Lobectomia pulmonara este interventie chirurgicala care consta in indepartarea unui intreg lob al plamanului si este indicata in tratamentul unor afectiuni precum cancerul pulmonar, tuberculoza, infectiile localizate, tumorile benigne ale plamanului si emfizemul pulmonar. Exista 2 moduri de realizare a lobectomiei pulmonare – prin toracotomie, numita si chirurgie deschisa, ce consta in deschiderea peretelui toracic printr-o incizie lunga, si printr-o interventie minim invaziva, toracoscopie sau chirurgie toracica video-asistata (VATS), prin care abordul se face prin cateva mici incizii.
Ce este lobectomia pulmonara?
Lobectomia pulmonara este o procedura chirurgicala care consta in rezectia (indepartarea) unui lob pulmonar. Plamanul drept are 3 lobi, iar cel stang are 2 lobi. Lobectomia este realizata cand se diagnosticheaza o afectiune localizata la acest nivel. Prin aceasta operatie se indeparteaza doar portiunea de plaman afectata, ramanand restul plamanului sanatos care va functiona normal.
Lobectomia pulmonara prin toracotomie (chirurgie deschisa)
In lobectomia prin toracotomie este deschisa cavitatea toracica. Incizia se face printre coaste, la nivelul toracelui, in dreptul lobului care trebuie indepartat. Se foloseste un departator de coaste, pentru a se crea un spatiu de lucru, ce permite explorarea lobului. Dupa indepartarea lobului afectat, se pun tuburi de dren la nivelul toracelui.
Lobectomia pulmonara toracoscopica prin chirurgie toracica video-asistata (VATS)
Lobectomia pulmonara prin chirurgie toracica video-asistata (VATS) permite medicului chirurg sa trateze aceleasi afectiuni care sunt rezolvate prin chirurgia deschisa, insa implica o agresiune mai mica, fiind o interventie realizata minim invaziv. Spre deosebire de chirurgia deschisa care se realizeaza printr-o incizie mare si care presupune alte incizii pentru drenajul pleural, in VATS se fac 2-3 incizii mici, fara departarea coastelor. Prin una dintre aceste incizii este introdus un toracoscop, un instrument subtire care are atasata o sursa de lumina si o camera video care proiecteaza imaginile din interiorul toracelui pe un ecran, permitandu-i medicului chirurg sa vizualizeze cavitatea toracica si desfasurarea interventiei chirurgicale. Prin celalalte incizii, se introduc alte instrumente chirurgicale cu ajutorul carora se efectueaza procedura chirurgicala.
Care sunt avantajele lobectomiei pulmonare prin chirurgie toracica video-asistata comparativ cu chirurgia deschisa?
Deoarece nu implica departarea coastelor si lezarea muschilor si a nervilor intercostali, asa cum se poate intampla in chirurgia deschisa, lobectomia pulmonara prin toracoscopie determina mai putina durere postoperatorie si in consecinta permite o recuperare mai rapida. De asemenea, riscul de infectie si sangerare este mai redus. Astfel, avand un risc mai mic de complicatii, acesti pacienti necesita mai putine zile de spitalizare (in medie, 4 zile, comparativ cu 7 zile in cazul lobectomiei clasice).
Cand este indicata lobectomia pulmonara?
Lobectomia pulmonara este recomandata cand se diagnosticheaza o afectiune localizata la nivelul unui singur lob pulmonar. Poate fi nevoie de indepartarea lobului pentru a preveni raspandirea bolii la nivelul celorlalti lobi, cum este cazul tuberculozei sau a anumitor tipuri de cancer pulmonar.
Principalele indicatii ale lobectomiei pulmonare sunt:
- Cancerul pulmonar – poate afecta unul sau mai multi lobi, bronhiile, pleura. Daca nu este tratat, se raspandeste in alte parti ale corpului. Se poate recurge la lobectomie atat in scop de tratament, cat si si pentru diagnosticarea unui nodul pulmonar. Candidatul ideal pentru lobectomie este pacientul diagnosticat cu un cancer pulmonar de dimensiuni mici, < 3 cm, care nu s-a extins dincolo de plamani (stadiul I). In acest caz, lobectomia poate fi efectuata minim-invaziv, prin VATS. Pe de alta parte, lobectomia prin toracotomie este mai adecvata in cazul pacientilor cu tumori mai mari, cu implicarea nodulilor limfatici sau care au suferit anterior o interventie toracica sau radioterapie.
- Bronsiectaziile localizate la un segment sau lob - bronsiectaziile se caracterizeaza prin dilatarea anormala a bronhiilor si apar frecvent ca o consecinta a infectiilor pulmonare joase repetate. Rezectia chirurgicala trebuie sa fie rezervata pacientilor cu bronsiectazii localizate care au esuat in managementul medical si au simptome persistente care afecteaza negativ calitatea vietii acestora.
- Tuberculoza – este o boala infectioasa provocata de bacilul Koch, care afecteaza in principal plamanii (exista si forme de tuberculoza cu localizare osoasa sau renala). Lobectomia este indicata in cazul unei forme de tuberculoza in care bacteria este rezistenta la medicatia specifica.
- Abcesul pulmonar – reprezinta necroza tesutului pulmonar de cauza infectioasa, cu aparitia unei colectii purulente. Se recurge la lobectomie daca nu exista raspuns in urma tratamentului antibiotic.
- Emfizemul pulmonar – este o boala progresiva a plamanilor manifestata prin afectarea tesutului elastic al plamanului, care provoaca reducerea capacitatii respiratorii, cu dificultate in respiratie.
- Tumorile benigne – un nodul la nivelul plamanilor sau tumorile pulmonare benigne pot determina compresiune locala.
- Infectiile fungice
Operatia de lobectomie pulmonara se efectueaza cu anestezie generala?
Atat lobectomia clasica, prin chirurgie deschisa, cat si lobectomia minim-invaziva VATS se efectueaza cu anestezie generala. In cazul VATS, se foloseste un tip special de intubatie selectiva, care permite „dezumflarea” completa a plamanului afectat, care este operat. Astfel, se creaza un spatiu de lucru in torace necesar chirurgului. Este foarte importanta colaborarea continua in timpul interventiei intre medicului chirurg toracic si medicul anestezist.
Care sunt riscurile unei lobectomii pulmonare?
Orice interventie chirurgicala este insotita de unele riscuri. In cazul unei lobectomii pulmonare, pot aparea:
- Sangerare (lezarea vaselor din hilul pulmonar, cea mai importanta complicatie)
- Infectii
- Pneumotorax (patrunderea aerului in cavitatea pleurala)
- Fistula bronhopleurala (comunicarea anormala intre spatiul pleural si arborele bronsic)
- Acumulare de puroi in cavitatea pleurala (empiem)
- Acumulare anormala de lichid in spatiul pleural (efuziune pleurala)
Probabilitatea de aparitie a acestor complicatii depinde de o serie de factori cum ar fi starea generala de sanatate a pacientului, localizarea leziunii, impactul acesteia pe structurile din vecinatate, precum si aspectul hilului pulmonar. Medicul chirurg toracic iti va explica posibilele riscuri ale lobectomiei pulmonare.
Consultant: Dr. Felix Dobritoiu, medic specialist chirurgie toracica, Ponderas Academic Hospital
Surse de informatie: