul trebuie sa primeasca toata atentia si toata informatia pe care noi, medicii, o putem furniza pentru un mai bun control al astmului. Este o afectiune complexa cu o medicatie complexa!

Va invit, in calitate de pacienti, sa faceti un parteneriat real si functional cu medicul. Gasiti-va medicul potrivit, instruit si cu care puteti comunica bine si eficient. Sunt de acord ca timpul este cel mai mare dusman al nostru si consultatia este limitata in timp. Dar exista site-uri specializate, exista cursuri, exista materiale medicale adresate pacientilor. Va rog cititi prospectele medicamentelor, mai ales partea in care este descrisa modalitatea de functionare a dispozitivelor inhalatorii si intrebati medicul si farmacistul despre tehnica corecta de inhalare.” – a mentionat Dr. Nechifor.

5 Mai este Ziua Mondiala a Astmului

Saptamana viitoare, pe 5 Mai, va fi sarbatorita Ziua Mondiala a Astmului. Dr. Claudia Nechifor se alatura specialistilor din intreaga lume pentru a transmite mesajul „Si tu iti poti controla astmul”. „Am certitudinea ca astmul poate fi controlat, cheia controlului fiind informarea, educarea si cooperarea dintre medic si pacient, intr-o echipa, intr-un parteneriat real, zi de zi construit” – a concluziont Dr. Claudia Nechifor.

Te poti inscrie la cursul ABC-ul astmului completand formularul de aici.

Aici puteti viziona reportajul difuzat la emisiunea Observator.