Haptoglobina

Descriere

Haptoglobina este o proteina cu rol in transportul hemoglobinei din celule rosii sangvine distruse la sistemul reticulo-endotelial. Este folosita ca marker de faza acuta in distrugerea celulelor rosii sangvine. Este produsa de catre ficat. Macrofagele distrug complexul hemoglobina-haptoglobina.

Acest complex este indepartat in cateva minute din circulatie de catre sistemul reticulo-endotelial. Hemoglobina neprocesata si nelegata este oxidata transformandu–se in methemoglobina.

Cele 3 fenotipuri de haptoglobina includ:

  • Haptoglobina 1-1 (1-1 HPL)
  • Haptoglobina 2-1 (2-1 HPL)
  • Haptoglobina 2-2 (2-2 HPL)

Indicatii

Testarea haptoglobinei este indicata in diagnosticul anemiei hemolitice. Rezultate fals-pozitive si fals-negative pot sa apara la pacientii cu comorbiditati.

Interpretari

Niveluri crescute de haptoglobina pot indica:

  • Patologii asociate cu VSH crescut (infectii, traumatisme, inflamatie, hepatita, amiloidoza, boli de colagen, limfom sau leucemie)
  • Diabet zaharat
  • Anemia aplastica
  • Fumat
  • Sindrom nefrotic
  • Boli obstructive sau biliare
  • Utilizarea steroizilor
  • Nivel de estrogen crescut

Niveluri scazute de haptoglobina pot indica:

  • Hemoliza intravasculara/extravasculara
  • Hemoliza intramedulara
  • Ciroza
  • Sarcina
  • Arsuri
  • Copilarie
  • Absenta congenitala