Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum sa-ti mentii vederea buna indiferent de varsta

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
oftalmologie
Sa ai grija de vederea ta nu incepe si nu se termina cu purtarea ochelarilor de vedere si a lentilor de contact sau corectarea miopiei cu ajutorul interventiilor chirurgicale de modificare a corneei, cum ar fi metoda LASIK. Exista multe alte lucruri pe care le poti face pentru a-ti maximiza si proteja vederea pe care o ai in acest moment.

Vederea sanatoasa daca ai < 40 ani

Pana la varsta de 20 de ani, sistemul vizual este complet dezvoltat. Incepand cu 20-30 de ani, majoritatea oamenilor constata ca vederea lor ramane in general stabila. Cu o exceptie - in cazul femeilor care observa ca vederea lor se poate schimba in timpul sarcinii.

In aceasta etapa a vietii, este important sa stabilesti obiceiuri care sa-ti mentina pe toata durata vietii o buna sanatate a ochilor. De exemplu, pacientii cu diabet zaharat trebuie sa mearga regulat la controale oftalmologice pentru a se asigura ca nu apar complicatii oftalmologice serioase, cum sunt retinopatia diabetica, cataracta sau glaucomul, care pot cauza scaderea vederii sau chiar orbirea. O parte importanta a ingrijirii ochilor in cazul persoanelor cu diabet consta in colaborarea cu medicii specialisti implicati in ingrijirea diabetului, cu scopul de a controla glicemia, precum si greutatea, tensiunea arteriala si colesterolul, daca acestea sunt marite.

Prevenirea traumatismelor casnice la nivelul ochilor

Traumatismele oculare sunt o sursa majora de probleme la nivelul ochilor in cazul adultilor tineri. 75% dintre traumatismele oculare apar la barbatii cu varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani. Loviturile la nivelul ochilor sau in jurul ochilor reprezinta cel mai grav incident care se poate intampla ochilor sanatosi. Aproape jumatate din toate traumatismele oculare se produc acasa sau in gospodarie, cel mai adesea in timpul reparatiilor sau proiectelor de imbunatatire sau ca urmare a practicarii unor activitati sportive. Este important sa intelegi ca majoritatea accidentelor oftalmologice casnice pot fi prevenite folosind ochelari de protectie.

Chirurgia de corectare a vederii

Prescriptiile pentru ochelarii de vedere sau pentru lentilele de contact se modifica foarte putin sau deloc intre 20-40 de ani. Din acest motiv, daca intentionezi sa faci o interventie chirurgicala refractiva pentru corectia miopiei, hipermetropiei sau astigmatismului, acum ar fi un moment rezonabil, daca medicul oftalmolog a recomandat acest tip de tratament. Chirurgia refractiva nu este recomandata pana cand aceste vicii de refractie nu sunt stabilizate. Ca oricare alt tip de interventie chirurgicala, procedurile de de chirurgie refractiva de tipul metodelor LASIK (Laser Assisted In Situ Keratomileusis) sau PRK (Photorefractive Keratectomy) au atat beneficii, cat si riscuri. Inainte de a lua o decizie, cere informatii si discuta cu medicul tau oftalmolog in detaliu despre procedura recomandata si posibilele complicatii.

Controalele oftalmologice regulate

Adultii cu varsta < 40 de ani fara afectiuni oftalmologice si care au vederea buna ar trebui sa mearga la un consult oftalmologic de rutina la fiecare 5-10 ani. Iti poti aminti usor astfel: fa-ti un examen oftalmologic complet o data in decada a doua de varsta si de doua ori intre 30-40 ani.
 
Exista cateva exceptii de la aceasta recomandare. Daca porti ochelari de vedere sau lentile de contact, mergi la un consult oftalmologic o data pe an. Daca ai diabet zaharat sau antecedente familiale de boli oftalmologice, discuta cu medicul oftalmolog pentru a vedea cat de des trebuie sa revii la control.

Indiferent de varsta, daca ai o infectie la nivelul ochilor, ai suferit un traumatism ocular, ai durere sau constati aparitia brusca a mai multor corpuri plutitoare sau vezi flashuri de lumina la nivelul unuia sau ambilor ochi, mergi cat mai repede la oftalmolog.

Vederea sanatoasa intre 40-65 ani

Intre 40 si 65 de ani, ochii pot trece prin schimbari semnificative.

Presbiopia

Cea mai frecventa schimbare pe care o observa majoritatea oamenilor este necesitatea de a tine smartphonul, ziarul sau cartea mai departe de ochi, la o lungime de brat, pentru a vedea mai bine. Afectiunea se numeste presbiopie si apare la aproape toate persoanele in jurul varstei de 45 de ani. Reprezinta o modificare naturala, desi suparatoare, ca urmare a inaintarii in varsta cu diminuarea puterii de acomodare a ochiului pentru distingerea obiectelor de aproape. Cristalinul (lentila ochiului situata in spatele pupilei) devine mai putin elastic odata cu inaintarea in varsta, astfel incat nu mai are capacitatea de a-si modifica convexitatea pentru distingerea obiectelor de aproape. Ca urmare, in loc sa fie focalizata pe retina, imaginea va fi focalizata in spatele retinei, vederea devenind neclara. Vederea este cu atat mai neclara in lumina slaba sau pe un fond de oboseala. Pentru a corecta vederea, persoana va mari distanta dintre ochi si obiect (va indeparta ziarul) si astfel proiectia imaginii va avea loc la nivelul retinei.
 
Daca presbiopia nu este corectata, pot sa apara oboseala oculara si dureri de cap. Presbiopia este diagnosticata printr-un control oftalmologic obisnuit. Majoritatea oamenilor va avea nevoie de ochelari de citit. De asemenea, pacientii la care este recomandata operatia de cataracta (frecvent, la o varsta mai inaintata) pot alege implantarea unor lentile intraoculare care sa corecteze presbiopia.

Identificarea timpurie a semnelor precoce ale afectiunilor oftalmologice
In Statele Unite, pana la varsta de 65 de ani, 1 din 3 persoane va fi diagnosticata cu o afectiune oftalmologica. Semnele precoce ale acestor boli pot incepe in jurul varstei de 45 de ani, desi este posibil sa nu fie usor de remarcat. Cu cat aceste afectiuni vor fi depistate mai devreme, si astfel tratamentul  este inceput mai rapid, cu atat sunt mai mari sansele de a pastra o vedere mai buna timp mai indelungat.

La varsta de 40 ani, este foarte important sa iti faci un examen oftalmologic complet,  chiar daca nu ai simptome oftalmologice sau factori de risc cunoscuti pentru boli oftalmologice. Un examen oftalmologic complet presupune identificarea semnelor sugestive pentru:

  • Cataracta
  • Glaucom
  • Retinopatie diabetica
  • Degenerescenta maculara legata de varsta

Academia Americana de Oftalmologie si Strabism recomanda examinarea oftalmologica de rutina a tuturor persoanelor cu varsta 40-65 ani, astfel:

  • 40-54 ani: la fiecare 2-4 ani
  • 55-64 ani: la fiecare 1-3 ani

In functie de istoricul medical personal si familial si de rezultatul examenului oftalmologic initial, medicul oftalmolog iti va recomanda intervalul de revenire la control:

  • Daca ai diabet zaharat sau prediabet, se recomanda un control oftalmologic cel putin anual si obtinerea controlului glicemiei, greutatii, tensiunii arteriale si a colesterolul, pentru prevenirea complicatiilor diabetului.
  • Daca ai fost diagnosticat cu vicii de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism) se recomanda un control oftalmologic o data la 2 ani sau mai des, in functie de recomandarea medicului oftalmolog.

Vederea sanatoasa daca ai peste 65 ani

Controalele oftalmologice regulate

Pe masura ce inaintezi in varsta, examenele oftalmologice regulate devin si mai importante pentru pastrarea vederii. Academia Americana de Oftalmologie si Strabism recomanda un examen oftalmologic complet tuturor persoanelor seniore, cu varsta >/= 65 ani, astfel:

  • La fiecare 1-2 ani
  • Daca aveti diabet zaharat: cel putin o data pe an
  • In functie de recomandarile medicului oftalmolog, daca aveti risc de glaucom

Controalele oftalmologice frecvente ii permit medicului oftalmolog sa diagnosticheze afectiunile la nivelul ochilor legate de varsta inaintata din timp, cand tratamentul va avea un rezultat mai bun:

  • Degenerescenta maculara legata de varsta
  • Retinopatia diabetica
  • Glaucom
  • Cataracta

Un fapt interesant: ca urmare a investigatiilor efectuate, medicii oftalmologii pot identifica alte probleme de sanatate, de care persoana nu era constienta, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala, care se manifesta cu complicatii la nivelul ochilor.

Afectiuni oftalmologice asociate varstei inaintate

Presbiopia care incepe sa se manifeste in decada a patra de varsta, poate sa se accentueze odata cu inaintarea in varsta.

De asemenea, chiar si persoanele care au o acuitate vizuala normala si care nu au boli oftalmologice legate de varsta pot avea modificari ale vederii care sa nu fie evidente la un control oftalmologic obisnuit. De exemplu, treptat, poate deveni din ce in ce mai greu sa distingeti un obiect de fundalul inconjurator, mai ales atunci cand au aceeasi culoare (cum ar fi o ceasca de cafea alba asezata pe o fata de masa alba). Aceasta conditie medicala se numeste pierderea „sensibilitatii la contrastul vizual”.

De asemenea, in cazul persoanelor seniore, capacitatea de a vedea bine in medii diferit luminate se poate schimba. Cand treceti de la o zona bine luminata la una cu lumina slaba (sau invers), este nevoie de mai mult timp ca ochilor dvs. sa se adapteze si sa focuseze sau pot sa nu se adapteaze deloc bine. Este important sa ii spuneti medicului oftalmolog despre aceste probleme de vedere.

Condusul in siguranta

Problemele de adaptare la lumina si intuneric pot face condusul mult mai dificil, mai ales noaptea sau pe timp de ploaie. Condusul poate fi si afectat, de asemenea, daca aveti afectiuni oftalmologice care afecteaza vederea periferica (laterala) sau care cresc sensibilitatea la lumina stralucitoare. De aceea, pentru soferii seniori se recomanda urmatoarele masuri de condus in siguranta:

  • Conduceti in special in timpul zilei
  • Reduceti viteza
  • Fiti extrem de precauti la intersectii
  • Pastrati parbrizul curat atat pe interior, cat si in exterior si asigurati-va ca ochelarii de vedere nu sunt zgariati sau murdari

Recomandari pentru a-ti mentine vederea buna indiferent de varsta

In plus fata de controalele oftalmologice recomandate in functie de varsta, exista o serie de alte lucruri pe care le poti face pentru a-ti mentine ochii sanatosi:

Mananca o dieta sanatoasa si echilibrata care sa-ti protejeze ochii.

Probabil ca ai auzit ca morcovii sunt buni pentru vedere. Cu atat mai mult o dieta care include o multime de fructe si legume te va ajuta sa-ti pastrezi vederea buna cat mai mult timp. Studiile arata ca alimentele bogate in vitaminele C si E, zinc, luteina si zeaxantina si acizi grasi omega-3 si omega-6 reduc riscul de degenerescenta maculara legata de varsta, cataracta si ochi uscati pe masura inaintarii in viata.

  • Vitamina C. Alimentele care sunt surse bune de vitamina C sunt portocalele, grapefruitul, kiwi, capsunile, rosiile, ardeii rosii si verzi si broccoli.
  • Vitamina E. Surse sanatoase de vitamina E sunt: migdale, seminte de floarea soarelui, ulei de masline si avocado.
  • Zinc. Leguminoasele (fasole si linte), semintele, carnea si fructele de mare, lactatele si ouale sunt toate surse bune de zinc.
  • Luteina si zeaxantina. Acesti nutrienti se gasesc in mod natural la nivelul retinei - tesutul sensibil la lumina care captuseste partea din spate a ochiului. Luteina si zeaxantina - adesea gasite impreuna in multe alimente - fac parte din familia de pigmenti vegetali denumiti „carotenoizi”. Carotenoizii dau culoare multor legume si fructe. Poti gasi luteina si zeaxantina in legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza kale, spanac si „sfecla elvetiana” (Swiss chard). Broccoli, sparanghelul si fructele colorate precum zmeura, papaya, piersicile si mango sunt, de asemenea, surse bogate in carotenoizi pentru sanatatea ochilor.
  • Acizii grasi omega-3 se gasesc in pestele gras (cum ar fi somonul, pastravul si sardinele). Nucile si uleiul de floarea soarelui sunt surse naturale excelente de acizi grasi omega-6. Ambele sunt disponibile ca suplimente orale. Daca ai degenerescenta maculara legata de varsta  (pierderea vederii centrale) sau ochi uscati, intreba medicul oftalmolog daca suplimentele de omega-3 si omega-6 sunt potrivite in cazul tau.

Renunta la fumat.

Multi oameni nu stiu ca exista o legatura intre fumat si afectiunile oftalmologice. Fumatul creste semnificativ riscul de a dezvolta boli la nivelul ochiului, cum ar fi cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta. Daca fumezi, renunta la fumat. Indiferent cat de mult ai fumat, niciodata nu este prea tarziu pentru a beneficia de pe urma renuntarii.

Mentine o greutate sanatoasa.

Supraponderea si obezitatea cresc riscul de a dezvolta diabet zaharat, care poate duce la pierderea vederii. Diabetul zaharat, in special cand glicemia nu este controlata, creste riscul de aparitie a  retinopatiei diabetice, cataractei si a glaucomului.

Fa regulat o activitate fizica.

Exercitiile fizice pot ajuta la prevenirea sau controlul greutatii in exces si a diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale si colesterolului crescut. Aceste boli se pot complica cu anumite afectiuni oftalmologice.

Afla istoricul medical al familiei tale.

Discuta cu membrii familiei tale despre istoricul lor de afectiuni oftalmologice. Multe boli oftalmologice se transmit in familie, de la diverse vicii de refractie, precum miopia sau hipermetropia la afectiuni mai grave, cum ar fi glaucomul. Sa cunosti care este istoricul medical oftalmologic al parintilor tai, te ajuta sa stii daca ai un risc crescut  de a face o anumita boala oftalmologica si astfel, sa mergi din timp la controlul oftalmologic care sa-i permita medicului sa diagnosticheze boala precoce, inainte ca aceasta sa devina grava.

Fa pauze de vedere regulate.

Cand lucrezi mult timp la ceva care presupune vederea de aproape, cum ar fi la computer, tableta sau smartphone, poti uita sa clipesti si ochii vor obosi, chiar daca ai vederea normala. Urmeaza regula 20/20/20 – la fiecare 20 de minute, priveste ceva la 20 de metri distanta, timp de 20 de secunde. Si nu uita sa clipesti, deoarece asta va ajuta la prevenirea uscaciunii ochilor.

Poarta ochelarii de vedere prescrisi.

Multe tulburari de vedere apar pe masura inaintarii in varsta. Contrar mitului, purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact nu iti vor inrautati vederea - din contra, ajuta ochii sa functioneze mai eficient.

Daca folosesti lentile de contact, ia masuri pentru a preveni infectia ochiului.

Spala-te bine pe maini inainte de a pune sau scoate lentilele de contact. De asemenea, urmeaza instructiunile despre cum sa cureti corespunzator lentilele si cand acestea trebuie inlocuite.

Poarta ochelari de soare.

Pe langa faptul vederea este mai confortabila atunci cand privesti intr-un mediu cu mult soare, in plus, ochelarii de soare iti protejeaza ochii de razele ultraviolete (UV). Atunci cand alegi perechea potrivita de ochelari de soare, intotdeauna trebuie sa te asiguri ca acestia poarta marcajul CE. Incepand cu anul 2009, marcajul european „CE” precizeaza ca acei ochelari ofera un nivel sigur de protectie solara. Daca marcajul lipseste, ochelarii de soare nu sunt in conformitate cu normativele europene. Exista diferite categorii de ochelari de soare din care poti alege, cu lentile de diverse culori, precum si rame speciale pentru diverse sporturi. Cu cat te expui mai mult la razele ultraviolete UV de la o varsta mai tanara, cu atat efectul cumulativ in timp al razelor UV poate fi mai daunator, asa incat este la fel de important ca si copiii sa poarte ochelari de soare, precum si o palarie cu boruri largi, iar pielea lor sa fie protejata cu crema de protectie solara.

Poarta ochelari de protectie.

Pentru a preveni traumatismul ochilor, este important sa porti de fiecare data ochelari de protectie atunci cand practici anumite sporturi, lucrezi in constructii sau efectuezi reparatii sau alte proiecte de imbunatatire in casa. Ochelarii de protectie sunt special conceputi pentru a oferi protectia adecvata activitatii efectuate. Majoritatea ochelarilor de protectie sunt fabricati din policarbonat, care este de 10 ori mai puternic decat alte materiale plastice.

Evita uscaciunea ochilor.

Ochii devin uscati, obositi si durerosi daca nu se produc suficiente lacrimi sau daca lacrimile sunt de proasta calitate. Incalzirea centrala, aerul conditionat si utilizarea timp indelungat a computerului pot cauza sau agrava ochii uscati. Multi adulti sufera de ochi uscati ca urmare a unei afectiuni oftlamologice sau a reactiilor adverse ale unor medicamente. Picaturile lubrifiante de ochi (lacrimile artificiale) pot calma iritatia si pot reduce disconfortul. De asemenea, medicul oftalmolog poate sa-ti recomande suplimente de omega-3 si omega-6. Bea multa apa si nu uita sa clipesti des, in special cand privesti la calculator sau smartphone. Daca ochii tai sunt uscati in mod constant, mergi la un consult oftalmologic.

Surse de informatie:

www.aoa.org
www.medlineplus.gov
www.cdc.gov
www.aop.org.uk

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.