Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Lectii din psihologia pozitiva: optimismul, umorul si excentricitatea

Ce ne ajuta sa inflorim pe masura ce evoluam in viata? Unele raspunsuri incep sa apara din domeniul psihologiei pozitive – un domeniu aflat la inceput, recunoscut de Asociatia Americana de Psihologie, care studiaza factorii ce contribuie la bunastarea noastra in loc de a cauta radacinile nefericirii. Cercetatorii studiaza care sunt ingredientele unei vieti bune si cantaresc efectele unor trasaturi precum optimismul, umorul si chiar excentricitatea. Multi experti ce creeaza programe de gestionare a stresului ii stapanesc acum principiile.

Optimistii

Optimistii, de exemplu, tind sa se descurce mai bine decat pesimistii atunci cand fac fata unor situatii stresante. Exista o probabilitate mai mare ca acestia sa ofere o nota pozitiva factorilor de stres, sa caute moduri de a obtine tot ce se poate dintr-o situatie stresanta si sa foloseasca strategiile de rezolvare a problemelor pentru a aborda dificultatile.

De asemenea, este posibil ca optimistii sa se descurce mai bine si din punct de vedere fizic. Intr-un studiu pe termen lung, adultii considerati pesimisti au avut un risc cu 19% mai mare de deces in decursul a 30 de ani decat cei identificati drept optimisti. Alte cercetari sugereaza faptul ca un sentiment de optimism poate oferi o anumita protectie impotriva bolilor cardiace. Unele studii arata faptul ca acesta scade nivelul de cortizol, care joaca un rol un tensiunea arteriala ridicata, suprima functia imunitara si scade nivelurile anumitor markeri inflamatori care pot contribui la diabetul de tip 2 si ateroscleroza, acumularea de depozite de grasime in artere, care pot cauza infarct de miocard si accident vascular cerebral.

Evitarea pesimismului

Daca nu esti optimist din fire, aceasta informatie ti-ar putea doar alimenta pesimismul. Nu permite ca acest lucru sa se intample. Inspira adanc si relaxeaza-te. Dovezile sugereaza ca evitarea pesimismului este mai importanta decat dezvoltarea optimismului. Desi este adevarat ca exista persoane cu firi senine in mod natural, este la fel de adevarat ca modul in care te comporti emotional depinde in mare masura de ingrijire. Cu practica, perspectiva ta actuala si comportamentele se pot schimba in bine.

Starea de bine

Starea de bine include mult mai multe elemente decat optimismul sau simple intrebari legate de fericire. Martin Seligman, directorul Centrului de Psihologie Pozitiva al Universitatii din Pennsylvania si un lider in domeniu, subliniaza elementele care alimenteaza starea de bine:

  1. emotiile pozitive, inclusiv fericirea si un sentiment de satisfactie
  2. angajementul profund fata de sarcini si bucurii
  3. legaturile formate prin relatii
  4. insemnatate in viata
  5. realizarile

Ca si cele cinci degete de la o mana, poti invata sa exersezi fiecare element individual, insa cvintetul este cel mai puternic atunci cand actioneaza impreuna. 

Este foarte posibil sa fi incercat deja unele tehnici folosite in psihologia pozitiva. Acestea includ reincadrarea gandurilor negative si notarea in jurnal, precum si sublinierea importantei legaturilor intime. Alte tehnici ajuta persoanele sa acceseze un sentiment de gratitudine si recunostinta sau pur si simplu un simt al umorului. Toate aceste abordari terapeutice amplifica aspectul pozitiv.

Intr-un studiu, cercetatorii au evaluat cat de eficiente sunt mai multe „exercitii de fericire” diferite in cresterea fericirii si scaderea simptomelor depresive. Acestia au inceput prin a solicita unui numar de 577 de  adulti sa faca unul din cinci exercitii de fericire sau un exercitiu de control, in scopul compararii (sa isi scrie amintirile de la o varsta frageda in fiecare seara timp de o saptamana). Participantii au completat doua chestionare - un indice de fericire si o scala a depresiei - inainte si dupa executarea exercitiilor.

Doua din aceste exercitii – „Trei lucruri bune in viata” si „Utilizarea punctelor forte reprezentative intr-un nou mod” au efecte de durata, crescand fericirea si scazand simptomele de depresie pentru o perioada de pana la sase luni.

Cercetatorii au solicitat participantilor sa realizeze aceste exercitii timp de o saptamana, insa in interviuri de urmarire, au aflat ca cei care au continuat exercitiile singuri au avut rezultate mai bune si mai de durata. Un alt exercitiu, „Vizita de recunostinta” a oferit cele mai bune exercitii initiale, ducand la cresterea nivelului de fericire si scazand considerabil simptomele de depresie, insa efectele disparusera pana la reperul de trei luni.

Umorul

In plus, au existat multe studii care intriga cu privire la umor. Cercetatorii au constatat ca rasul dezvolta activitatea sistemului imunitar si scade cantitatea de hormoni ai stresului care circula, precum epinefrina si cortizolul. Nici nu este de mirare ca practicienii minte-corp prescriu rasul. Acestia isi sfatuiesc adesea pacientii sa inchirieze filme amuzante, sa citeasca unele carti amuzante si sa accepte absurdul in viata zilnica.