Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Implantul de menisc artificial ACTIFIT

 


 

Meniscul artificial ACTIFIT este o structură asemănătoare unui fagure de miere care permite sângelui să curgă prin ea și oferă o ancoră pentru  un nou strat celular aflat în creștere, astfel având loc procesul natural de vindecare. Odată ce secțiunea afectată a meniscului a fost îndepărtată și meniscul rezecat are o alimentare bună cu sânge, implantul ACTIFIT este tăiat la dimensiunea potrivită și cusut la locul ei. De-a lungul timpului, noul țesut celular se maturează într-un țesut de tip meniscal. Aceasta va ajuta la restabilirea funcției de amortizare a meniscului și la amânarea debutului osteoartrozei.

Procedura de implantare a meniscului artificial ACTIFIT

Utilizarea Actifit este simplă pentru chirurgii experimentați în tratarea rupturilor meniscale. Doar ortopezii sau chirurgii de medicină sportivă cu experiență în tratarea pacienților cu rupturi meniscale și care sunt pregătiți în utilizarea dispozitivului pot utiliza implantul Actifit.

 

As. Univ. Dr. Ion Bogdan Codorean este singurul medic din Romania specializat si acreditat pentru folosirea implantului de menisc artificial ACTIFIT.

 

 

Dispozitivul este destinat defectelor parțiale de menisc. Cornurile anterioare și posterioare ar trebui să fie intacte, iar marginea meniscală ar trebui să fie stabilă.Pacientul trebuie să aibă o margine meniscală intactă, cu cornurile anteriorare și posterioare prezente, pentru a permite atașarea Actifit. Procedura se realizează artroscopic, de obicei cu anestezie generală sau cu rahianestezie. Dacă leziunea meniscală inițială nu poate fi suturată (reparată), țesutul afectat este îndepărtat aproape la fel ca în cazul unei meniscectomii parțiale până se ajunge la o zonă cu un bun flux sanguin.

Procedura

  1. Defectul meniscal este evaluat.
  2. Dacă defectul nu poate fi reparat, zona este aranjată și pregătită pentru Actifit.
  3. Se măsoară Actifit pentru a asigura o potrivire perfectă a zonei afectate și se taie pe masa chirurgicală cu ajutorul unui bisturiu.

4. Implantul este apoi plasat artroscopic în zona aranjată și pregătită a genunchiului afectat.
5. Se pot utiliza mai multe tehnici de sutură pentru securizarea Actifit în marginea meniscală rămasă și cornurile posterioare/anterioare, cum ar fi all-inside, inside-out sau outside-in, în funcția de dorința chirurgului, precum și în funcție de localizarea defectului.

 6. Reabilitarea post-chirurgie pentru protejarea țesutului nou format pe perioada fazei inițiale de remodelare trebuie imediat începută la indicațiile chirurgului și fizioterapeutului.

Ce este ACTIFIT?

 

Orteq a utilizat ACTIFIT în tratarea rănilor genunchiului pentru că nu există opțiuni în regenerarea meniscului unui pacient odată ce secțiunea afectată a meniscului a fost îndepărtată printr-o meniscectomie parțială.

În fiecare an se fac mai mult de 1.500.000 meniscectomii și 630.000 de înlocuiri totale de genunchi în USA și Europa. De aceea, ACTIFIT poate ocupa o zonă clinică nesatisfăcută.

Considerăm că această structură biodegradabilă poate fi adaptată pentru utilizarea în tot corpul și va ajuta la creșterea tisulară la nivelul mai multor zone din corp.

Actifit ajută procesul natural de vindecare al organismului prin intermediul unui material care permite vascularizarea zonei afectate și transportului oxigenului, nutrienților și fibroblaștilor necesari creșterii celulare.

O rană meniscală este în mod normal reparată prin îndepărtarea țesutului afectat sau rupt prin intermediul unei meniscectomii parțiale. Această poate fi eficientă pe o perioadă scurtă de timp, dar de obicei nu ajută decât la îndepărtarea parțială a durerii. În multe cazuri durerea revine în timp din cauza pierderii de țesut meniscal, precum și a funcției de amortizare a unui menisc sănătos. După o anumită perioadă de timp, apar modificări degenerative, care dacă nu sunt tratate pot duce la o afectare a cartilajului articular, la debutul unei osteoartrite sau eventual la o înlocuire totală de genunchi.

ACTIFIT este o structură sub forma unui fagure de miere care permite sângelui să curgă prin ea și oferă o ancoră pentru noul strat celular aflat în creștere și astfel procesul natural de vindecare are loc. Odată ce secțiunea afectată a meniscului a fost îndepărtată și meniscul rezecat are o alimentare bună cu sânge, implantul Actifit este tăiat la dimensiunea potrivită și cusut la locul ei. De-a lungul timpului, noul țesut celular se maturează către țesut de tip meniscal. Aceasta va ajuta la restabilirea funcției de amortizare a meniscului și la amânarea debutului osteoartritei. 

Cum funcționează ACTIFIT?

Actifit este o structură sintetică, elastică, flexibilă, biodegradabilă și biocompatibilă. Are o structură asemănătoare cu un fagure, printre care vasele sanguine pot crește repede. Sângele transportă celule care repară cartilajul și alți nutrienți care inițiază creșterea de țesut nou de tipul meniscului.

Cu Actifit, pacienții pot să se bucure de o reducere a durerii printr-o singură procedură. În timp, noul țesut asemănător meniscului care a crescut cu Actifit, va crește șansele pacienților de a avea parte de un viitor lipsit de durere, pierdere a mobilității, distrugere a cartilajului și alte degenerări care în mod normal duc la osteoartoză și înlocuire totală a genunchiului.

Studiile clinice și preclinice arată că noul polimer este sigur și eficient. Are abilitatea de a promova creșterea în cantități considerabile de țesut asemănător celui meniscal. Studiile clinice pe oameni arată o scădere semnificativă a durerii și rezultate promițătoare relaționate cu calitatea vieții și întoarcerea la niveluri de activitate ca cele dinaintea accidentărilor.

 

 

 

 

Meniscul și rupturi meniscale

Genunchiul este articulația cea mai complexă din tot organismul.

Părțile componente ale funcționalității și complexității sunt meniscurile, structuri fibrocartilaginoase de formă semilunară (meniscul lateral și medial) localizate între femur și tibie.

Cel puțin două treimi din menisc sunt subțiri și avasculare (nu au sursă de vascularizație). Aproximativ 80% din leziunile meniscale au loc în zona avasculară unde repararea cu succes a țesutului pe termen lung nu e posibilă. Multe din aceste rupturi au loc în mod uzual ca urmare a accidentelor sportive la amatori sau la sportivii foarte activi. O răsucire bruscă a genunchiului, care poate duce la o ciupire sau o ruptură a meniscului, este cauza cea mai frecventă. În prezent, dacă leziunea este într-o zonă avasculară, există doar opțiunea chirurgicală prin care țesutul e îndepărtat printr-o meniscectomie parțială. Aceasta duce la o reducere permanentă a funcționalității articulației genunchiului.

Meniscul – proprietăți mecanice

Meniscul posedă excelente proprietăți mecanice care îi permit să acționeze precum arcurile, să absoarba șocul, precum amortizoarele elastice și lubrifiate, și cel mai important, să distribuie forțele în mod egal între femur și tibie și să permită stabilitatea în toată articulația genunchiului.

Când leziunile apar în zona vascularizată a meniscului (aproximativ 20% din timp), este posibilă repararea rupturii prin sutură. Chiar și în zona vasculară, repararea chirurgicală eșuează în aproximativ 20% din cazuri în primii doi ani, la acest stadiu singura opțiune valabilă este îndepărtarea a și mai mult țesut. Există o evidență clinică covârșitoare că îndepărtarea de țesut meniscal duce la o boală degenerativă în timp, urmată de distrugere a cartilajului articular, frecvent ducând la o artroză dureroasă (degenerare a osului și cartilajului) care necesită înlocuirea cu proteză a genunchiului. 

Text: Asist. Univ. Dr. Ion Bogdan Codorean, Medic Primar Ortopedie-Traumatologie, Spitalul Euroclinic

Imagini si text reproduse cu acordul ORTEQ.COM