Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pantofii potriviti: cheia unei sanatati mai bune

Pantofii potriviti: cheia unei sanatati mai bune

Mobilitatea si independenta ta sunt strans legate de picioarele tale: o incaltaminte potrivita te mentine activa.

Ceea ce revistele de moda catalogheaza drept pantofi „potriviti” pot fi foarte daunatori picioarelor tale. Tocurile inalte, varfurile ascutite si sandalele fara sustinere sunt periculoase pentru glezne si degete. Purtarea lor zilnica poate determina afectarea permananenta a picioarelor tale. Iar daca picioarele ne dor, mobilitattea este redusa si suntem mai putin dispuse sa facem exercitii fizice.

Purtarea tocurilor toata viata contribuie la contractura sau scurtarea tendonului lui Ahile, acea banda de tesut fibros din spatele gleznei, afirma Dr. James Ioli, conferentiar de chirurgie ortopedica la Harvard Medical School si directorul serviciului de patologie a piciorului in cadrul Brigham and Women’s Hospital.

Conform unui studiu realizat in 2012 s-a constat ca femeile care poarta tocuri inalte in mod obisnuit fac pasii mici, au degetele curbate in permanenta si muschii gambelor subdezvoltati, ceea ce predispune la aparitia traumatismelor.

Dr. Ioli enumera si alte afectiuni ale picioarelor deseori atribuite purtarii pantofilor inalti si inconfortabili:

  • Monturi – excrescenta osoasa tare care se formeaza la incheietura degetului mare de la picior
  • Degete in ciocan– deformitate prin care degetele de la picioare sunt ridicate si indoite la mijloc (arata precum un ciocan mic)
  • Bataturi – ingrosari ale pielii deasupra sau intre degete din cauza presiunii excesive pe care o exercita pantoful
  • Unghii incarnate – unghii dureroase care cresc in piele cauzate de strangerea degetelor de catre pantofi
  • Ciocuri in calcai sau Maladia Haglund – umflatura dureroasa la nivelul calcaiului din cauza purtarii tocurilor inalte.

Un pantof cu tocuri inalte si un varf ingust mentine piciorul intr-o pozitie nefireasca ce poate conduce la deformarea calcaiului numita “ciocuri in calcai.” Cea mai buna varianta este pantoful cu toc mai mic, varf lat si talpa elastica.

Nu poti sterge cu buretele toti anii in care ai purtat incaltaminte nepotrivita, dar poti opri avansarea afectiunii sau reduce durerea purtand pantofi mai comozi acum.

Pantoful perfect

Incepe prin a renunta la tocurile inalte si poarta incaltaminte mai practica. Pantoful potrivit depinde de varsta si preferintele tale. Incaltamintea ortopedica este cea mai blanda cu picioarele tale – dar desi are un aspect mai modern in zilele noastre decat pe vremea bunicii, nu este chiar la moda.

Poti alege orice stil preferi, cu conditia ca incaltamintea sa aiba urmatoarele caracteristici:

  • Varf rotund cu spatiu suficient pentru degete
  • Sprijin pentru arcul plantar
  • Toc mic sau plat (daca ai purtat tocuri ani de zile, incaltamintea plata iti va parea prea inconfortabila la inceput – in acest caz ar trebui sa porti toc mic)
  • Material moale

Cand vorbim de pantofii pe care ii porti pentru mers, confortul si siguranta sunt esentiale. “Achizitioneaza un pantof bun pentru alergat pentru a preveni aparitia monturilor si a degetelor in ciocan,” recomanda Dr. Ioli. Purtarea pantofilor de sport va diminua riscul de cadere, conform studiului publicat in Journal of the American Geriatrics

Totusi, pantofii sport nu sunt potriviti pentru orice femeie sau orice ocazie. Daca preferi pantofi pentru activitatile zilnice, poarta pantofi cu toc mic (2,5 cm sau mai putin) cu talpa care sa nu alunece. Pentru ocazii in care trebuie sa porti rochii, alege pantofi care combina moda si confortul. Un toc robust si un varf larg reprezinta caracteristicile ideale.

La cumparaturi de pantofi

Pentru a gasi pantofii potriviti nu trebuie sa cumperi din cele mai scumpe magazine din oras. Mai bine cumperi dintr-un loc cu o varietate mare de produse si cu personal cunoscator care te pot ajuta sa faci alegerea potrivita, recomanda Dr. Ioli.

Mergi la cumparaturi dupa amiaza tarziu deoarece picioarele se pot umfla 10% pana la 15% in timpul zilei. Poarta o soseta sau ciorapi de acelasi tip si grosime cu cele pe care planuiesti sa le porti si cu pantofii.

Si masoara-ti picioarele din cand in cand. “Masoara-te cel putin o data pe an deoarece piciorul se modifica. Odata cu inaintarea in varsta, picioarele se lungesc si se latesc, ” afirma Dr. Ioli. Unele femei au un picior mai mare decat celalalt. In acest caz cumpara pantofi care sa se potriveasca celui mai mare picior.

Chiar trebuie sa investesti in orteze – acele insertii special create pentru tratarea arcului piciorului sau a platfusului?

Probabil ca le stii din reclamele din magazinele de pantofi. Nu iti irosii banii. Stiinta nu incurajeaza folosirea acestora. “Prefer ca oamenii sa isi cheltuie banii pe un pantof bun, decat pe o orteza dintr-un chiosc.” 

Text:  www.health.harvard.edu