Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Teama de succes profesional și cum o depășești

Articol de Andreea Bădoiu Editor
Despre teama de eșec au auzit mulți, dar există și reversul medaliei – teama de succes. Chiar dacă teama de succes poate părea o glumă, de fapt fenomenul e foarte real și poate împinge angajații într-o traiectorie nocivă care îi împiedică să evolueze profesional.

Teama de succes e o anticipare a reacției celorlalți

Teama de succes poate fi confundată cu teama de eșec pentru că ambele sunt o „frână de mână” pentru cariera ta, dar între cele două există o diferență substanțială: dacă teama de eșec se referă la teama de a face greșeli și a te descalifica singur, teama de succes este despre cum o persoană anticipează că ceilalți vor reacționa la triumful pe care îl înregistrează. Very Well Mind notează că teama de succes înseamnă teama de reușite, iar asta duce des angajații către autosabotare.

Teama de succes mai este numită și anxietate de succes sau fobie de succes și are impact negativ asupra vieții individului. Fenomenul nu este nou și a fost studiat în trecut prin numeroase studii clinice. Prima care a studiat teama de succes a fost Martina Homer care a derulat cercetări în 1970 și 1972 și a analizat stereotipurile și preconcepții care împiedicau femeile să urmeze cariere în medicină, un mediu profesional dominat de bărbați. Femeile care alegeau să studieze medicina nu treceau de 10-15% din grupurile studiate, iar Horner a concluzionat că femeile dezvoltau o „teamă de succes” în medicină pentru că se temeau de consecințele pe care acest succes l-ar putea avea, cum ar fi presiunea societății legată de faptul că au reușit într-un domeniu considerat „bărbătesc”. Astfel, teama de succes împiedica dezvoltarea profesională a femeilor care deși ar fi putut fi medici, decideau să nu o facă. Și alte studii au arătat aceleași tendințe – de exemplu, persoanele care proveneau din medii precare și care puteau ca prin educație să „urce pe clasa socială” nu făceau neapărat acest lucru pentru că ar fi riscat să fie excluși de ceilalți.

Teama de succes mai înseamnă că un potențial succes creează standarde pe care individul va trebui apoi să le mențină. Pentru că ceilalți așteaptă mai mult de la el și performanțele lui profesionale, dar înseamnă și o responsabilizare, uneori aceste lucruri pot fi percepute ca factori de stres. De aceea, cei care se tem de succes acționează, conștient sau nu, pentru a se feri de el și de riscurile pe care le implică sau își setează obiective profesionale mai mici decât ar fi în stare să îndeplinească. Pe termen lung, toate acestea devin obstacole care opresc dezvoltarea profesională.

Ce forme poate lua teama de succes

Teama de succes poate lua multe forme, chiar dacă domeniile în care angajații lucrează sunt diverse. Uneori, ea poate fi identificată rapid pentru că e evidentă, dar în alte cazuri semnele sunt mai subtile. Iată câteva caracteristici și forme pe care teama de succes le poate lua:

Lipsa de obiective. Atunci când nu își setează obiective profesionale, oamenii se feresc de fapt de a le atinge și de riscul pe care atingerea acestora îl poate aduce.

Renunțarea. Găsirea de scuze pentru a nu duce la capăt anumite sarcini sau renunțarea la anumite proiecte care ar putea aduce succesul și care sunt aprope de reușită sunt o „măsură preventivă” în fața temerii de succes. 

Procrastinarea. Amânarea cât mai deasă a sarcinilor care trebuie îndeplinite la birou înseamnă că angajații vor ajunge să le facă în ultima clipă, deci nu vor da chiar tot ce pot în rezolvarea lor. În plus, această procrastinare poate înseamna și ratarea de deadline-uri, aparent accidental, astfel încât șansele de a încheia cu succes un proiect sau o sarcină profesională scad.

Stimă de sine scăzută. De obicei, reușitele profesionale sunt asociate cu o stimă de sine ridicată, dar cei care se tem de succes au mai degrabă o stimă de sine scăzută. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul celor care suferă într-un anume grad și de sindromul impostorului pentru că aceștia tind să nu atribuie succesele abilităților pe care le au.

Vină sau teamă. Sentimente de vină legate de succese pe care angajatul le atinge, dar pe care alți membri ai familiei, colegi sau prieteni nu le-au atins; sentimente de teamă legate de momentul potențial în care vor ajunge în centrul atenției ca urmare a succesului înregistrat.

Comportament auto-distructiv. Alcoolul, obiceiurile nesănătoase sau alte comportamente auto-distructive pot fi un semn al temerii de succes pentru că ajută angajatul să „deraieze” de la drumul care l-ar putea duce către reușită.

Neîncredere în sine. Credința că odată ce ar înregistra un anume grad de succes, nu vor putea să-l susțină pentru că nu sunt, de fapt, în stare, așa că ar ajunge în scurt timp de unde au plecat. De obicei, această abordare face angajații să se hotărască să nici nu mai încerce să evolueze pentru că simt că nu vor putea ține pasul.

Anxietate sau disconfort. Angajații se vor simți anxioși atunci când trebuie să îndeplinească sarcini care i-ar putea duce către reușite sau pentru îndeplinirea cărora e nevoie să se pregătească. De aceea, cei care se tem de succes nu vor să iasă din zona de confort și să facă pași care să-i ducă spre dezvoltare profesională.
 

Cum să depășești teama de succes

Teama de succes poate fi depășită în mai multe moduri și cu efort continuu, dar vestea bună e că odată ce îi faci față vei face un pas înainte în carieră. Iată ce poți face dacă crezi că teama de succes îți pune probleme la birou:

Analizează cum te simți în legătură cu job-ul. Dacă te regăsești în lista de mai sus cu posibile manifestări ale temerii de succes, încearcă să analizezi care e sursa acelor sentimente negative. S-ar putea să descoperi că temerile și obstacolele mentale nu au o bază rațională și le vei putea înlătura mai rapid.

Ține un jurnal. Ține un jurnal în care să scrii despre care e viziunea ta despre viața profesională pe care ți-o dorești. Detaliază cât mai mult, pune pe hârtie ce speri să atingi și de ce te temi pe parcursul acestui drum. Ca să stai departe de teama de succes, scrie și despre ce efecte pozitive și negative ar putea avea eventualele reușite pe care ți le propui. Apoi te poți gândi la scenarii ipotetice și cum le-ai putea face față, dacă ele apar. 

Identifică gândurile negative. Identifică sentimentele și gândurile negative pe care le ai legate de un potențial succes profesional. Încearcă să-ți dai seama de unde vin aceste stereotipuri de percepție ale succesului și să le redefinești într-un mod care să-ți permită să evoluezi profesional, fără să te simți presat de reușite.

Tehnici de relaxare. Acasă sau într-o pauză, așează-te într-un loc liniștit, încearcă să te gândești la potențiala reușită, iar dacă aceasta îți creează sentimente de disconfort, încearcă tehnici de relaxare care să te ajute să te simți mai bine – de exemplu, îți poți relaxa, treptat, anumite grupe de mușchi, dacă simți încordare în anumite zone ale corpului.

Stil de viață sănătos. Teama de succes va fi mai ușor de gestionat dacă duci un stil de viață sănătos în care te odihnești suficient, faci mișcare și mănânci alimente hrănitoare. Pentru că un stil de viață sănătos poate reduce anxietatea și stresul, te poate ajuta și să depășești mai ușor teama de succes.

Fii sincer cu tine. Definește succesul pentru tine și ce s-ar întâmpla dacă nu ai îndeplini așteptările celorlalți, de care te temi în cazul reușitelor. Gândește-te la scenariile cele mai pesimiste și vezi dacă într-adevăr temerea ta este legitimă, apoi ce poți face ca să o adresezi.

Cere ajutor. Dacă ai încercat totul, fără rezultat, nu-ți fie teamă să ceri ajutor. Un psihoterapeut sau un consilier de carieră bun te pot ajuta să navighezi teama de succes în mod eficient. Odată ce vei depăși gândurile negative asociate cu succesul profesional și vei înțelege mai bine ce înseamnă, de fapt, succesul pentru tine ca angajat, o să fii mai bine pregătit și acționezi și să preiei controlul carierei tale.

Surse de informații:

  • https://eric.ed.gov/ 
  • https://www.researchgate.net/ 
  • https://www.healthline.com/ 
  • https://www.betterup.com/ 
  • https://www.verywellmind.com/ 
  • https://www.mindtools.com/