Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

ASTM: rolul activitatii fizice

ASTM: rolul activitatii fizice

Chiar daca activitatea fizica este un factor declansator (trigger) comun pentru simptomele de astm, ea trebuie sa faca parte din stilul de viata al oricarei persoane, cu sau fara astm. Urmand tratamentul adecvat, majoritatea persoanelor cu astm poate face un anumit tip de activitate fizica, in conditii de siguranta. 

O persoana cu astm poate duce o viata normala, la fel ca o persoana fara astm. Trebuie insa sa urmeze o serie de recomandari. Multe persoane cu astm nu simt nicio restrictie in privinta practicarii exercitiilor fizice. Numai cateva persoane vor reactiona negativ la exercitiile fizice.

Retine ca este nevoie de timp pentru a ajunge la o anumita forma fizica si ca, aceasta se pierde rapid, de indata ce incetezi sa mai faci miscare.

Simptomele obisnuite in astmul indus de exercitii fizice:

  • Wheezing
  • Senzatie de lipsa de aer
  • Senzatie de constrictie toracica
  • Tuse

Poti avea un singur simptom de mai sus sau combinatii ale acestora. Administarea unui bronhodilatator de scurta durata cu 20 de minute inainte de inceperea activitatii fizice prevene simptomele de astm. Daca totusi simtomele continua sa se manifeste, discuta cu medicul pentru a identifica posibilele cauze.

Anumite tipuri de activitate fizica, cum este alergatul, sunt mult mai susceptibile la expunerea cailor aeriene la volume mari de aer uscat si astfel sa declanseze astmul, in timp ce activitati mai putin intense, cum sunt inotul, yoga sau pilates, au un risc mult mai mic de a decla simptomele de astm.

Ce tip de exercitii fizice sunt mai potrivite persoanelor cu astm?

Aerobicul este o activitate potrivita, deoarece iti permite sa te antrenezi folosind diferite intensitati de efort. Aerobicul dezvolta capacitatea inimii si capacitatea respiratorie. De exemplu, daca incepi incalzirea cu alergare usoara, poti apoi sa cresti intensitatea pentru 2 minute, dupa care sa incetinesti, pentru ca apoi sa cresti iarasi viteza.

Inotul in bazinul acoperit este considerat, de asemenea, un bun exercitiu pentru persoanele cu astm, deoarece se desfasoara la o anumita temperatura si intr-un mediu umed.

Indiferent ce tip de activitate fizica alegi sa practici, este important sa nu uiti sa faci mai intai incalzirea, deoarece in acest fel reduci riscul de astm indus de efort. Cel mai important este sa practici din placere orice tip de activitate fizica alegi. In acest fel, vei reusi sa respecti programul de antrenament. 

Cat de intens pot sa fac exercitii fizice?

Programul de antrenament ar trebui sa te ajute sa ajungi treptat la un anumit nivel. Este nevoie de timp pentru a ajunge sa ai o conditie fizica buna. Ca regula, ar trebui sa simti o stare de bine dupa fiecare sesiune de antrenament. Este important sa nu incerci sa depui prea mult efort din prima sedinta de antrenament. In plus, nu trebuie sa te simti obosit pentru cateva ore dupa ce sedinta s-a terminat.

Cand alerg am adesea simptome de astm. Trebuie sa renunt la alergat?

Cu siguranta nu! Adesea, incalzirea dinainte de a incepe sa alergi te ajuta sa previi simptomele de astm. Iata 2 sfaturi care te vor ajuta sa alergi in siguranta, fara simptome de astm:

  • Ia un puff cu un bronhodilatator cu 15 minute inainte de a incepe antrenamentul
  • Incalzeste-te adecvat inainte de a incepe in forta

Ce trebuie sa fac daca simptomele de astm apar in timpul antrenamentului?

Asigura-te ca ai intotdeauna la tine un medicament de salvare, pentru a-l [utea folosi rapid in caz de nevoie. 

Daca exercitiul fizic pe care il practici declanseaza adesea simptomele de astm, probabil ca va trebui fie sa schimbi exercitiul cu un altul, fie sa discuti cu medicul pentru a-ti recomanda un tratament mai bun de preventie.

Pot sa particip in continuare la competitii sportive daca iau tratament pentru astm?

Da. Cele mai multe tratamente pentru astm sunt permise in intrecerile sportive. Este vorba despre corticosteroizii inhalatori si anumite medicamente bronhodilatatoare. In schimb, corticosteroizii sub forma de tablete, sirop sau injectabila sunt interzisi.

Este bine sa verifici cu medicul curant sau cu asociatiile sportive daca medicamentele pe care le iei sunt sau nu sunt pe lista medicamentelor dopante. In anumite cazuri, vei avea nevoie de un certificat de la medicul curant care sa justifice necesitatea folosirii medicamentelor de astm.

Surse:
www.ginasthma.org