Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Adolescent cu pectus excavatum operat minim-invaziv

Adolescent cu pectus excavatum operat minim-invaziv

Un adolescent cu pectus excavatum a fost tratat prin abord minim-invaziv de catre Conf. Univ. Dr. Dan Ulmeanu, medic primar chirurgie generala si toracica si Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurgie pediatrica. Minima invazivitate a procedeului este data de agresiunea redusa asupra integritatii cutiei toracice, iar asistarea toracoscopica da un plus de securitate procedeului. 

Pectus excavatum, cunoscut sub denumirea de stern infundat sau stern in palnie, este cea mai frecventa malformatie congenitala a cutiei toracice in care o parte din coaste si sternul se dezvolta anormal, producand o depresiune mai mult sau mai putin profunda in partea inferioara a sternului. 

Pectus excavatum apare la 1: 400 de copii, fiind mai frecvent la baieti. Desi malformatia este observata frecvent la nastere, aspectul de stern infundat se agraveaza si devine mult mai vizibil in perioada adolescentei, in contextul cresterii rapide, cand circumferinta toracelui se mareste cu aproape 50%.

Ce efect are asupra copilului?

Foarte rar, in cazurile severe de pectus excavatum, poate sa apara afectarea functionarii inimii si a plamanilor.

Totusi, motivul cel mai frecvent pentru care copiii ajung la medicul chirurg pediatru este aspectul sternului. Chiar si in cazul formelor usoare, multi adolescenti devin constienti de corpul lor si se lupta cu o imagine de sine negativa, ceea ce ii face sa devina timizi si sa aiba o incredere in sine scazuta.

Astfel, dorinta de ameliorare a aspectului sternului este considerata o indicatie medicala pentru interventia chirurgicala, fiind cu atat mai importanta in cazul adolescentilor. Operatia corecteaza defectul.

Pentru Marc, un adolescent de aproape 12 ani, inotul este sportul care ii place foarte mult, insa parte din placerea practicarii lui este umbrita de faptul ca toti copiii il intreaba de ce arata asa. “Am cautat pe internet despre tratamentul pentru sternul infundat si despre medicii cu experienta in aceasta boala. Am aflat ca daca momentul operatiei nu este bine ales, defectul se poate reface. Suntem ingrijorati pentru Mark, mai ales ca urmeaza perioada adolescentei.” – ne-a spus mama lui Marc.

Cand se recomanda efectuarea operatiei de corectie a pectus excavatum?

Daca operatia se efectueaza inainte de pubertate, exista riscul de recurenta in perioada adolescentei. Cele mai bune rezultate se obtin cand interventia de corectie este facuta in anii de crestere rapida din perioada pubertatii. Varsta optima este intre 12 si 14 ani, cand se poate obtine remodelarea toracelui deoarece acesta este inca foarte flexibil. Interventia se poate efectua si dupa ce s-a incheiat cresterea copilului, la adolescentul de 16-17 ani sau la adultul tanar, insa este mult mai dificila.

De aceea, este bine sa se diagnosticheze copiii cu pectus excavatum inainte de varsta de 10 ani, urmand ca medicul chirurg sa stabileasca varsta cea mai potrivita pentru operatie.

Pectus excavatum operat minim-invaziv in Spitalul Baneasa 

Clasic, pentru corectarea defectului se practica o operatie majora care consta in deschiderea toracelui, taierea unor portiuni din coaste si remodelarea cutiei toracice.

Pentru a evita acest neajuns, Donald Nuss, un chirurg pediatru, a conceput o interventie minim-invaziva in care sub ghidaj toracoscopic se creaza un spatiu intre stern si cord prin care se introduce in siguranta o bara care va ridica sternul.

In Spitalul Baneasa, pacientul cu pectus excavatum a fost tratat minim-invaziv de catre o echipa mixta formata din chirurg toracic si chirurg pediatru care folosesc chirurgia toracoscopica. Minima invazivitate a procedeului este data de agresiunea redusa asupra integritatii cutiei toracice, iar asistarea toracoscopica da un plus de securitate procedeului.  Echipa operatorie a fost formata din Conf. Dr. Dan Ulmeanu, medic primar chirurgie generala si toracica si Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurgie pediatrica.

Dr. Dan Ulmeanu este unul din primii medici care a efectuat in Romania o interventie minim-invaziva pentru corectarea sternului infundat, avand o experienta importanta cu acest tip de operatie, atat la adolescenti, cat si la adulti.

Dr. Ulmeanu este un promotor al chirurgiei minim-invazive toracice in Romania, efectuand interventii in premiera si avand o preocupare deosebita pentru dezvoltarea si omologarea de instrumentar medical specializat.

Este vice-presedintele Societatii Romane de Chirurgie Toracica si conferentiar in cadrul Catedrei de Chirurgie a Universitatii Titu Maiorescu, fiind implicat in pregatirea studentilor, medicilor rezidenti si a specialistilor in chirurgia laparoscopica si toracica minim invaziva.

Ca o incununare a activitatii sale profesionale si academice, Dr. Ulmeanu a fost premiat de catre Societatea Romana de Chirurgie Toracica pentru contributia adusa la dezvoltarea chirurgiei toracice in Romania.

Operatia minim-invaziva pentru corectia pectus excavatum – procedeul Nuss

Prin intermediul a doua mici incizii efectuate de fiecare parte a toracelui, se insera sub stern o lama curbata din otel inoxidabil. Lamele au diferite dimensiuni si sunt modelate individual, dupa forma toracelui copilului. Pentru introducerea in siguranta a lamei, pentru a preveni lezarea inimii sau a vaselor din vecinatate, se foloseste un toracoscop de 4 milimetri diametru care permite o vizualizare foarte buna a campului operator si o pozitionare a lamei sub control direct.

Odata introdusa sub stern, lama este fixata si stabilizata sigur la peretele toracic cu ajutorul unor placute metalice. Lasata in aceasta pozitie pentru minim 2 ani (in medie 3-4 ani), lama va ridica depresiunea si va remodela sternul, corectand defectul. In plus, prin procedeul Nuss se evita taierea sternului si a costelor, ceea ce va permite dezvoltarea normala a toracelui copilului.

In Spitalul Baneasa, pentru controlul durerii dupa operatie, medicul anesteziolog Dr. Daniela Bandrabur, medic primar ATI si Doctor in Stiinte Medicale, monteaza in momentul operatiei un cateter epidural prin intermediul caruia i se va administra copilului analgezic la nevoie. Astfel, se va reduce la minim durerea resimtita de pacient si practic, incepand cu a treia zi dupa operatie, copilul nu va mai avea dureri.

Avantajele operatiei minim-invazive de corectie a pectus excavatum sunt multiple

Comparativ cu operatia deschisa, interventia minim-invaziv sub control toracoscopic se caracterizeaza prin:

  • Durata redusa
  • Sangerare minima
  • Cicatrici mici
  • Durere postoperatorie mult diminuata
  • Recuperare rapida
  • Spitalizare scurta 

Desi procedeul Nuss este unul sigur, pot sa apara unele complicatii, cum ar fi:

  • Pneumotorax (acumularea de aer in cavitatea pleurala)
  • Pleurezie (acumularea de lichid in cavitatea pleurala)
  • Sangerare. Controlul toracoscopic reduce semnificativ rata acestei posibile complicatii.
  • Deplasarea lamei. Utilizarea a doua placute stabilizatoare previne deplasarea lamei.
  • Reaparitia pectus excavatum, in special atunci cand corectia se realizeaza prea devreme, inainte de pubertate sau cand lama nu este lasata suficient de mult timp, astfel incat sa se produca remodelarea sternului. 

Operatia a iesit perfect!” – ne-a spus Marc, in a treia zi de la interventie. “Vine vara si tot ce-mi doresc acum este sa merg sa inot. Si desi nu se vede nimic, va fi foarte cool atunci cand voi trece prin aparatul de scanat la aeroport si va face zgomot. Atunci le voi spune povestea mea, le voi spune ca m-am nascut diferit!” – a concluzionat Marc.

Surse de informatii:

A 10-year review of a minimally invasive technique for the correction of pectus excavatum. Nuss D, Kelly RE Jr, Croitoru DP, Katz ME, J Pediatr Surg. 1998 Apr; 33(4):545-52.

Nuss Procedure for Pectus Excavatum, Andre Hebra, MD; Chief Editor: Dale K Mueller, MD, Medscape

Consultant: Conferentiar Dr. Dan Ulmeanu, Medic Primar Chirurgie Generala, Medic Primar Chirurgie Toracica