Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Tomografia in coerenta optica

Tomografia in coerenta optica (Optical Coherence Tomography - OCT) a revolutionat modul de investigare a afectiunilor oftalmologice. Folosind OCT, medicul oftalmolog este capabil sa vada in cateva secunde straturile din profunzimea retinei si astfel sa poata sa identifice mai rapid modificarile si sa actioneze mai devreme pentru a-ti proteja vederea.

Despre

In Centru de Oftalmologie din Policlinica Primaverii, medicii oftalmologi folosesc o investigatie moderna - tomografia in coerenta optica - pentru a diagnostica cat mai precoce o serie de afectiuni potential serioase la nivelul ochilor, cum ar fi:

  • Degenerescenta maculara legata de varsta
  • Retinopatia diabetica
  • Afectarea nervului optic la pacientii cu glaucom (diagnostic si urmarire)
  • Gaurile maculare
  • Deslipirea de corp vitros

Cum functioneaza OCT?

OCT este o tehnica imagistica non-invaziva, care ofera imagini 3D de inalta rezolutie in profunzimea retinei si a nervului optic. Practic, OCT realizeaza in timp real, la o scala de sub 10 microni, o “biopsie optica” in vivo la nivelul tesuturilor examinate.

OCT este similara ecografiei, insa foloseste lumina in loc de ultrasunete. Atunci cand o lumina de intensitate joasa, aproape de infrarosu, este directionata catre pacient, o cantitate mica este reflectata si captata de aparat, producandu-se o imagine care arata detaliile tesutului examinat.

Examinarea dureaza cateva secunde, aparatul nu atinge ochiul, este complet nedureroasa si nu necesita administrare de medicamente.

OCT Macular

Prin intermediul OCT, fiecare strat distinct al retinei poate fi vizualizat, ceea ce ii va permite medicului oftalmolog sa scaneze si sa masoare grosimea retinei. Aceste masuratori sunt esentiale in identificarea timpurie si urmarirea raspunsului la tratament pentru o serie de boli ale retinei, incluzand degenerescenta maculara legata de varsta, retinopatia diabetica si corioretinita seroasa centrala, printre altele.

OCT de nerv optic

In plus, OCT este frecvent folosita pentru evaluarea nervului optic, structura nervoasa care transmite semnalele luminoase de la retina catre creier, unde acestea sunt interpretate ca imagini.

Examenul OCT este util in determinarea modificarilor la nivelul fibrelor nervului optic la pacientii cu glaucom si edem papilar.

OCT realizeaza o sectiune circulara la nivelul capului nervului optic. Astfel, se poate masura grosimea stratului de fibre nervoase de la acest nivel, ceea ce permite furnizarea de informatii privind pierderea de fibre nervoase, respectiv numarul de fibre nervoase ramase. Pierderea de fibre nervoase poate determina tulburari de vedere.

OCT de pol anterior

Este folosit pentru masurarea unghiului irido-cornean, masurarea corneei si vizualizarea modificarilor la nivel structural, fara a fi necesara anestezia locala (cu picaturi).

OCT de celule ganglionare

Util in depistarea precoce a modificarilor glaucomatoase.

Cand se recomanda efectuarea unui examen OCT?

OCT poate ajuta la diagnosticarea si urmarirea unor afectiuni severe ale ochiului, mai mult de 80% din tulburarile de vedere sau orbire putand fi prevenite daca sunt identificate din timp.

Pe masura ce inaintam in varsta, retina sufera modificari care nu sunt vizibile la suprafata si care nu produc simptome. Deoarece OCT “vede” in profunzime, dincolo de suprafata retinei, aceasta investigatie moderna ajuta la identificarea precoce a acestor modificari.

Se recomanda un exament OCT cel putin la fiecare doi ani. Daca ai peste 40 de ani si tulburari de vedere, mergi la medicul oftalmolog in fiecare an.

In urmatoarele situatii trebuie sa te programezi la medicul oftalmolog:

  • Citesti cu dificultate sau este dificil sa te concentrezi sa faci o activitate care necesita vederea fina
  • Liniile drepte apar curbe sau indoite
  • Vezi fetele neclar
  • Vezi pete negre sau goluri in centrul imaginii

Surse de informatii:

www.medscape.com
www.spectralis-eyehealthcheck.co.uk

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.