Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Ana Capisizu: „Înaintarea în vârstă este inevitabilă dar se poate produce lent, sănătos și frumos”

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
În viață sunt puține certitudini, dar printre cele pe care le avem este și aceea că înaintăm în vârstă. Chiar dacă vârsta este doar un număr, este imposibil să facem abstracție de faptul că trecerea anilor poate lăsa urme asupra corpului nostru. Pentru a avea bunăstare fizică după vârsta de 65 de ani, trebuie să te preocupe modul în care evoluezi cu 30 de ani mai devreme - aceasta este sinteza recomandărilor formulate de medicii specialiști.

Despre îmbătrânirea lentă și sănătoasă și despre bucuria de a trăi am vorbit cu coordonatorul Centrului de evaluare anti-aging din Policlinica Floreasca, doctor Ana Capisizu, medic primar geriatrie și gerontologie, doctor în științe medicale și vicepreședinte al Societății Române de Geriatrie și Gerontologie, conferențiar, șef de disciplină Geriatrie la UMF „Carol Davila” București.

Ce este medicina anti-aging și cui se adresează? 

Dr. Ana Capisizu: Medicina anti-aging este o extensie complexă a medicinei preventive. Este o medicină de avangardă și una dintre specialitățile de top ale medicinei pentru că viitorul, așa cum îl putem anticipa acum, este unul în care condiția principală impusă de societate este aceea de a fi valizi și activi mult timp după 65 de ani. Astfel, expertiza unui medic specialist in anti-aging devine o necesitate pentru ca înaintarea în vârstă să fie un proces care să nu afecteze starea de bine și bucuria de a trăi.  

Este îmbucurător faptul că speranța de viață a oamenilor a crescut și continuă să crească, iar acest lucru înseamnă că trăim mai mult dincolo de pragul vârstei de 65 de ani. Avem o viață mai bună, medicina a progresat, iar prognozele arată că până în 2030 un miliard și jumătate de oameni vor avea peste 60 de ani, iar până în 2050 vor fi peste două miliarde. 

O înaintare în vârstă sănătoasă trebuie luată în calcul personal, de fiecare individ, iar una dintre soluții este asumarea unor măsuri, în decada de vârstă 30-40 pentru a avea o evoluție fiziologică lentă, sănătoasă și activă. Foarte pragmatic spus, este ca și cum ai avea un cont la bancă de care te preocupi începând din decada 30 de viață, ca să îl folosești după decada 60. 

Medicina anti-aging aplică tehnologiile medicale (clasice și genetice) pentru depistarea precoce, prevenirea, tratarea și inversarea celor trei „D” legate de vârstă: disfuncțiile (disability), tulburările (disorders) și boală (disease). Medicina anti-aging rezumă planul terapeutic individualizat care are ca scop prevenirea deteriorării procesului firesc al îmbătrânirii sau încetinirea procesului (slow aging), menținerea stării de sănătate (healthy aging), cu scopul minunat de a rămâne activ fizic și psihic o perioadă cât mai lungă din viață (active aging). 

Tot ceea ce aduce medicina preventivă de tip anti-aging trebuie aplicat cât mai devreme, cât mai precoce posibil, ideal în decada 30-40, de preferat nu mai târziu de 45 de ani, pentru ca măsurile profilactice regenerative personalizate să aibă efecte. Este minunat să împlinești 100 de ani și să fii pe deplin funcțional din punct de vedere cognitiv, independent fizic, echilibrat și să te bucuri de fiecare zi din viață. Este însă trist, frustrant și pentru tine ca individ, dar și pentru cei din jur, să pierzi una sau mai multe dintre aceste funcții. 
 

Ar trebui să ne fie frică de înaintarea in vârstă? 

Dr. Ana Capisizu: Înaintarea în vârstă nu constituie în sine o boală și nu trebuie să ne fie frică să îmbătrânim, pentru că este un proces natural, fiziologic, continuu, care începe practic de când venim pe lume și este expresia evoluției noastre pe parcursul vieții. Putem înainta în viață și totuși să rămânem foarte tineri în spirit. 
 
Îmbătrânirea nu este sinonimă cu boala fizică sau psihică, dar aduce cu sine numeroase schimbări pentru organism, care pot lua și forme patologice. În ceea ce privește teama de bătrânețe cu toate slăbiciunile ei, aceasta poate fi cel mai bun motiv pentru a verifica ritmul de îmbătrânire, eventualele riscuri, dobândite sau ereditare și de a face tot ceea ce oferă medicina modernă pentru a preveni instalarea afecțiunilor, fie prin tratament, fie prin modificarea stilului de viață sau a altor măsuri preventive, iar asta face medicina anti-aging. 
 

Putem preveni înaintarea în vârstă? Cum ne ajuta Centrul Anti-aging în menţnerea unei sănătăţi optime?

Dr. Ana Capisizu: Înaintarea în vârstă, ca proces, este inevitabilă, dar putem să o facem confortabilă, să o încetinim, să rămânem activi, în stare bună de sănătate, autonomi, cu toate funcțiile cognitive funcționale. Longevitatea fără o stare bună de sănătate nu este un beneficiu. Este bine că trăim mult, dar cel mai important este să avem o viață calitativă și să ne bucurăm de ceea ce ne oferă longevitatea, 

Centrul de evaluare anti-aging are acest scop, de a aduce elementele necesare, personalizat, pentru fiecare individ, astfel încât acesta să se bucure de o viață lungă și calitativă, prin asta înțelegând sănătate fizică și psihică. Programele de evaluare și planificare anti-aging se adresează în mod specific și adaptat nevoilor fiecărei grupe de vârstă, începând cu persoanele active cu vârsta 30-49 ani, și planul Pro Slow Aging care începe cu stabilirea vârstei biologice și a factorilor de risc pentru îmbătrânire accelerată și terapie anti-aging. Planul Successful and Active Ageing este dedicat pentru grupa de vârstă 50-64 ani și pleacă tot de la stabilirea vârstei biologice și a factorilor de risc metabolici, endocrini, renali, cardiovascular, stabilirea unui diagnostic care ia în calcul capacitatea funcțională generală a organismului, cea fizică și cognitivă. Successful and Active Ageing are ca scop o supraveghere activă care să ofere șansa unei îmbătrâniri active și sănătoase prin terapia anti-aging adecvată nevoilor și o monitorizare periodică. Healthy Ageing este dedicat pentru grupa de vârstă 65 - 79 ani și este o abordare modernă, integrată și axată pe principalele nevoi ale pacientului care să-i ofere bunăstare și calitate vieții. 

Concret este vorba despre un consult complet, personalizat care pleacă de la datele clinice, paraclinice și de la evaluările complete ale individului, care stau la baza unui plan personalizat, care înseamnă tratament, recuperare, stil de viață și multe altele. 
 

Ce este vârsta biologică, de ce este importantă și de ce diferă de cea cronologică? 

Dr. Ana Capisizu: Vârsta cronologică este neschimbată. Este intervalul de când te-ai născut și până în prezent. Vârsta biologică, numită și vârstă fiziologică, se referă la ritmul îmbătrânirii și este, din unele puncte de vedere, peste capacitatea noastră de a o controla. Asta face ca unii oameni să pară mai tineri sau mai bătrâni decât vârsta cronologică. Vârsta biologică este determinată, în principal, de genetică, dar este influențată de stilul de viață, stres, factori nocivi (mai ales poluare, fumat și consum de alcool), calitatea somnului și mediul în care trăim. Vârsta biologică este o reflectare a tuturor acelor factori.  

Atunci când vârsta biologică este mai mică decât cea cronologică avem dovada unei înaintări în vârstă lente, scopul fiind acela de a obține acest decalaj, în caz contrar înseamnă că există un cumul complex de factori care accelerează procesul de îmbătrânire și aceștia trebuie identificați, tratați și ameliorați. Identificarea vârstei biologice poate fi un stimul important pentru a îmbrățișa și respecta un stil de viață cât mai sănătos. Cine nu vrea să fie mai tânăr decât în buletin? Și cui nu-i face plăcere să i se spună că nu-și arată vârsta? 

Identificarea cât mai corectă a vârstei biologice este un element principal în consultul anti-aging şi este necesară la orice vârstă, fiind un element care trebuie identificat pentru o corectă evaluare medicală. În plus, oferă și un anume control asupra proceselor fiziologice asociate înaintării în vârstă, pentru că se poate îmbunătăți, dacă facem anumite schimbări pozitive în comportament. 
 

Cum este stabilită vârsta biologică și ce anume o poate influența într-un sens sau altul? 

Dr. Ana Capisizu: Există o serie de teste de evaluare clinică, care analizează fiecare detaliu, de la aspectul pielii și părului până la cel al unghiilor, de la acuitatea vizuală la capacitatea cognitivă și memoria de scurtă durată. La acestea se adaugă testele genetice și antecedentele medicale și bolile cronice diagnosticate. Testele evaluează toate sistemele organismului și organismul în integralitatea lui.

Toate acestea se contabilizează într-un punctaj care indică vârsta biologică. 
Nu tot organismul evoluează în același ritm, anumite părți ale corpului îmbătrânesc mai repede decât altele. O serie de factori biologici, psihologici, din mediul de viață sau patologici, au efect la nivelul ADN-ului și pot accelera sau încetini, și chiar inversa, procesul de îmbătrânire. Chiar și mediul în care trăim poate reduce ritmul îmbătrânirii sau îl poate accelera pentru că se răsfrânge asupra comportamentului nostru, al riscurilor pentru sănătate. Măsurile de prevenire și tratamentele instituite corect și la timp sunt o cale prin care pot fi prevenite bolile asociate îmbătrânirii.  

În centru anti-aging  din Policlinica Floreasca, evaluarea este mult mai complexă, stabilirea vârstei biologice este primul pas, urmează teste, analize, diverse alte investigații și consulturi interdisciplinare, pentru a identifica patologii posibile (boli cardiovasculare, neurodegenerative, metabolice, endocrine, osteoarticulare etc), predispoziții și a interveni activ pentru a le trata. 
 

Ce metode utilizează medicina anti-aging pentru a reduce ritmul de îmbătrânire? 

Dr. Ana Capisizu: Medicina modernă a evoluat spectaculos, iar unul dintre marile avantaje pe care le oferă este capacitatea de a privi în viitorul unui pacient. Putem afla care sunt suferințele la care este predispus și se poate interveni pentru ca riscul să fie redus sau eliminat. Investigațiile duc la un diagnostic anti-aging și la un plan personalizat, adaptat nevoilor fiecărui pacient. 

Dispunem de mijloacele necesare, iar unul dintre acestea, ca să menționez doar unul, este terapia cu Gerovital H3, produsul descoperit de prof. Ana Aslan și utilizat pe plan mondial de la persoane simple la oameni politici, de la actori la împărați, care este dovedit științific ca fiind foarte eficient. Gerovital H3 este un produs excepțional care încetinește ritmul înaintării în vârstă. Este important să spun că Gerovital H3 este un medicament, se dozează și se monitorizează terapia de către medic, iar schema de tratament este mereu personalizată, pentru ca produsul să aibă eficiență maximă, iar automedicația și administrarea voluntară nu este recomandată.
 

Există strategii diferite de terapie anti-aging, în funcție de sex? 

Dr. Ana Capisizu: Suntem unici și diferiți, deci da! Fiecare sex are particularități și, implicit riscul patologiilor este specific, pentru bărbați și pentru femei. Terapia presupune acele soluții de tratament care să ofere pacientului confortul maxim, astfel încât înaintarea în vârstă să fie firească, în condiții de sănătate, echilibru fizic, psihic și, de ce nu, estetic. 

Pentru femei, Centru specializat în managementul menopauzei este dedicat femeilor care pot avea suportul – de diagnostic, tratament, prevenție – unei întregi echipe. Abordarea este personalizată și acoperă fiecare perioadă de la perimenopauză (perioada în care hormonii și organismul se pregatesc pentru menopauză), până la menopauza prematură, atunci când apare înainte de 40 de ani, și apoi la menopauză și postmenopauză, pentru că viața continuă și după aceste etape și poate să fie foarte frumoasă, mai ales atunci când femeia beneficiază de tot suportul medical dedicat. Pentru bărbați consulturile urologice și testele PSA pentru evaluarea prostatei sunt metode de prevenție și evaluare necesare inclusiv în strategia anti-aging. 

Psihicul este foarte important, iar felul în care ne percepem pe noi este un element de suport necesar și important. De asta terapia poate include și proceduri de înfrumusețare nechirurgicale sau de microchirurgie care îndeplinesc mai multe obiective la un loc și sunt neinvazive sau minim invazive și aduc revitalizare și întinerire a pielii. Toate aceste proceduri estetice, foarte eficiente, se întâmplă în Policlinica Floreasca, și sunt realizate de medici cu mare experienţă
 

Care sunt cauzele – altele decât patologiile – care interferează în sens negativ cu înaintarea în vârstă? 

Dr. Ana Capisizu: Poluarea, stresul, alimentația dezechilibrată, sedentarismul, fumatul, consumul exagerat de alcool, lipsa sau problemele legate de somn, kilogramele în exces, lipsa activității cognitive sunt unele dintre acestea. 

Asupra unora, poluarea de exemplu, nu putem interveni noi, ca indivizi, dar putem contribui ca membri ai societății, însă pe altele le putem gestiona. Putem învăța să controlăm stresul, cumva inevitabil, parte din viață, dar putem să ne oferim momente de calm și liniște și să evităm stresul cronic. Putem controla ce mâncăm, putem face mișcare, putem cere ajutor, dacă este necesar medicului, pentru a dormi bine și, la fel, putem să ne menținem mintea activă. Este o decizie personală să renunțăm la fumat. 

Consider că, secretul pentru a avea o viață activă, pentru a fi tonici fizic și psihic este armonia și echilibrul în tot ceea ce facem. Medicina longevității, nu este doar prevenirea apariției precoce a patologiilor asociate pe măsură ce înaintăm în vârstă, ci este medicina modernă în care se îmbină, în proporții personalizate, măsurile care vor face din procesul acesta fiziologic de evoluție să fie mereu însoțit de bucuria bucuria de a trăi, de a fi activi și sănătoși indiferent de vârsta cronologică. 

Consultant: Conf. Univ. Dr. Ana Capisizu, medic primar Geriatrie si Gerontologie, Policlinica Regina Maria Floreasca