Farfuria pentru o alimentatie sanatoasa este un model alimentar, dezvoltat pentru a veni in sprijinul parintilor in combinarea diferitelor grupe de alimente care alcatuiesc o masa echilibrata, si anume legume, fructe, proteine, cereale si produse lactate.
Cum arata o farfurie sanatoasa?
- Legumele si fructele ocupa jumatate din farfurie
- Grupa proteinelor ocupa un sfert din farfurie. Se recomanda atat consumul proteinelor de origine animala (oua, carne, lactate, peste) cat si proteinele de origine vegetala (mazare, fasole, linte, naut, nuci si seminte, etc).
- Grupa cerealelor ocupa un alt sfert din farfurie. Aici amintim: painea, orezul, pastele, cartofii, cerealele de la micul dejun, etc. Sunt indicate produsele 100% din cereale integrale, precum painea integrala, orezul si pastele integrale.
- Lactatele – se recomanda consumul lactatelor cu un continut mai redus de grasime si ocazional lactatele grase.
De asemenea, este indicat ca farfuria sanatoasa sa fie variata si sa includa alimente combinate din toate grupele de alimente, iar portiile sa nu fie supradimensionate.
„Varietatea este cheia! Este important ca toti membrii familiei, adulti si copii, sa aiba o dieta echilibrata, incluzand alimente din toate grupele alimentare, pentru a-i oferi organismului nutrientii de care are nevoie. Incercati pe cat posibil sa includeti cel putin 3 grupe de alimente la fiecare masa si, zilnic, sa consumati alimente din toate cele 5 grupe alimentare (legume, fructe, cereale, proteine si lactate)”, sustine nutritionistul-dietetician Raluca Topan, din cadrul Spitalului REGINA MARIA Cluj.
Cele 5 grupe de alimente care stau la baza unei alimentatii sanatoase
Legume:
- Consumati legume de culori si texturi cat mai variate, pentru a beneficia de gama cat mai larga de substante nutritive
- Optati pentru legumele de sezon, conform regiunii geografice. Alegeti dintre legumele proaspete, gatite sau congelate
- Limitati consumul de suc de legume si optati intotdeauna pentru legumele intregi, ca atare
Fructe:
- Consumati fructe de culori cat mai variate – curcubeul fructelor
- Alegeti intotdeauna fructele proaspete, de sezon, conform regiunii geografice. Puteti opta si pentru fructele congelate.
- Limitati consumul de suc de fructe si optati intotdeauna pentru a consuma fructele intregi, ca atare
Cereale:
- Puteti opta intre paine, amidonoase (cartofi, orez, paste, mamaliga, cus-cus, etc.), cereale pentru mic-dejun, hrisca, quinoa, etc.
- Alegeti intodeauna produsele din cereale integrale (paine integrala, orez integral, paste integrale, etc.)
- Alternati optiunile pentru cereale integrale: fulgi de ovaz, terci de ovaz, orez brun, orez salbatic, hrisca, quinoa, boabe de grau si mei
Proteine:
- Alternati sursele de proteine, consumand atat proteine de origine animala, cat si de origine vegetala
- Proteine de origine animala: ouale, carnea, lactatele, pestele si derivatele din peste
- Proteine de origine vegetala: mazare, fasole, linte, naut, nuci si seminte, etc
Lactate:
- Alegeti dintre urmatoarele produse lactate: lapte, iaurt, branzeturi si derivatele acestora
- Optati pentru lactatele cu un continut mai redus de grasime si doar ocazional pentru lactatele grase
- Consultati eticheta nutritionala a produselor si alegeti lactatele cat mai putin procesate
- Evitati produsele precum branza topita, iaurturile cu fructe din comert, etc
Consultant:
Raluca Topan, nutritionist-dietetician, Spitalul REGINA MARIA Cluj
Surse:
www.hsph.harvard.edu
www.childrens.com
www.kidshealth.org