Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Muscaturile de insecte – care sunt periculoase si de ce

Vara e in toi, iar noi petrecem tot mai mult timp in natura sa ne bucuram de soare si verdeata. Pericolele pentru sanatate in aceasta perioada sunt insectele, precum tantarii, albinele, viespile, capusele sau puricii.

Desi unele intepaturi/muscaturi sunt benigne, este bine sa stii la ce sa te astepti in privinta reactiilor si ce masuri sa iei in cazul in care apar complicatii. 

Tantarii

Dupa muscatura de tantar, vei observa o umflatura la locul respectiv – totodata, te poti confrunta cu mai multe muscaturi in aceeasi zona. Umflatura este moale la inceput, insa imediat se intareste si se inroseste. 
Daca ai un sistem imunitar slabit, poti resimti o reactii mai severe, precum urticaria, o zona extinsa rosie si umflata sau noduli limfatici inflamati. In cazuri foarte rare, reactia alergica poate provoca dureri in corp, cefalee si febra. In general, copiii sufera o reactie mai puternica decat adultii, insa, in majoritatea cazurilor cel mai iritant simptom este mancarimea (pruritul), care dispare in cateva zile.
Pentru a trata muscaturile de tantari, spala-le cu sapun si apa calda. Poti folosi, de asemenea, analgezice, antihistaminice sau medicatie topica pentru controlul durerii si prurit. Si gheata aplicata pe zona afectata se dovedeste ca amelioreaza mancarimea.
Tantarii sunt purtatori de agenti patogeni (virusuri, bacterii si paraziti), putand provoca boli severe sau care ameninta viata. Prin urmare, in cazul in care calatoresti in strainatate in zone cu risc, asigura-te ca ai efectuat vaccinarile necesare.
Tantarii nu transmit insa HIV sau hepatita. 
Nu poti preveni muscaturile de tantari, insa poti reduce posibilitatea ca acestia sa fie prin preajma daca eviti spatiile exterioare unde sunt multi tantari (zonele umede, precum delta, in preajma lacurilor sau parcurile cu multa vegetatie). Cand te afli afara, in zone cu verdeata, poarta pantaloni lungi si foloseste un spray repelent contra tantarilor. Si femeile insarcinate, si copiii (cu varsta peste 2 luni) trebuie sa foloseasca un produs repelent, ne sfatuiesc specialistii de la Centrul Pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC).

Albinele

Intepatura de albina poate produce reactii diferite, de la durere temporara si disconfort la reactive alergica severa. In cele mai multe cazuri, poti resimti o durere ascutita la locul intepaturii, inrosirea si umflarea zonei – acestea se amelioreaza in cateva ore. Reactiile moderate includ inrosire extrema si umflatura la locul intepaturii care se mareste in dimensiuni in urmatoarele 2 zile, dar care, insa, trec dupa 5-10 zile. 
Reactia alergica severa (anafilaxia) – prezenta la un procentaj redus de persoane -- este amenintatoare de viata si impune interventie medicala imediata. Semnele si simptomele pot fi: reactii cutanate, precum urticaria, mancarimea, pielea palida, precum si dificultati in respiratie, puls rapid, greata, varsaturi sau diaree, ameteala sau lesin, pierderea cunostintei. Persoanele predispuse la reactii alergice severe au un risc de 25-65% de a suferi un soc anafilactic la urmatoarea intepatura. Cere sfatul medicului curant sau al medicului alergolog in legatura cu masurile de preventie cum este imunoterapia (injectii alergice) prentru a evita o reactie similara la o noua intepatura.

Viespile

Intepatura de viespe este frecventa, mai ales pe perioada verii, cand petrecem mult timp in aer liber. Aceste intepaturi pot crea disconfort, insa in majoritatea cazurilor recuperarea este rapida si fara complicatii. Viespile, la fel ca albinele, au un sistem de aparare – acul, care contine o substanta otravitoare transmisa catre om prin intepatura. Simptomele minore initiale pot fi: durere ascutita sau senzatie de arsura, inrosire, inflamatie si prurit – acestea dispar, de obicei, in cateva ore. Reactiile moderate pot include inrosirea extrema si umflarea zonei care cresc in intensitate timp de 2-3 zile de la intepatura. Pot aparea, de asemenea, greata si varsaturile, insa aceste reactii moderate trec de la sine in aproximativ 1 saptamana. Poti trata aceste reactii usoare sau moderate la domiciliu: spala zona cu apa si sapun pentru a inlatura cat mai mult din venin, aplica comprese cu gheata pentru a reduce inflamatia si durerea, bandajeaza locul. Lotiunile cu calamina calmeaza iritatia, la fel si tratamentul cu antihistaminice.
Reactia alergica severa la intepatura de viespe este denumita anafilaxie – aceasta se produce cand organismul intra in stare de soc ca urmare a veninului viespei. Acestea pot fi: umflarea fetei, buzelor, gatului; urticarie sau mancarime in zone care nu au fost intepate, dificultati de vorbire, ameteala, scaderea brusca a tensiunii arteriale, crampe stomacale, diaree, greata sau varsaturi. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala!
Daca ai un istoric de anafilaxie, poarta cu tine un kit special care contine injectii cu epinefrina, pe care ti le poti administra dupa intepatura de viespe. Epinefrina echilibreaza tensiunea arteriala si contribuie la normalizarea respiratiei. 
Nu in ultimul rand, ia in considerare vaccinarea antitetanos la cateva zile de la intepatura, mai ales daca nu ai efectuat-o in ultimii 10 ani.

Capusele

Majoritatea intepaturilor de capusa nu transmit microbi daunatori, insa exista, totusi, o serie de boli provocate de acestea – babesioza si boala Lyme (Expertii CDC sustin ca in majoritatea cazurilor, capusa trebuie sa fie atasata de o persoana sau un animal mai mult de 24 de ore pentru a transmite bolile), precum si o serie de simptome care apar la cateva zile sau saptamani de la muscatura – simptomele sunt in functie de microbul specific transmis. La locul respectiv pot sa apara pruritul, senzatia de arsura, inrosirea si rareori durere la nivelul incheieturilor. In cazuri rare, anumite persoane mai sensibile se pot conrunta cu dificultati de respiratie, amortirea membrelor sau rigiditatea gatului. In cazurile usoare, poate fi aplicat local un unguent cu antibiotic, iar in scop preventiv trebuie folositi repelenti DEET, care sunt foarte eficienti impotriva capuselor. De asmenea, se recomanda purtarea pantalonilor lungi si a bluzelor cu maneci, pentru a reduce riscul. Cea mai buna metoda de a extrage capusa este de o prinde cu ajutorul unei de cap si nu de corp, pentru a reduce riscul ca aceasta sa elimine multe bacterii in organism.
Exista insa si cazuri severe cand muscatura de capusa poate declansa simptome similare gripei: febra, dificultati in respiratie, slabiiune, varsaturi, umflarea locului intepaturii sau a nodulilor limfatici, cefalee, confuzie, palpitatii. In acest caz, persoana trebuie sa fie ingrijita imediat de personal medical calificat.

Puricii

Majoritatea persoanelor muscate de purici se confrunta cu simptome precum, iritatie, rana, inflamatie sau prurit la locul respectiv. Puricii, insa, nu transmit boli prin intepatura loc. Zonele preferate de purici sunt cele expuse in timpul somnului: gatul, fata, mainile, umerii, bratele, picioarele. Printre complicatii se numara cresterea riscului de infectare, ca urmare a afectarii cutanate, privarea de somn si alterarea starii de bine ca urmare a deficitului de odihna. In cazurile de simptome usoare, se recomanda curatarea zonei cu apa si sapun, administrarea de hidrocortizon, unguente anti-prurit si antihistaminice – majoritatea ranilor se vindeca in 1-2 saptamani. Daca, insa, inflamatia si mancarimea persista, mergi la un control.
In cazuri extrem de rare, exista persoane care dezolta reactii alergice severe, care includ: dificultati in respiratie, basici, febra, greata, simptome similare gripei, umflarea limbii, puls neregulat. Aceasta situatie impune interventie medicala de urgenta – in cadrul consultului se poate injecta un corticosteroid sau se pot administra antihistaminice, epinefrina sau antibiotice.

Surse:
www.healthline.com
www.mayoclinic.org
www.medicinenet.com
www.medicalnewstoday.com
www.cdc.gov