Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Bolile tiroidiene si riscul de osteoporoza

Osteoporoza este o boala care afecteaza structura si densitatea osului, il face mai fragil si astfel creste riscul de aparitie a fracturilor, inclusiv in lipsa unui traumatism major.

Afectiunile tiroidiene sunt considerate cauze secundare ale osteoporozei. Aceasta inseamna ca tulburarile tiroidiene pot contribui la dezvoltarea sau progresia osteoporozei. Nivelurile anormale ale hormonilor tiroidieni pot influenta metabolismul si capacitatea organismului de a mentine o densitate osoasa sanatoasa, avand un rol important in aparitia osteoporozei.

Osteoporoza poate sa apara atat la femei, cat si la barbati. Cu totii incepem sa pierdem din densitatea osoasa dupa implinirea varstei de 35 de ani – este o parte normala a procesului de inaintare in varsta. Cu toate acestea, boala afecteaza indeosebi femeile intrate la menopauza, deoarece acestea inceteaza sa produca estrogen, un hormon care protejeaza oasele. In primii ani dupa instalarea menopauzei, densitatea osoasa incepe sa scada.

Cauze endocrine care influenteaza riscul de aparitie a osteoporozei atat la femei, cat si la barbati:

  • Hipertiroidismul sau tirotoxicoza (excesul de hormoni tiroidieni, inclusiv situatia cand pacientii sunt tratati cu dozele excesive de hormoni tiroidieni: Euthyrox, Accu-Thyrox, Novothyral etc)
  • Hiperprolactinemia (exces de hormon prolactina, produs de glanda hipofiza)
  • Hiperparatiroidismul (exces de hormon PTH, produs de glande paratiroide)
  • Hipogonadismul primar sau secundar (deficit de hormoni sexuali, atat la femei, cat si la barbati)
  • Menopauza precoce, daca nu a fost initiat tratamentul de substitutie hormonala
  • Terapia hormonala pentru cancerul de san: inhibitorii de aromataza (Letrozol, Anastrozol etc) sau agonistii de GnRH (Leuprorelin, Goserelin etc)
  • Terapia de deprivare androgenica folosita in cazul cancerului de prostata (preparatele antiandrogenice sau agonistii de GnRH)
  • Sindromul Cushing (exces de hormon cortizol, produs de glande suprarenale) sau sindromul Cushing iatrogen, adica provocat de tratament cronic cu preparatele cortizonice)
  • Acromegalia (exces de hormon de crestere GH, produs de glanda hipofiza)
  • Macroadenoamele hipofizare (tumori benigne ale glandei hipofize care duc la osteoporoza secundara prin hipopituitarism, adica deficit de hormoni hipofizari)
  • Alte cauze de hipopituitarism (tumori din regiunea hipotalamo-hipofizara, interventii neurochirugicale sau traumatisme cerebrale)
  • Diabetul zaharat

Hipertiroidismul si osteoporoza

Termenul de hipertiroidism se refera la un exces de hormoni tiroidieni, atat prin tiroida hiperactiva difuz (boala Basedow-Graves), cat si gusa nodulara cu eliberarea excesiva a hormonilor dintr-un noduli sau mai multi noduli tiroidieni.

Primul pas, pe care il pot face persoanele cu hipertiroidism, pentru a preveni instalarea osteoporozei, este reducerea si mentinerea nivelului de hormoni tiroidieni in limite normale. Tratamentul potrivit al hipertiroidismului, pe langa reducerea simptomelor, reduce si viteza de pierdere a masei osoase, astfel protejand de aparitia osteoporozei.

Hipotiroidismul si osteoporoza

Termenul de hipotiroidism se refera la productia scazuta a hormonilor tiroidieni prin afectiunea glandei tiroide sau post-operator (dupa extirparea glandei).

Hipotiroidismul nu este, in sine, un factor de risc pentru osteoporoza, insa tratamentul hipotiroidismului poate cauza osteoporoza, daca dozele sunt excesive. Acesta este unul dintre motivele pentru care ajustarea dozelor de tratament este foarte importanta, mai ales la pacientii care au alti factori de risc”, sustine dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinolog, supraspecializat in Endocrinologie oncologica. 

Screening-ul osteoporozei ajuta la prevenirea fracturilor

Osteoporoza este o boala silentioasa, motiv pentru care este necesar screening-ul activ pentru a o diagnostica inainte de aparitie a unor fracturi de fragilitate. Daca boala este diagnosticata devreme, tratamentul reduce riscul de fracturi (preventia primara).

Din pacate, majoritatea cazurilor de osteoporoza sunt depistate dupa producerea primei fracturi. In aceste cazuri, vorbim deja de “osteoporoza severa”, iar scopul tratamentului este preventia altor fracturi pe viitor (preventia secundara).

Testul folosit pentru a depista precoce osteoporoza, inainte de producerea primei fracturi osteoporotice este scanarea densitatii osoase sau DXA (absorptiometrie duala cu raze X). Testul foloseste o doza minima de raze X pentru a masura densitatea osului - de regula, la nivelul coloanei lombare si soldului, insa in anumite situatii se masoara si la antebrat. 

In absenta unor factori de risc, screening-ul de osteoporoza poate incepe la femei de la 65 ani, iar la barbati de la 70 ani”, explica dr. Emin Mammadov, adaugand ca “este important de retinut ca osteoporoza este clasificata severa numai dupa aparitia primei fracturi de fragilitate, indiferent de scorul obtinut la DXA”.

Dr. Emin Mammadov a lucrat la Institutul de Endocrinologie Parhon alaturi de regretatul prof. univ. dr. Mihail Coculescu si prof.univ. dr. Catalina Poiana, dar si in centre recunoscute din Azerdaijan si Irlanda, printre care amintim Centrul de excelenta in tumorile neuroendocrine din Dublin, alaturi de presedintele Societatii Europene de Tumori Neuroendocrine, prof. Dermot O’Toole.

Consultant: dr. Emin Mammadov, medic specialist Endocrinologie

Surse:
www.btf-thyroid.org
www.spineuniverse.com
www.theros.org.uk
www.uptodate.com

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.